Ползи за здравето от сьомгата

salmon

Ползата за здравето от сьомгата

Познавате ли добре сьомгата? Имате ли фетиш към морски дарове? Обичате ли, да експериментирате с различни видове риба у дома? Ако отговорът е да, тогава този пост е идеален за вас!

Сьомгата е една от най-популярните и най-продаваните риби в света. Това е любимо ястие и почти основна храна във всяка европейска държава. Дори Америка обича да яде сьомга!

Но знаете ли, че сьомгата е нещо повече от вкусна морска храна? Тя има невероятни ползи за здравето, за които определено трябва да научите.

salmon

Какво е сьомга?

Един от най-добрите морски дарове на всички времена. Сьомгата, е отличен източник на омега-3 мастни киселини и протеини. Не само това, сьомгата може да се приготви по различни вкусни начини. Има най-добър вкус, когато се пече и пържи, а някои хора обичат да я използват в салати.

Сьомга се готви почти навсякъде по света и е била използвана в много кулинарни конкурси като MasterChef. Освен това, ако забележите, някои от известните готвачи в света обичат да готвят сьомга.

Полезна е за костите

Сьомгата има много добър ефект, върху здравето на костите. Съдържа изобилие от калций, заедно с калцитонин, който поддържа нивото калций в организма. Това е и една от основните причини, че калцият е бил използван за предотвратяване на заболявания на костите, ставите и остеоартрит.

Намалява заплахата от инфаркт

С консумация на сьомга, може да очаквате и по-здраво сърце, и по-добра сърдечно-съдова система. Сьомгата съдържа омега-3 мастни киселини, които помагат за намаляване на хипертонията, сърдечните пристъпи и атеросклерозата.

Рибата, също предпазва артериите от блокиране и ги прави по-малко податливи на възпаление. Според проучване на Американската медицинска асоциация се оказа, че тези, които ядат повече риба, намаляват шансовете да развият сърдечни заболявания с една трета.

Подобрява мозъчната функция

Сьомгата развеселява и кара ума да мисли по-добре. И не само това. Тя помага за стимулиране и подобряване на дейностите. Позволява да мислите ясно. Рибата съдържа омега-3 мастни киселини, като DHA, които стимулират паметта и мозъчната функция. Ако имате малки деца у дома, хранете ги редовно с малко количество сьомга. Това ще помогне да се съсредоточат повече, върху ученето и ще ги държи далеч от опасни условия, като например нарушение в дефицита на вниманието.

сьомгата

Позволява да спите по-добре

Със сьомгата може също да подобрите съня си. Ако страдате от безсъние или познавате някой, който страда, не забравяйте да му кажете да хапва повече сьомга. Това ще помогне да спи по-добре, без да се събужда посред нощ. Сьомгата ще ви държи спокойни като дете, защото съдържа триптофан, който действа като успокоително. Това автоматично води до по-добър нощен сън.

Подобрява зрението

Подобряване на зрението вече е възможно, без посещение на лекар. Със сьомга може да защитите очите си и да увеличите зрението си в дългосрочен план. Тя ще ви помогне да виждате ясно. Това е така, защото сьомгата съдържа флавоноиди и други мастни киселини, които са полезни за очите.

Помага за отслабване

Сьомгата е идеална и за тези, които искат да отслабнат. Сто грама съдържат 208 калории, което е достатъчно, за да напълните стомаха си по време на обяд. Има и здравословни начини за приготвяне на сьомга.

Сьомга

Как да изберем и съхраним сьомга?

Преди да започнете да готвите сьомга у дома, важно е да знаете как да избирате и съхранявате риба. Сьомгата може да бъде купена под формата на пържоли, филета, пушена или консервирана. Прясната сьомга е много гладка и има влажна кожа. Когато избирате, обърнете внимание на очите й. Ако не я ядете прясна, в продължение на няколко дни, най-добре е да замразите рибата.

Ето и 10 храни за здравословно хранене.