Приятелство завинаги – възможно ли е

Всеки от нас знае какво е Приятелство и има „Приятели“. Едната група са онези, които се появяват от детските години и остават верни до гроб…

Приятелство forever – има ли го?

Къде са верните приятели и къде да търсим:

Приятели – това са хора, които трябва да споделят болка и тъмнина, които трябва да се съберат и да се превърнат в най-скъпо и ценно, без дори да се замислят. Това са онези, които искат в 3:00 часа през нощта да позвъним винаги ще откликнат. Те са хора, които няма да се замислят и хвърлят в огън и вода, за да ни спасят. 

„Приятелите“ с главна буква със онези, които и след 3, 5 или 10 години се връщат към връзката ни. За тях пак ще има за какво да се свържат с нас….Тези, за които времето в този период е спряло и нищо не се е променило.

Някои специалисти са на мнение, че истинското приятелство се гради в годината, когато човек е в гимназиално училище или периода преди да стане възрастен.

Кои са истинските приятели?

Има и една друга група просто „приятели“, която преобладава.

Това са хората, с които живота ни сблъсква през целия жизнен път. Те са хора от работата, съседи, приятели на наши приятели, роднини или близки. Това са онези „френдс“, които ще помогнат, ако имате нужда, но винаги ще търсят възмездие. Истинските приятели не са онези, които ще погледнат в „задния двор“ и ще завидят. Те са онези, които ще коментират сълзата в очите ви, когато споделите съкровената тайна или тъкмо когато разчитате на дружбата им ще ви подложат крак.

И все пак няма да говорим за тях, а ще дадем няколко насоки, как да съхраните едно истинско приятелство и как да го превърнем във вечно.

Според психолози може да се погледне на приятелството като на градина, която се нуждае от индивидуална грижа за всяко цвете. Ако искате в нея да има и рози, и лалета, и кактуси, и хризантеми, и ириси, то ще трябва да полагате повече грижи за нея и за всяка група цветя специфично.

Пазете репутацията си, чрез дадената дума.

Понякога това изискване не е никак лесно, но сами сте се дразнили, когато някой все закъснява на уговорената среща или в последния момент променя нещата. Тези хора са смятани за несериозни, а едва ли искате така да приемат и вас.

Повярвайте в себе си.

Днес и много от нас се затварят, защото смятат, че не са достатъчно интересни, че интернета им дава всичко, от което имат нужда, но не е така. Всеки е личност и интересен по свое му. Всеки има с какво да изненада и зарадва околните.

Не оставяйте мълчанието да вземе превес.

Често се случва някой приятел да спре да ви търси, но това не значи на 100%, че ви е забравил. Потърсете вие причината за отсъствието му. Може да изживява труден период, депресия, професионални сблъсъци. Не отписвайте този човек, докато не проведете поне един телефонен разговор и не узнаете истинската причина.

Намирайте време не само на празник, а и в делник да се свържете с приятелите си.

Много пъти тези неща доставят повече радост от един sms за празник.

Свързвайте вашите приятели помежду им.

Щом вие сте ги приели за такива, много вероятно и те да намерят общ език помежду си.

И като завършек на темата за Приятелството, нека вмъкнем част от един стар, но неотшумяващ стих:

„Къде сте…къде да ви търся,

Загубих ви в широкия свят.

Като ненужни мъниста ви пръснах…

…и как да ви върна назад…

Мои стари приятели,

Мои усмивки изстрадани,

Мои спомени изплакани…

Къде сте, къде да ви търся в безкрайния свят…“