Печено пиле във фурна

Печено пиле във фурна

Месото става много сочно и апетитно, когато е направено по правилната рецепта, такава е и днешната ни тайна за пиле във фурна. То, перфектно ще украси всяка маса и ще зарадва близките ви с отличен вкус. Готвенето му не е никак трудно, а дори интересно.

Рецепта за пиле във фурна

За приготвяне на печено пиле във фурна ще ви трябват най-често срещани продукти. Такива има във всяко домакинство, затова няма да ви е трудна или скъпа рецептата.

Преди приготвяне, уверете се, че вашето пилешко е свежо. В противен случай цялото ястие ще се провали. Трудно e да се убие миризмата на застоялото месо.

За да приготвите печено пиле във фурна, се нуждаете от:

  • 1 изчистено цяло пиле, около 1,5-2 кг;
  • 2 с.л. л. майонеза (без никакви добавки);
  • 2 скилидки чесън;
  • 1 ч.л. пипер
  • сол.

Начин на приготвяне:

Първо трябва да загреете фурната до температура от 180 градуса. След това изплакнете цялото пиле, избършете го с кърпа, за да изсъхне бързо. Разтрийте в кожата и вътрешността му обилно сол, след което приберете в хладилника за около 6 часа.

Когато изтече времето за охлаждане го намажете със смес от майонеза, черен пипер и чесън. По-добре е да изстискате чесъна или да го настържете, не да го кълцате на едро, тъй като при печене парчетата могат да изгорят и да придадат неприятен вкус.

Прехвърлете пилето в съд за печене, покрийте с фолио и поставете във фурната. Оставете за 45 минути, след което отстранете фолиото и оставете да се пече още 45-60 минути до златисто кафяво.

Вашето пиле на фурна ще е напълно готово, ако по време на срязване се отдели бистър сок. Ако сокът е мътен или розов, продължете да печете. Ако имате грил във фурната, може да включите за 10 минути, в края на печенето. Това ще направи коричката по-румена.

Когато пилето е готово, извадете го и го покрийте с фолио за 10 минути, за да си починете от огъня. След това време вече може да се нарязва на порции и да се сервира.

Тази рецепта е най-лесната за приготвяне и най-надеждната като резултат. Месото ще е меко и сочно.

Ето и още една идея за приготвяне на пай с пилешко месо.

С тази класическа рецепта за печено пиле във фурна може да се сервират разнообразни сосове. Като се има предвид, че рецептата не предвижда никакви пикантни или сухи специални подправки, за почитателите на такива, може да ги добавят към соса.

Да ви е вкусно!