Разчистване с използване на чесън в градината

разчистване на дворове

Разчистване на дворове с използване на чесън в градината

Поддръжката, след разчистване на дворове е важна. Тя не струва скъпо, когато е направена от рано и с природни еко материали. Ето, защо избрахме да се спрем на темата за разчистване на дворове и използването на чесън за поддръжка на градината.

Отглеждането на чесън във вашата градина е чудесен начин да избегнете опасни химически фунгициди и пестициди. Всъщност чесънът има много фунгицидни, инсектицидни и антибактериални свойства, наред с много други интересни приложения.

  1. Розите обичат чесън

Засаждането на чесън в близост с розовите храсти помага да ги предпазите от вредители и болести и да подобрите аромата им.

  1. Чайове от чесън за брашнеста мана

Нарежете 5 скилидки чесън и залейте с 1 литър вряща вода. Оставете да се запари за 24 часа, след което разредете запарката с още 3 литра вода. Изсипете всичко това в спрей бутилка и напръскайте всички растения, страдащи от брашнеста мана.

  1. Чесън около плодните дървета

Отглеждането на чесън близо до овощни дървета намалява болестите и вредителите. Той отблъсква къртици, слепоци и плодовите мухи, а също така предпазва прасковените дървета от къдрави листа и ябълкови струпеи.

  1. Чесън вместо фунгицид

Смесете 2 глави чесън и една чаена лъжичка сапун за съдове в 2 чаши вода и разбъркайте. Прекарайте сместа през тензух и приберете в хладилника. Ако е необходимо, просто добавете 1 литър вода и напръскайте, върху заразените растения.

  1. Чесън за отблъскване на змии

Чесънът е естествен репелент срещу змии, така че засадете чесън, за да сте сигурни, че вашата градина е на 100% без змии!

  1. Чесън, лек за пъпките

Чесънът е един от най-добрите и най-нетоксичните начини да предпазите пъпките от вашата градина. Поставете парчета цял или смля чесън в процепите на пъпките и нападателите ще са принудени да напуснат.

  1. Чесънът като спътник

Засаждането на чесън с чушки, моркови, патладжани и домати заедно може да помогне за предотвратяване на редица вредители. Сред често срещаните такива са паяци, акари, листни въшки и бръмбари.

  1. Екстракт от чесън

Нарежете голяма скелидка от чесън и покрийте с 1 литър вряща вода. След като се влее в продължение на 24 часа, залейте морковите. Мощният аромат, който се появява, ще задържи нападателните мухи, листните въшки и скакалците. Прочетете още по темата: Чесън, за да защитим стайните растения у дома.

  1. Общ пестицид

Вземете 3 или 4 скилидки чесън, 4 зелени чушки, чаена лъжичка растително масло, ¾ чаена лъжичка течен сапун и 3 чаши вода и изсипете в спрей бутилка. Пестицидът е готов за употреба.

  1. Лекарство за плъхове

Когато се комбинира с черен пипер, чесънът служи като естествен агент и възпиращ фактор за плъхове, мишки, зайци, елени и лосове.

Източник: izvozva.bg