Развод – грешки на разведените родители

деца на разведени родители

Грешките у разведени родители

Оставяйки на страна мнението на специалисти, всеки от опит или този на познати се е убедил, че децата на разведени родители, продължават еднакво силно да обичат и двамата родители, независимо от решението им.

Обратно на тези доказани твърдения, множество грешки са и грешките, които допуска всеки родител пред развод.

Ето, една част от най-срещаните от тях и как бихме могли да ги преодолеем.

На първо място скандали, караници и проблеми винаги е имало и ще има.

Не случайно, старите хора казват: „Там, където комина не тлее, няма огън в къщата, а следователно никой не живее“. Въпреки това, когато караниците зачестят по-доброто решение за детето е родителите да се разделят. За да запазят живота му хармоничен и спокоен има известни тактики и правила, с които трябва да са наясно.

Не са малко малчуганите, които приемат раздялата на родителите като истинска трагедия.

Това е нормално, защото всяко дете възприема мама и татко като едно цяло и част от ежедневието му. С тяхното присъствие детето усеща гаранция за сигурност и стабилност. В тези ситуации, трудно е да се обясни на малкото, защо единият родител си тръгва, а обясненията и адаптацията не са така прости, както ни се струват.

Като начало трябва да се научим да подхождаме с разбиране към детето. Ситуацията така и така е достатъчно напрегната, сложна драматична, не бива да засилваме усещанията в детето.

Спокойно обяснете на детето, че това, което се случва с мама и татко няма да наруши хармонията в дома и чувствата им към него. Караниците и скандалите преди развода са напълно погрешен подход. Покажете, че живота продължава независимо дали сте трима или двама.

Постарайте се да не намествате останалите роднини.

Най-често отношение вземат едните и другите баби и дядовци. Вземайки страната на тяхната рожба те не крият неприязън към другия родител, а това травмира детето. Опитайте да спестите всичко това на малчугана, като не намесвате старите, защото всеки има своя позиция и мнение по въпроса, а детето, се чувства още по-объркано.

Не наливайте масло в огъня.

Много пъти единият родител създава ново семейство, а представяне на новите братя и сестри не се възприемат добре от детето. Не нужно да усилвате и настройвате детето. То само може да прецени ситицията и да избере страна, където се чувства или не добре.

Единодушно наказание има, когато мащехата или пастрока са взели отношение, щом детето се е провинило. Това не е грешно, само когато детето има нужда от безпристрастен съвет, поука, мнение, без да бъде наранявано и унизявано.

Не изневерявайте на това, което градихте с години.

Само защото сте разведени родители не опитвайте да компенсирате липсата на другия. Прекалената свобода, скъпите подаръци и излишния харчлък, могат да обърнат нещата срещу вас.

Липса на единия родител може да доведе до неправилно възпитание. Не опитвайте да компенсирате като оставяте детето при баба, дядо, леля. Детето има най-силна нужда от вас.

Въздържайте се от негативни коментари, пред детето, след раздялата.

Когато двама души се разведат, често те запазват лошите взаимоотношения. Постарайте се да не настройвате малчугана срещи татко/мама, защото то винаги ще ви обича поравно, а така само може да загубите авторитета си.

Появата на нов член, в очакване на ново дете може да травмира настоящето. Опитайте да говорите постоянно, заедно се подготвяйте и очаквайте идването на братчето или сестричето. Така малчугана няма да се чувства пренебрегнат и незначим;

Малкият провокатор се появява именно, когато двамата родители са разведени.

Често тези деца са така привързани към липсващия, че не могат да приемат новия партньор и спътник в живота на мама или татко. В такъв случай детето може да изрича реплики за най-хубавата мама, за най-силния татко и т.н. Не се карайте с малчугана, може дори да го помолите взаимно да не се наранявате с думи.