Продължете към съдържанието

Полза от мазнините

Ползата от мазнините

Защо са полезни мазнините?

Знаете ли, че мазнините могат да са не само полезни, но и жизненоважни за организма ви?

Мазнините са дял на всяко здравословно хранене, наред с въглехидрати, витамини и микроелементи.

Те трябва да са заложени във всяка диета. Помагат за топене на мазнини, почистване на мазнини. Те са начало, дори за т. нар. кетонна диета.

Съществуват, обаче мазнини, които са полезни за тялото, а тяхната най-важна роля е да понижават нивата на лош холестерол в кръвта.

Колкото и абсурдно и странно да звучи това са факти, за които специалисти диетолози и лекари ни съветват да сме по-внимателни.

Полезни и вредни мазнини

Вредните мазнини се делят на два типа. Те са наситени мазнини и трансмазнини.

Наситените мазнини произхождат от животински продукти. Тяхната обща стойност е от 10% по-малко количество калории за ден. Най-много са наситените мазнини в млечните продукти, пържени храни, масло и т.н. Тези храни покачват нивата, както на лошия, така и на добрия холестерол.

Как да балансираме мазнините?

Специалистите съветват да се намали приема на млечни продукти, но не в количествата, а в маслеността. Така, например може да се приема мляко с 1% масленост. Сиренето може да бъде заменено от извара, а олиото от зехтин. Месата трябва да са крехки, вместо мазни и тлъсти. От пилешкото може да отстранявате кожата, от пуешкото също. Рибата може да се избира да е суха и постна, вместо тлъста. Добре е при вида на мазнини по месото, да бъдат отстранявани, в това число се препоръчва да се избягва приема на пържени храни.

Трансмзнините покачват нивата на лош холестерол

Препоръчително е употребата им да се сведе до 2 г. на ден. Трансмазнини има в чипс, храни от типа „бърза закуска“, маргарин, хидрогенни растителни масла. Тялото не може да се справи с всички вредни мазнини и те се натрупват в артериите, а това от своя страна води до диабет и хипертония.

Полезни мазнини също се делят в две групи

Те са мононаситени мазнини и полиненаситени мазнини. Мононаситените мазнини са в маслини, зехтин, авокадо и ядки. Те предпазват сърцето от заболявания. Хора, които приемат предимно плодове и зеленчуци, живеят по-дълго и са защитени от диабет и сърдечно-съдови болести. Полиненаситените мазнини са пълноценни на Омега 3 и 6 мастни киселини. Те са в риби като пъстърва, сьомга, херинга, скумрия, има ги и в царевично олио, ядки и семена.

Специалистите съветват да бъдат избирани храни богати на мазнините с мононасити и полиненасити. Това е нужно, за да е здраво тялото и всеки орган в него.

Наред с това, добре е да следите и нивата на гликемичен индекс.

Copy link