Погрижи се за финансовото здраве

Финансовото здраве

Финансовото здраве е разклатено – погрижи се за него сега

Наред с куп проблеми, които заливат ежедневно изникват и редица притеснения, около твоето физическо здраве, а с него и въпросите за финансовото здраве. Състоянието на портфейла или банковат сметка са не по-малко важни.

Няма какво да се лъжем, а това е желателната профилактика, която всеки съвременен човек трябва да прилага:

Бюджетът е зло без, което не можем

Единственият начин да спреш „теча“ е като установиш къде отиват парите ти, в това число прецени всяка сметка, покупка, плащане и предвиди големите плащания, като от сега започнеш да заделяш пари.

Не изпадай в паника

Щом узнаеш, че за дреболии отиват парите ти, а реално те „гълтат“ най-много от месечните доходи може да ти призлее. Специалистите съветват, вместо да се вторачваш в разходите и да издребняваш или още по-лошото да загърбиш всичко и да започнеш по старо му, то предвиди категории на разходите. В различни графи постави удоволствията – малки и големи харчове и се придържай към тях.

Следи всички сметки и портфейли

Определи си сума, с която да разполагаш седмично. Не тегли големи суми на банкомат, освен ако не се налага.

Избягвай скъпите неща

Говорим за тези, които смяташ, че са крайно необходими – ако доходите ти не са големи има голяма вероятност и струващите се важни неща да са ти прекалено скъпи.

Заделяй пари

Опитай се да заделяш настрани, спестявай поне 10% от заплатата си, а така сама ще се убедиш, че може да посрещнеш и по-големите нужди и неочаквани плащания.

Живей за повишението в заплатата

Това е един от моментите, които в най-голяма степен приповдигат духа ти, а каква по-добра новина от него. Практически парите изчезват твърде бързо, а заделените пари се харчат най-лесно.

Финансовото здраве

Ето, защо ако за месец-два не успяваш да си представиш как си живяла с минимални доходи, то много вероятно е да изпускаш сметките и когато си получила вече повишение. Добра идея е да заделяш парите си в касичка, в която не може да бъркаш при всяко ново изкушение. Така ще успееш да събереш и за по-важните и големи неща.