Ползи от лещата

ползи от лещата

Знаете ли за 10 те ползи от лещата?…

Малките бобови растения, известни като леща са не само много вкусни, но и имат изключително много ползи за организма.

Тях, определено трябва да консумирате. Зрънцата на лещата са евтини, лесни за приготвяне и пълни с есенциални аминокиселини и хранителни вещества.

Не е чудно, че лещите са често срещана съставка във френската и индийската кухня.

Научите за 10-те най-добри ползи за здравето от лещата.

ползи от лещата

  1. Намалява холестерола

Ежедневната консумация на бобови растения намалява LDL холестерола. Хората, които консумират 3/4 чаши бобови зърна се възползват от 5% спад в LDL холестерола. Лещите имат повече от половината от дневната нужда мед.

  1. Регулират кръвната захар

Бобовите растения с високо съдържание на разтворими фибри, като леща, помагат за стабилизиране на кръвната захар, чрез понижаване на плазмената глюкоза и инсулина. Лещите също имат ниско ниво на гликемия, което означава, че се усвояват бавно, без да предизвикват излишна захар в кръвта.

  1. Улесняват загуба на тегло

Чаша леща съдържа само 230 калории. Тази част съдържа и 63% от необходимото дневно количество фибри и голямо количество протеини, които ви карат да се чувствате добре.

  1. Храносмилателна грижа

Целулозата е несмилаем компонент от растителната храна, която принуждава храносмилателната система да се движи. Влакната също премахва токсините от системата и усвоява здрави бактерии.

  1. Намалява риска от коронарна болест на сърцето

Храните с високо съдържание на фибри са важно оръжие в борбата срещу сърдечните заболявания. В проучване, публикувано в архивите на вътрешната медицина, е установено, че възрастните, които консумират диета с високо съдържание на фибри, са е 12% по-малко вероятно да развият коронарна болест на сърцето и с 11% по-малко сърдечно-съдови заболявания. Лещите също съдържат високи нива на фолиева киселина и магнезий, които подобряват кръвообращението през артериите и облагодетелстват сърцето.

  1. Лещата поддържа здравето на мозъка

Никоя храна не съдържа повече фолат, отколкото леща, които осигуряват 90% от дневните нужди само в една порция. Фолатът е комплексен витамин В. Той е ключово хранително вещество в човешкото здраве. Дефицитът на фолат може да доведе до вродени дефекти и кръвни заболявания. Междувременно фолатът подпомага за производството на невротрансмитери, които стимулират нервната система.

  1. Здравословна сърдечно-съдова система

Фолийните в лещата също осигуряват голяма подкрепа за сърдечно-съдовата система.

  1. Тя е усилвател на мощността

Лещите са изградени от желязо и мед, като и двете са необходими за производството на енергия.

  1. Благоприятстват здравето на жените

Когато мислите за храни, богати на желязо, голяма пържола със сочен червен пипер е може би първото нещо, което идва на ум. Докато червеното месо определено доставя желязо, лещата не остава много по-назад. Тя съдържа почти 50% от дневните Ви нужди от желязо.

  1. Атака срещу свободните радикали

Свободните радикали са незаредени молекули, които могат да предизвикат верижна реакция. По този начин, високите нива на свободните радикали са свързани с множество заболявания.