Планински върхове, които са подходящи за начинаещи

Планински върхове

По-добри от планините могат да са само планините и разбира се, някои планински върхове, които лично сте покорили.

Кои планински върхове да покорите

Ако сте привлечени от планинарството, от свободата и риска, но от опит гледате само обучителни видеоклипове в интернет, предлагаме ви да започнете с ниски върхове и относително прости маршрути. Можем да ви обещаем: няма да останете, без впечатления.

  1. Ай-Петри, Кримски планини

Височина: 1234 метра

Кримските планини трудно могат да се мерят с Еверест. Те, обаче са самото олицетворение от цялата романтика на планинските върхове. Независимо от това, Ай-Петри е чудесен вариант за тези, които по време на кримските празници изведнъж осъзнали, че трябва да се разтоварят от килограмите, натрупани по време на почивката. Най-добре започнете изкачването от поляната на приказките. Тя се намира далеч от обезумялата тълпа, обсаждаща кабинковия лифт и микробусите. За всички пътеки трябва да изминете 14 км, което ще отнеме приблизително 10 часа. Въпреки външната лекота, маршрутът изисква физическа подготовка. Наградата ще е пейзаж с шеметна красота: високи борове, водопад, скали и панорамна гледка към морето. Запасете се с удобни дрехи и сандвичи. Така ще може да разберете, дали сте способни да покорите с максимален комфорт планинските върхове.

  1. Боботов Кук, Черна гора

Височина: 2523 метра

Боботов кук е най-високата точка в региона. Разположен в живописна местност близо до Черно езеро, този връх привлича както опитни алпинисти, така и начинаещи. Най-близкото населено място е град Жабляк, откъдето пътниците започват своето изкачване. За да покорите този връх, ще ви е необходим стандартен комплект: здрави обувки, удобни дрехи и поне 2 литра вода на човек. Изкачването ще отнеме около 6 часа нагоре. Ако не сте най-големия късметлия, основните умения за катерене ще подложат ръцете ви на изпитание. Единственото нещо, за което трябва да внимавате по пътя, са падащи камъни, в случай, че следвате някого. След като стигнете до върха, не забравяйте да напишете името си в книгата на Бобот Кук. При спускането се поглезете с прясно сирене и мляко, закупени от приятелски настроени местни жители.

  1. Олимп, Гърция

Височина: 2918 метра

Олимп е не просто митична планина, но и връх, който дори начинаещите могат да покорят. Отправната точка на изкачването е приятният град Литохоро. Тук, може да живеете няколко дни, преди изкачването и да свикнете с гледките, които радват очите на дори изтънчени пътешественици. Ако изберете правилното време – препоръчително е да завладеете Олимп през август / началото на септември – изкачването няма да отнеме повече от три дни.

Планински върхове

Планински върхове

  1. Breithorn, Швейцария

Височина: 4164 метра

Ако падащите камъни вече не ви плашат, а зелената трева, окъпана в слънцето, изглежда несериозна, придвижете се към Пенинските Алпи. За по-малко опитни алпинисти препоръчваме да се започне от върха на Breithorn. Малко трудности, но в същото време много впечатления са ви осигурени. Най-добре е да започнете изкачването от швейцарското село Цермат. Друг известен връх в района е Матерхорн. Той, обаче не е подходящ за начинаещи. По време на изкачването му не са необичайни и инцидентите. Вместо това се освежете с добре познатия шоколадов блок с изобразения върху обвивката Матерхорн и след това започнете изкачването си към по-приветливия връх.

  1. Арарат, Турция

Височина: 5137 метра

Арарат е не само марка арменски коняк. Но и върха, сякаш специално създаден за начинаещи. Единствената трудност е надморската височина и аклиматизацията. Изкачването ще отнеме поне 5 дни (в зависимост от вашата физическа форма). Трябва да сте подготвени с факта, че може да се изкачите до върха само с водач, така че не се страхувайте да резервирате обиколките, които харесвате. За съжаление до 2020 г. не можеше законно да се изкачите на планината Арарат поради забраната на правителството – ситуацията в региона е нестабилна.

Планински върхове

Планински върхове

  1. Кала Патар, Непал

Височина: 5550 метра

„Черната скала“, името й произхожда от непалски, е подходяща за тези, които мечтаят за Еверест. Именно от Кала Патар се открива гледка към най-високата планина, която никога няма да бъде изтрита от паметта на всеки зърнал я. Тъй като завладяването на Еверест е само за много опитни бойци, за аматьорите и любителите се препоръчва да започват с относително малък, но мотивиращ връх. Кала Патар ще ви отнеме около 2 седмици, за да се насладите напълно на гледката към планините. Използвайте този момент с максимална полза – правете снимки, медитирайте, наслаждавайте се, защото цялата природа на това място предлага тази възможност.

Планински върхове

  1. Елбрус, Русия

Височина: 5642 метра

Подобно на върховете, описани по-горе, Елбрус привлича туристи с красиви пейзажи, удобно местоположение и по идеален за начинаещите алпинисти начин. Най-популярният маршрут е изкачването от юг (село Терскол). Тук инфраструктурата е добре развита и тълпи от туристи постоянно присъстват, така че този маршрут е идеален за тези, които не са напълно уверени в своите възможности. По-независимите пътешественици предпочитат да се изкачват от изток. Тук може напълно да се насладите на атмосферата на планината, без непознати.

Не се изненадвайте, ако видите планински върхове за начинаещи „петхилядници“. Основната опасност при изкачването им се крие в пренебрегването на аклиматизацията. В планините, обаче само ентусиазмът не може да отлети. Ето защо се препоръчва да намерите водач, на когото да се доверите и само под наблюдението на опитен човек да се изкачите до самия връх. От значение е също нивото на физическа подготовка и любовта към приключения. Те ще ви бъдат полезни. Така всякакви планини ще покори всеки такъв пътешественик.