Ползи за здравето от авокадо

Авокадо ползи

Знаете ли, за невероятните свойства на авокадо? Знаете ли, как то се отразява на вашето здраве и външен вид.

Ако искате да отслабнете, да подобрите кожата си и да намалите риска от много животозастрашаващи заболявания, като рак, диабет и сърдечни болести, тогава трябва да добавите авокадо в седмичното меню.

Добавете този изключително здравословен плод в диетата си.

Нека, преди това, обаче разгледаме най-добрите неща и защо се считат за толкова добро.

Полезни свойства на авокадото

Ползите от авокадото при сърдечно-съдови заболявания

Коронарната болест на сърцето, все още е най-големият убиец, сред сърдечно-съдовите заболявания. Много експерти смятат, че големият прием на преработени растителни масла е важен рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания. Те препоръчват да намалите приема на полиненаситени мазнини и да увеличите количеството на здравословни мононенаситени мастни киселини.

Авокадото е отличен източник на мононенаситена олеинова киселина. Проучванията показват, че тази полезна форма на мазнини понижава лошия холестерол в кръвта. В същото време повишава нивото на полезен холестерол.

Ако искате да увеличите приема на мононенаситени мазнини, като намалите количеството на полиненаситените мастни киселини, заменете преработените растителни масла със студено пресовано авокадо масло.

Маслото от авокадо е отлично кулинарно масло. Много по-здравословно от полиненаситеното растително масло. То е по-добро, дори от зехтина, особено за пържене при високи температури.

Авокадото, също е отличен източник на фолиева киселина, за която се знае, че намалява нивото на опасен хомоцистеин в кръвта. Това е друг показател за сърдечно-съдови заболявания.

Ползите от авокадото за кръвното налягане

Много хора не получават достатъчно минерален калий в диетата си. Този дефицит може да доведе до високо кръвно налягане. Това от своя страна е значителен рисков фактор за сърдечен удар, инсулт и бъбречни заболявания.

Авокадото е особено богато на калий. Калият е дори повече, отколкото в бананите.

Предимства на авокадото за превенция на рака

Авокадото е добър източник на антиоксидантни каротеноиди като алфа-каротин, бета-каротин, бета-криптоксантин, лутеин и зеаксантин. Тези антиоксиданти защитават клетките на тялото от ракови промени, причинени от свободните радикали. Те са и защита, срещу множество заболявания.

Алфа-каротинът е особено важен за профилактика на рака. Изследванията показват значително по-нисък риск от смърт, в резултат от рак и сърдечни заболявания при хора с високи нива на алфа-каротин в кръвта.

Мононенаситените мазнини в авокадото, също помагат за усвояването на каротеноидите. Проучванията показват, че той има защитен ефект, срещу рак на гърдата.

Авокадото съдържа високо съдържание на витамин С и витамин Е, които сами по себе си са мощни антиракови антиоксиданти. Витамин С, се счита за защита, срещу много нехормонални злокачествени заболявания, като рак на панкреаса, рак на стомаха и рак на белия дроб.

Ползите от авокадо за кожата

Мононенаситените мазнини в авокадото, също са полезни за подобряване тонуса и външния вид на кожата. Те са жизненоважни за поддържането на добро ниво на влага в епидермалния слой на кожата.

Предимствата на авокадото, включват защита на кожата от бръчки и други видими признаци на стареене. Витамин Е, срещу стареене при излагане на слънце; витамин С, участва в създаването на еластин и колаген, при поддържане еластичността на кожата.

Ползите от авокадото за диабет

Наличието на повече мононенаситени мазнини в авокадото, понижават високите триглицериди и подобрят функцията на инсулин и кръвна захар.

В допълнение, витамин Е в авокадото намалява окисляването на холестерола, което може да доведе до инфаркти и инсулти. Той може да осигури известна защита, срещу увреждане нервите при пациенти с диабет с периферна невропатия.

Високите нива на калий в авокадото са друг важен хранителен фактор за диабетиците. Този минерал е полезен за поддържане на здраво сърце и регулиране на кръвната захар.

По принцип авокадото е много здравословна храна за хора с диабет. То намалява риска от развитие на болестта.

Ползите от авокадото при лечението на артрит

Остеоартритът е болезнено състояние, характеризиращо се с възпаление на ставите и болезненост. То засяга милиони хора по света. Известно е, че много често срещаните храни, като пшеница, царевица, мляко и захар, влошават симптомите, но противовъзпалителните свойства на авокадото намаляват болката при артрит.

Предимства на авокадото за бременни жени

Поради високата концентрация на фолиева киселина, авокадото е особено важна храна за жени, които очакват бебе. Полезно е и за тези, които се опитват да забременеят. Фолиевата киселина е необходима за предотвратяване на вродени дефекти. Едно авокадо съдържа около 90 микрограма фолиева киселина, което го прави отличен хранителен източник за майките.

Ползите от авокадото при запек

Авокадото, често се препоръчва като леко слабително за хора с проблеми при изхождане. Консумацията на повече богати на фибри храни като авокадо определено може да помогне в такъв деликатен проблем. Този екзотичен плод е не само полезно при запек, но и спомага за намаляване риск от рак на дебелото черво.

Предимства на авокадо за отслабване

За отслабване се препоръчват храни с високо съдържание на мазнини и калории, като авокадо. Изследванията обаче показват, че мононенаситените мастни киселини от авокадо са по-склонни. Такива могат да се използват като енергия, отколкото като мазнини. Тази постоянна енергия и усещане за ситост, които авокадото доставя са една от причините, да не се усещат глада и апетит.

Ето 9 основни причини, заради които авокадото е толкова добро и трябва да присъства на трапезата ни редовно.