Различните платове за спално бельо

платовете за спално бельо

Видове платове за спално бельо

Тази публикация има за цел да даде малко повече информация относно едни малко по-особени платове, от които се шие спално бельо. Разберете как да разпознавате тези тъкани и как да избирате най-подходящите комплекти за съответния сезон.

Памук Ранфорс (Runforce)

Той е 100% памук, плътността на повърхността е 120гр./кв.м. За производството на такива висококачествени тъкани се използва прежда, произведена от най-добрите видове памук. От такъв памук се произвеждат по-голям брой прежди. В процеса на предене, памучните влакна са плътно прилепнали една към друга, тъканта е по-малко напоена, повърхността й е гладка и деликатна. Тъканта „Runfors“ е особено издръжлива и трайна, линейната й плътност е много по-висока от тази на повечето тъкани от грубото тъкане на вътрешното производство, въпреки факта, че те имат същото тегло.

Платът преминава високотехнологична обработка, при която се използва процес на мерсеризация. Този процес предполага специално третиране на памучните влакна с концентриран алкален разтвор под налягане. В резултат на това, памучните влакна получават най-добрите си свойства – придобиват блясък, стават по-силни, имат повишена хигроскопичност и стават по-податливи на оцветяване.

Спалното бельо, изработено от такова влакно, има еластичност, мекота и лек, копринен външен вид. Тази тъкан е много по-нежна и по-тънка от обикновения груб плат, като същевременно е с гъста и силна структура.

Според характеристики си, този плат е идеален за шиене, на качествени спални комплекти, приятни на допир, с ярки цветове и модерните изображения. Към днешна дата, производството на памук Ранфорс няма аналози на текстилния пазар. Спалното бельо от този плат има привлекателно съчетание на цена и качество.

Биоматин (Biomatin)

Той е 100% памук, който се различава от другите представители на памучните тъкани, тъй като по време на производството му се използва специален метод за обработка на влакната. Както казват производителите, нишките са предварително напоени с хипоалергенен крем. При допир усещанията, които предизвиква са същите като при луксозния памук. Възможно е да се провери това на практика, когато закупите комплект от този плат. Плътността на биоматина не е по-висока от 120гр./кв.м.

Спално бельо, изработено от сатен

Тъканната структура на сатенът е различна от предишните видове. Тук се използва един вид тъкан, подобна на кепър с двойно усукване на нишки. Тази тъкан има гладка, копринена лицева повърхност, върху която преобладават вътъчните прежди. Тя е доста плътна и блести. Колкото по-усукана е преждата, толкова повече тя свети и толкова повече тъканта изглежда като коприна. Обратната страна на сатена е по-матов и тактилното усещане, което предилзвика прилича на фланел. Обикновеният сатен е със стандартна плътност от 115-120гр./кв.м.

Има и сатенен луксозен плат, където се използва активно боядисване, а плътността на тъканта е по-висока (130 гр./кв.м.).

Сатениран жакард

Сатенираният жакард е тъкан с релефна шарка, която се получава благодарение на специалното преплитане на нишките. Използва се за луксозно спално бельо. Жакардовите комплектите са меки, приятни на допир, абсорбират добре влагата, не се електрифицират и изглеждат доста скъпи. Въпреки това, такива спални комплекти много бързо се мачкат, гладенето е по-добре да става докато са полу влажни и непременно от опаката страна. Сатенираният жакард има добра плътност – 135-140гр./кв.м.