Проблеми със зрението, за които може да не подозирате

Проблеми със зрението

Вероятно всеки от нас се е сблъсквал с проблеми със зрението и очите. Те или са зачервявали, понякога са болели, след това е имало усещане за парене и сълзене, след това тъмнина и плаващи петна.

Всички тези симптоми не означават непременно някакво сериозно заболяване. Ако недъзите ви изчезнат, след няколко дни и не почувствате никакъв дискомфорт, след това, всичко е наред с очите и зрението ви.

Но има моменти, когато на пръв поглед незначителни нарушения могат да сигнализират за сериозни проблеми. Това важи и за децата, чиито зрителни характеристики понякога са трудни за оценка на началните етапи. Съставихме списък с някои проблеми със зрението симптомите, на които може да игнорирате и дори да не подозирате за заболяване.

Проблеми със зрението

  1. Напрежение в очите

Всеки, който чете много, работи пред компютър или пътува на дълги разстояния. Така всеки е предразположен към този проблем. Очите, също се нуждаят от почивка, като всяка част на тялото. Ако усещате напрежение в очите си, дайте им малко свободно време. Ако умората им продължава няколко дни, консултирайте се с лекар – това може да е  сигнал за друг проблем.

  1. Червени очи

Протеинът в очите е покрит с мрежа от кръвоносни съдове. Ако очите са раздразнени и прищипват – това означава сериозен въпрос, трябва да обърнете внимание на това състояние. Зачервяването на очите може да се дължи на липса на сън, нездравословен начин на живот или алергии. Ако причината е нараняване, консултирайте се с лекар. Също така, червените очи могат да бъдат симптом на конюнктивит или увреждане на слънцето.

Проблеми с очите

  1. „Нощна слепота“

Ако ви е трудно да видите пътя по време на нощно / вечерно шофиране или трудно може да „доловите“ пътя на тъмни места, тогава най-вероятно имате проблеми със зрението, наречени „нощна слепота“. Бързаме да кажем, че това не е болест, по-правилно би било да го наречем симптом на заболявания като късогледство, катаракта, кератоконус. Също така може да се появи лоша ориентация в тъмното поради липса на витамин А – този проблем се счита за вроден и не може да се лекува. За диагноза и прогноза на лечението във всеки случай трябва да се консултирате с лекар.

  1. „Мързеливо око“, или амблиопия

Това заболяване възниква, когато едното око не се развива правилно и е по-слабо от второто. С течение на времето, поради лошо качество на визуалната информация, мозъкът започва да го игнорира и това око (външно, като правило, здравословно), преминава в статус на „мързелив“. Така, спира да се развива.

Важно е, да забележите този проблем при децата навреме и да вземете подходящи мерки. Вярно е, че у дома е трудно да се диагностицира това заболяване, защото причините, които причиняват тези отклонения, не са видими, а самите деца не разбират особеностите на зрението, Трябва да сте предпазливи, ако детето често търка очи, примигва, наклонява главата си в една посока, за да изследва предмети; доближава много близо книга или се навежда плътно над книжката за оцветяване. Може да заведете детето си на консултация с офталмолог още на 3 години. Колкото по-рано откриете възможните неразположения, толкова по-добре.

 

  1. Цветна слепота

Ако имате проблеми с идентифицирането на определени цветове (обикновено червено или зелено) или изобщо всички, вие сте слепи по отношение на цветовете. Едва ли сами ще може да се досетите за това. Най-вероятно вашето невежество няма да продължи цял живот, но за известно време ще е пълно. Например, самият Далтън научил за своите черти едва на 26-годишна възраст.

Пигментните присъстват в три цвята (червен, син, зелен) в нужното количество. Ако нещо е нарушено в тяхно присъствие, тогава възникват такива интересни проблеми със зрението. Между другото, мъжете са много по-склонни да се раждат с цветна слепота, отколкото жените. Офталмологът може да диагностицира заболяването с обикновен тест и да предпише специални очила или лещи, които да помогнат за разграничаването на някои цветове. Няма друго лечение.

  1. Увеит

Това е възпаление на хороидеята на окото. Заболяването може да доведе до много лошо зрение или пълна загуба на зрението. Ако периодично изпитвате мъгла, пред очите, фоточувствителност, очите ви почервеняват или изпитвате болка, незабавно се консултирайте с лекар. Това може да са симптоми на увеит. Имайте предвид, че заболяването се случва на всяка възраст.

Проблеми с очите

  1. Поява на петна, пред очите

Може да имате мънички петна, които са често срещани във вашето зрително поле. Много хора изпитват това в прекалено осветени помещения или навън в светъл ден. Тогава, това явление не е опасно, а е нормално. Но понякога плаващите петна могат да са знак за сериозен проблем със зрението, като отлепване на ретината. В този случай, заедно с плаващите обекти ще видите светкавица светлина или тъмна сянка. Ако забележите такива промени, свържете се незабавно с вашия оптик.

  1. Глаукома или катаракта

Когато остареете, зрението ви естествено може да се влоши. Това не може да се избегне. Може би, вече се нуждаете от очила или лещи. Зрението може да бъде нарушено не само поради възрастта, но и поради сериозни заболявания.

Например, макулна дегенерация, глаукома и катаракта. Затова не обвинявайте и не свързвайте всичко с възрастта. Някои външните фактори трябва да напомнят, да държите зрението си под контрол. Всеки път, когато имате внезапна загуба на зрение или всичко изглежда замъглено (дори и да е временно), свържете се със специалист.