Зелето и как може да ви направи перфектни

Лечебната сила на зеле

Стойността на зеле като храна и лечебно растение е широко известна. Арменски лекар и учен на 15 век Амирдовлат Амаснатси описва използването на зеле в лечебният му аспект. Така то се прилагало при обрив, уртикария, злокачествени язви, за премахване на лунички. Особено полезно е да се хапва варено зеле.

Зелето помага за намаляване на холестерола в тялото.

Ползва се при чернодробни заболявания, проблеми с червата, при лечение на бъбречни заболявания. Сокът от зеле е показан с язва на стомашната лигавица, за предотвратяване на газове, срещу респираторни заболявания, за лечение на екзема и като възстановително след операции.

Сокът му трябва да бъде взет в прясно състояние. Чаша сок подсладена с мед и изпита на празен стомах два пъти на ден е много ценна. Лечението е по-добре да се прилага през есента, когато узрее прясната реколта, а също и през пролетта, за да се подсили отслабения организъм с витамини.

В нашата страна, зелето е широко използвано за предотвратяване на скорбут. Доказано е, че зеле, лимони и портокали имат приблизително равни на брой количества витамин С. Съставът му също включва всички витамини от група – А, К, и U, повече фосфор, желязо, ензими, манган, калциеви и калиеви соли, летливи.

При ангина, помага отвара от зеле с мед.

Срещу цистит кипнете в мляко, изчакайте докато се охлади, а след това използвайте за измиване.

Коренът от прясно зеле, смесено със суров яйчен белтък, се прилага за изгаряния, язви, гнойни рани. При мокра екзема, варено в мляко и превърнато в пюре, зелето се прилага върху мокра екзема. При суха екзема, пресните листа на зеле служат за марли, които се поставят в засегнатата област в продължение на два дни. Това почиства кожата от мъртвите клетки, прави я гладка и равномерна. Необходимо е да се прилага до пълното излекуване.

Вани със смес от сухо мляко и сос от кисело зеле за да съживите грубата кожа на ръцете и краката.

Зелето се използва широко и за козметични цели. Така при суха кожа на лицето 3-4 листа зеле, поставени за 2 минути във вряща вода вършат чудеса. В лицето, областта на шията и деколтето се нанася тънък слой слънчогледово олио и се поставят листата на зелето, леко се охлажда, за да не изгори. След пълно охлаждане, изплакнете компреса с инфузия от лайка при стайна температура. Можете да направите маски с мляко и зеле по същата схема.

За укрепване на венците е полезно да дъвчете кисело зеле.

При лунички помагат маска от кисело мляко, пресен сок от зеле и планинска пепел 1: 1: 1. Сместа се нанася върху местата с лунички в продължение на 10-15 минути, след това се отстранява с памучен тампон. Може да изтриете лицето след маската с инфузия от сок на краставица.

За да се съживите и да обновите мазна кожа, за да намалите широките пори трябва ежедневно да се миете със саламура от кисело или прясно зеле. За маска се прави суспензия от зеле и яйчен протеин. Тя е полезно да се прилага два пъти седмично в продължение на 20 минути. Изплаква се с чай от градински билки.