Печено пиле на фурна

Печено пиле на фурна

Печено пиле на фурна, кой не харесва, освен вегетарианците?

Печено пиле на фурна – оказва се лесно за приготвяне, много сочно и апетитно. Печеното пиле, приготвено на фурна перфектно ще украси всяка трапеза и ще зарадва близките и роднини с отличен вкус. То е подходящо, както за празнична трапеза, така и за делничната трапеза.

Рецепта за печено пиле на фурна

Приготвянето му не е никак трудно, а дори интересно. За готвенето му ще ви трябват най-често срещаните продукти, които има в дома на всяка домакиня.

Преди да започнете да готвите уверете се, че пилешкото е свежо, в противен случай цялото ястие ще се провали. Помнете, че е почти невъзможно да се убие миризмата на остаряло месо.

Съставки за печено пиле на фурна:

За да приготвите печено пиле на фурна, трябва да вземете:

  • 1 пиле 1,5-2 кг изчистено и изкормено;
  • 2 с.л. л. майонеза (без никакви добавки);
  • 2 скилидки чесън;
  • 1 ч.л. пипер
  • сол (най-добре е универсална подправка вегета).

Начин на приготвяне пиле на фурна

Първо трябва да загреете фурната до температура от 180 градуса. След това изплакнете пилето, избършете го с хартиена кърпа, за да изсъхне бързо. Разтрийте обилно със сол, както отвътре, така и отвън. Приберете го в хладилника за максимум 6 часа, без да покривате, така че кожата да поеме естествено от солта.

В края на охлаждането го намажете със смес от майонеза, черен пипер и чесън. По-добре е да изстискате чесъна или да го настържете, на не много ситно, нито на много едро. Имайте предвид, че изпечените парчетата могат да изгорят и да придадат неприятен вкус.

След като сте натрили обилно, прехвърлете пилето в съд за печене, покрийте с фолио и поставете във фурната. Оставете за 45 минути, след това отстранете фолиото и оставете да се пече още 45-60 минути до златисто кафяво. Вашата птица ще бъде напълно готова, ако по време на печенето се отдели бистър сок. Ако сокът е мътен или розов, продължете да печете. Ако имате скара във фурната, то включването й 10 минути, преди края на печенето ще придаде на кората по-хрупкав вкус и по-приятен златисто-меден цвят.

Когато пилето е готово, трябва да се извади и отново да се покрие с фолио за 10 минути, за да му се даде почивка от огъня. След това се нарязва на порции и се сервира.

Тази рецепта е най-лесната за приготвяне

Тя ще гарантира най-надеждния резултат, дори за начинаещи кулинари. Невъзможно е да не се получи. Месото ще е меко и сочно.

С тази класическа рецепта, за приготвяне на печено пиле на фурна могат да се сервират разнообразни сосове. Като се има предвид, че рецептата не предвижда никакви пикантни или сухи специални подправки, то привържениците на такива могат да си ги добавят към соса.

Бон Апетит!