Полезни храни за мозъка и паметта

хран полезни за мозъка и паметта

Ако работата ти е свързана с мисловен труд, ако следваш, учиш за изпит или постоянно си натоварена психически в ежедневието, то следва, че и мозъкът ти има нужда от правилно подбрана храна за добра памет.

9 храни, които са полезни за мозъка и паметта:

Интелектуалният труд се нуждае от постоянно подсилване, а това може да стане с правилно избраните храни. Предлагаме ти няколко изпитани тактики и 9 храни, които са полезни за мозъка и паметта.

Като начало промени менюто

Ако работата ти изисква ежедневна мисловна концентрация, усвояване на голям обем от информация и бърза адаптация към постоянни промени, то време е да обогатиш менюто. Изключително подходящи храни за паметта са тези, които съдържат витамин В5 и холин. Богати на тях са различните видове риби. В тях се съдържа ацетилхолин, а той от своя страна праща сигнали до мозъка и способства работата му. Полезни са и храните с витамин В1 и 3, витамин Е и С, както селен, които подхранва мозъка с кислород.

Вземи желязо, за да си „желязната лейди“

Добавете в менюто си големи дози желязо. То е изключителен помощник в борбата с пролетна умора и допринася в аритметика и задачи с повишена трудност, които изискват ловък ум. Желязото често се оказва дефицит за женският организъм. В резултат на месечните менструации, нежната половина на човечеството има изострена нужда от допълнителен прием. Желязото се съдържа в черен дроб, броколи, спанак, коприва и всякакви зелени плодове и зеленчуци.

9 храни, които ще подсилят мозъка ти

Ако се храниш все на бързо и от крак, то със сигурност ще имаш нужда от допълнителен прием на хранителни добавки. В случаи, че можеш да си го позволиш, опитай:

  • Риба – сьомга, херинга, скумрия.
  • Яйчни жълтъци.
  • Червено месо.
  • Слънчогледови семки и сусамено семе.
  • Пълнозърнест хляб.
  • Плодове – киви и манго.
  • Зехтин под форма на дресинг или заливка за салата.
  • Овес, ечемик, ориз, ръж.
  • Зеленчуци – чушки, бобени растения и листни такива.

Не забравяй ценните качества и на меда. Той може да бъде вмъкнат като подсладител в кафето или сутрешният чай.

Научете и за полезните напитки за подсилване на мозъка: https://www.interpolezno.com/10-svezhi-letni-napitki-za-podsilvane-na-mozka