Почистване на тавани от стари мебели

Почистване на тавани от стари мебели – грижа за мебелите!

В пролетта и есента, често хората предприемат ремонти или сезонни почиствания. Ако и на вас предстоят такива действия, то добре е да се информирате в детайли около някои въпроси.

На първо място, внимание ще насочим към фирма за почистване на мазета. Такива е чистота.com и с тяхна помощ може да реорганизирате целия интериор в дома. Те ще изнесат всичко старо и излишно, в това число овехтели мебели, чупени  уреди, техника, посуда и непотребни вещи. За цени на почистване на мазета в София, може да последвате дадения линк.

Грижа за мебели

Ако най-накрая продължителният ремонт е завършен и вие щастливо и ентусиазирано прекосите прага на обновените помещения, то навярно в главата ви има само една мисъл: колко прекрасно е, че всичко е назад. Сега може да се насладите изцяло на уютната атмосфера, забравяйки за хаоса и дискомфорта.

Но не забравяйте: за да съхраните цялата тази красота с минимални усилия. Новите или ремонтирани мебели няма да загубят своя блясък, в продължение на много години, ако им придадете малко внимание. Ето и как да удължите живота на любимите си мебели.

Полирани мебели

Повърхността на полираните мебели няма да загуби блясъка си, ако поне веднъж месечно избършете с фланелена кърпа, напоена със студена вода. След това изсушете с ленена кърпа. Ако има петна по полираната повърхност, може да ги отстраните със сол, разтворена в растително масло. Получената маса се нанася върху петното, а след няколко часа, позволява и полиране на повърхността.

Мека мебел

Мека мебел, най-малко веднъж месечно, трябва да се почисти с прахосмукачка.

Столове и дивани са лесни за почистване с оцет. Той отстранява както упорити и мазни петна, така и прах или лоши миризми. Необходимо е да се разтвори една супена лъжица оцет в литър вода, да се забърше с парцал няколко пъти. Упоритите петна по мебели се отстраняват с помощта на сапунен разтвор.

Намокрете парцал в слаб разтвор (например, няколко капки течност за миене в чаша вода), избършете повърхността. Не прекалявайте с водата, в противен случай могат да се появят петна! След това внимателно избършете с влажна кърпа, докато пяната изчезне. След почистването препоръчваме да изсушите със сешоар и да разчесите купчината с мека четка.

Кожени мебели

Кожените мебели трябва да се почистват, от време на време със специални продукти, които се нанасят върху меката част. За почистване на петна може да използвате бензин. Когато петна изчезват, използвайте белтък. Той ще придаде на кожата свеж и сияен вид.

Дървени мебели

Мебелите от естествено дърво също изискват специфични грижи. Например мебелите от дъб и орех се почистват от петна чрез избърсване с четка, потопена в слаб йоден разтвор.

Препоръчва се мебелите от махагон да се избърсват с кърпа, напоена с преварена вода, след което се поставя суха мека кърпа. Освежете цвета и се отървете от драскотини, като избършете мебелите с репейно масло.

За да се предпазят дървените мебели от дървояди е необходимо да се избърсва веднъж месечно с нафталин, разреден с бензин.

Мебели от стъкло

Стъклените мебели трябва редовно да се почистват с почистващ препарат за прозорци. Може да избършете с оцет: 3 части вода на 1 част оцет, след което да минете с ленена кърпа. Разбира се, когато се използват такива мебели е необходимо да се внимава и да се предпазят от остри удари.

Мебели от метал

Металните мебели трябва да се почистват редовно със суха фланелена тъкан, а ако са силно замърсени, може да ги измиете в сапунен разтвор, след това подсушете с мека кърпа. Ако металните мебели са потъмнели, лесно се почистват със специални пасти и може да ги избършете с нарязан лук. И след това полирайте паста от течен амоняк, разреден с вода (2: 1).

Мебел от плетени изделия

Ратановите мебели се препоръчва редовно да се прахосмукират или минават с дълга и мека четка. Старите столове и кресла могат да бъдат възстановени, чрез измиване с топла сапунена вода със сол и след това изсушени на пряка слънчева светлина. Може да актуализирате плетените мебели по следния начин – нанесете слой ленено масло, изсушете, след това покрийте с безцветен лак.

С цел любимото обзавеждане да ви служат вярно, преди всичко трябва да следвате инструкциите за ползване на мебели. Не поставяйте мебели в близост до отоплителни уреди, съхранявайте ги в помещения с висока влажност. Защитете повърхността от контакт с химикали, съдържащи хлор, ацетон, алкохол и др.

Погрижете се за вашите мебели и те ще са ви предани в продължение на много години, внасяйки топлина и комфорт.

Разгледайте повече на адрес: www.чистота.com.