Ползи за здравето със студен душ

здравето със студен душ

Какви ползи за здравето със студен душ има?

„Студената вода е най-добрият проводник на здраве“, а така стигаме до тема за здравето със студен душ. За полезна, студената баня я приемали хората и използвали по всяко време, от незапомнени времена.

Нито парните стаи с прекрасни девици, нито бани с меден нектар или вани с мляко, не пречили на хората да се къпят в изворните води или да се гмуркат с глава в мразовития водоеми.

Да, горещата вода винаги е била лукс, но не е помагала на хората да се закалят. Тук се говори за много повече, а именно как тялото и духът се засилват, как студът подобрява благосъстоянието и съживява жаждата за живот, кара сърцето да бие по-бързо, а умът да забрави за меланхолията. И това не е ли показател?

Ползите от студения душ

Как да се принудите, да застанете под студен душ в съвременния свят. Как със студен душ да надмогнете над обичайното си възприятие за комфорт?

Отговорът е много прост и той е – трябва да развиете разбиране, защо имате нужда от това. Добре е, да знаете за всички бонуси, които ще получите, относно здравето си. От своя страна, ние обещаваме да поговорим за предимствата на студената вода като основен източник на красота и младост.

И най-важно, процедурата не изисква пари, а само вашата смелост и ентусиазъм.

Използване на бани със студена вода: 5 положителни ефекта

  • Имунитетът е активиран

Учени от различни страни многократно са провеждали експерименти, изследвайки, какъв е ефектът от душа сутрин над човешкото тяло? След месец са получени първите положителни резултати. Участниците в експеримента се почувствали по-добре. Апетитът им се подобрил, сънят им станал по-силен и по-дълбок, а броят на Т-лимфоцити в кръвта се увеличил значително.

Защо ли?

Студената вода засилва имунната система. Тялото става по-устойчиво на вируси и инфекции. Подобрява се и кръвообращението, така намалява главоболието, стабилизира се налягането. И това е показател!

  • Настъпва стабилна загуба на тегло

Не, не бързо. За месец хората загубили само няколко килограма, но за една година броят им достигна до 8-10 килограма. Това въпреки факта, че субектите не са променили хранителните си навици и не са били големи любители на спорта.

Защо студеният душ има такъв ефект?

Защото тялото трябва да се затопли и започва активно да изгаря запасите от мазнини, за да генерира топлина. В допълнение, метаболизмът се ускорява 5 пъти, което също върши работата. Активира се симпатичната нервна система (която тялото ни активира по време на стрес или активно физическо натоварване). Храната бързо се превръща в енергия, без да се съхранява като мазнини.

  • Хармонизирано настроение, повишена внимателност

Малък стрес по време на къпане, има положителен ефект, върху човешката психика. Тялото излиза с тонус, преминава летаргия, апатия и дори депресия. При редовно закаляване със студена вода, кожните рецептори изпращат активни сигнали до различни центрове на нервната система, така тя се „рестартира“.

Ако някои хормони не се отделят до момента, сега след студен душ, започват да правят това. Ако някои системи в тялото не работят правилно, тяхната активност се коригира. В допълнение, ендорфините и адреналинът се освобождават в кръвта, а това помагат да се развеселим, да се концентрираме, върху предстоящите въпроси и да започнем деня положително.

  • Подмладява тялото, укрепва косата

Ако сте уморени от стрии и акне по кожата, ако никой метод не помогне в борбата с бръчките по лицето, правилното решение е да започнете да вземате студен душ. Топлата вода отваря порите твърде много, наранява кръвоносните съдове и изсушава организма.

Докато студената вода идеално отпуска мускулите, стартира кръвоносната система и стеснява порите, предотвратявайки клетките да губят влага и полезни микроелементи. Не е рядкост, спортистите да вземат ледени вани. Така и фризьорите изплакват косата с хладка вода и препоръчват на клиентите си да мият косата по този начин накрая. Това прави по-силни, лъскави и копринени космите.

  • Повишава стресовата устойчивост на организма

Всяко намокряне със студена вода е малко стрес за тялото. В резултат на това дишането се ускорява (а с него се увеличава и консумацията на кислород). Мускулите свиват, пулсът се ускорява и надбъбречните жлези работят. Така сърдечният мускул се тренира, а белодробният обем се изпомпва.

Телесните клетки са наситени с кислород. Работата на организма се активира, което подобрява общото благосъстояние, прави човек неуязвим, пред ежедневните проблеми и стресове.

Ползите от студения душ са очевидни

Но, разбира се, всеки инструмент трябва да се използва разумно! Къпането със студена вода не се препоръчва на хора със слаб имунитет, сърдечни заболявания, Тежък остър респираторен синдром (ТОРС), хипертония. В този случай трябва да бъдете внимателни. Започнете с малки дози или по-добре, проучете техниката за контрастен душ, която е не по-малко ефективна.

Не забравяйте, че няколко минути студен душ сутрин са нещо, толкова малко нещо, което може да дадете на тялото си. Не бъдете мързеливи, да се грижите за здравето си и то определено ще ви отговори.