Полезни свойства на моркова

моркова

Силата на моркова

Знаете ли, за свойствата на моркова и това, че той е едно от най-богатите творения на природата? Морковите са богати на ретинол. Известен още като Витамин А, ретинолът допринася за заздравяване на кожата, регенерация, поддръжка на еластичността й, подсилва функцията на очите и зрителните ни способности. Той се грижи нежно за тялото ни, правейки невидима защита от UV лъчите.

Къде намират приложение морковите

Днес ретинолът се използва в десетки видове кремове, слънцезащитна козметика, но най-качествено е усвояването му, когато доставяме на организма си и естествената му форма, а именно, чрез моркови. Наред с всичко това витамин А е меко казано капризен. За да бъде абсорбиран изцяло от тялото ни, той налага комбинация с мастни съставки. Така например ако хапвате салата от моркови, то задължително е тя да е подправена с няколко капки зехтин.

моркови

Ползи от морковите

Много полезен и пълноценен е сокът от прясно изцедени моркови и понеже не на всеки би се харесал специфичният му вкус и аромат, съветваме ви да го комбинирате с малко сок от ябълки, портокали или друг цитрусов плод. За хапване може да вземете и по-мазна храна или поне парче месо, богато на мазнини.

Моркови може да похапвате по всяко време на годината, защото са зеленчук, който съществува по всяко време на годината и у нас. Задушени зеленчуци с моркови, сладко от моркови, ястия с моркови са само част от идеите, за които сега се сещаме. С тях винаги може да разнообразите менюто си.

carrots

Моркови за тен

През последното десетилетие все по-модерно стана дамите да имат загар, който да очертава силуетите им дори в зимните дни. Когато летния сезон наближи, това изискване е повече от задължително. Ето, защо козметиката със съставки от моркови, може не само да ви брани докато сте изложени в солариума или на плажа, но и да подхранва кожата ви, подсилвайки завидния тен.

Специалистите дерматолози и козметики са единодушни, че с приема на повече моркови в летните дни, може да допринесете подсилването на тена и сиянието на кожата.

В зимата, ползата от моркова е не по-малка. Той доставя нужните количества витамин А на кожата ни, когато е най-изтощена от студовете.

Важно:

В никакъв случай не приемайте таблетки от ретинол, особено, когато излагате кожата си на пряка слънчева светлина. Действието може да е много силно и да допринесе образуването на трайни петна.

Научете още тайни за козметика от кухненския шкаф за по-сияен тен.