Официални рокли от креп – всичко за специалните моменти

Официални рокли от crep

Официални рокли от креп – развитие, приложения, състав, свойства и тъкани

Развитието на шивашката промишленост, включва непрекъснато усъвършенстване както на самите шевни материали (прежда и лен), така и на технологията на производство – Официални рокли от креп. Последната насочва не само към методите за шиене на дрехи, но и нови методи за производство на тъкани.

С любезното съдействие на Ree.bg избрахме да насочим вниманието ви към една новост – креп тъканта.

Една от тези разработки е „Crepe Diving“, от която се правят модерни марки дрехи, дамски и мъжки облекла.

Официални рокли от креп всичко за специалните моменти

Креп, представлява синтез на доказани технологии под формата на тъкани за гмуркане. Облеклата произведени по Креп-технологията, обясняват, защо материала е не само траен, но и отговаря на всички съвременни изисквания за облеклото.

Официални рокли от crep

Креп е добре доказана тъкан на пазара

Факт е, че тази тъкан е разработена изключително за спортни облекла, но по-късно, след многократни тестове, биват потвърждавани качествата и положителните свойства. Така тя започва да се използва за ушиване на официални рокли, вечерни рокли, ежедневни облекла.

Сблъсквайки се несъзнателно, с тази тъкан, мнозина се чудят, какъв вид плат е това и как да се грижат за него. Какво да очакват?

В това отношение няма големи разлики в състава на влакната. Може да се каже, че той е идентичен с много други тъкани. Основната разлика е технологията за производство на тъканта.

Креп е метод на тъкане, при който влакната са максимално усукани, което придава на завършената мрежа повишена плътност и сила. По време на производството на креп тъканите, машините усукват конците не само в посока напред, но и в обратна посока, в резултат, на което платното се оказва по-грубо и вълнообразно.

Методът креп се използва в производството на естествени тъкани и изкуствени, но най-често сатен и коприна. Тази материя има голяма сила и издръжливост, дори при множество изпирания. Крепът е изграден от синтетични влакна, които имат добра еластичност.

Креп материята намира все по-голямо приложение в създаването на рокли, туники, тениски днес. От край време присъства като лидер в производството на спортни облекла и екипировки.

Официални рокли от crep

Състав и свойства на креп материята

Преди да проучите Креп материята, трябва да вземете под внимание свойствата на материала, въз основа, на които е създадена тази тъкан.

Първоначално е бил предназначен за шиене на спортни облекла, благодарение на свойствата си:

 • Еластичност – необходима е при създаването на спортни облекла, дори за хора, чийто размери на облекло са няколко единици над нормата. Това позволило създаването на екипировки за ски курорти или други спортни съоръжения.
 • Възможността за промяна в структурата на влакното – тъканта позволява да пасне на тялото елегантно и да осигури допълнителна топлоизолация. Това условие важи както при спортните облекла, така и за множество дамски ежедневни рокли и елегантни рокли.
 • Въздушен обмен – тъканта трябваше да диша, за да осигури възможност за продължителна тренировка без умора и прекомерно прегряване на човешкото тяло. В същото време технологията на производство, елиминира използването на синтетични влакна в основата на полимерни материали. Последните са от типа найлон. По този начин се създава професионално спортно оборудване.

Официални рокли

Свойствата на крепа се дължат на неговия състав

 • Вискоза, чието съдържание достига 65%. Този материал осигурява продължителна употреба. Въпреки, че този материал е синтетичен, неговите екологични и хипоалергенни свойства позволяват да се използва без противопоказания, дори за хора, страдащи от алергии. Вискозата също позволява на тъканта да диша, тъй като гладката повърхност на влакното не позволява на нишките да се преплитат плътно. Те се плъзгат един спрямо друг, осигурявайки възможност за свободен обмен на въздух. Освен това, вискозата придава на тъканите блясъка на сатен. Отличителен при много дамски официални рокли.
 • Полиестерът – той също е синтетично влакно, благодарение, на което тъканта остава дълготрайна.
 • Ликра – този материал придава еластичността на платното, благодарение, на което тъканта се разтяга.
 • Естествени влакна, или по-скоро памук – делът им може да достигне 10%. Тази добавка се използва за производство на хипоалергенна тъкан.

Крепът е разделен на няколко вида, сред които има микроскопично и гъсто тъкане. Микрото се характеризира с по-ниско съдържание на нишката в състава на платното, което го прави тънък. В същото време запазва свойствата на еластичност и сила.

Идеален е за създаване на фини тоалети като дамски – рокли. За производството на плътно тъкане се използва друга технология, при която в тъканта са вплетени много повече нишки. Тази материя е подходяща за шиене на топли дрехи за есенно-зимните периоди. Наред с това, от него шият бельо за отслабване, с което може да скриете малки дефекти на фигурата, дори под ефирни рокли.

Официални рокли

Удобства на тъканта креп

Тъканта има следните свойства:

 • Еластичност – благодарение на това свойство е много лесно да се работи с нея. Използва се при шиене на дрехи. Готовият продукт ще се впише идеално във всяка фигура. Това свойство се дължи на популярността на тъканта при ушиването на дамски рокли. Така създаденият краен продукт, често е скъп, но може да се носи, дори ако фигурата се промени с 1-2 размера. Тъканта, притежава разтегателната структура, която не ограничава комфорта.
 • Тъканта не се набръчква, дори ако се съхранява дълго време сгъната. Затова рокли от този материал са подходящи за бизнес пътувания и пътувания на дълги разстояния. Тя е идеална материя за тоалети и рокли, които невинаги е възможно да се гладят или съхраняват в гардероба на закачалка.
 • Дори в случай на леко увреждане на тъканта, в резултат на неправилно сушене или гладене, няма да се образува гънки върху дрехите. Еластичната структура ще скрие тези леки деформации.
 • Благодарение на синтетичните влакна по материята, не се образуват петна, гънки, захабявания или протривания. Ако това се случи, то означава, че края на експлоатационния живот на облеклото е настъпил и дрехата трябва изцяло да се замени.
 • Тъканта не е капризна, лесно се пере, устойчива е на прекомерно замърсяване, не се намачква и изсъхва бързо.
 • Не избледнява на слънце и не губи свойствата си, дори при продължително гладене.

Въпреки че материалът е доста дишащ, не се препоръчва, продължително носене на такива продукти. Подходящ е за носене, дори от хора с чувствителна кожа, но трябва периодично да се изпира, за да не предизвика дразнение.

Официални рокли от crep

Какви дрехи са изработвани

Материалът се използва главно за шиене водоустойчиви дрехи. Популярни видове са:

 • спортни облекла – ски костюми, дрехи за водни спортове, тениски, както и екипи за велосипедисти;
 • чорапогащи и гамаши;
 • дамски рокли, поли, ръкавици, костюми и други дрехи за празнични събития и бизнес срещи. Тук се отнасят и почти всички модели официални рокли от креп.

Тези дрехи имат не само здравина, поради синтетичните материали, но и запазват ярки цветовете. Не избледняват, дори и при многократно пране.

Официални рокли от crep

Родината на Крепа

Основните производители на КРЕП са Турция и Китай. Те са безспорни лидери на световния пазар за тъкани. Що се отнася до най-високо качество и усъвършенствани модели официални рокли от креп, са тези, произведени в Италия.

Официални рокли от crep

Грижа за официални рокли

С правилна грижа, продуктът ще служи много дълго време. Препоръките за грижа са следните:

 • Не използвайте белина или вещества, съдържащи хлор. Това е синтетичен материал и хлорът просто го разяжда. Дори силно замърсяване ще измие по стандартен и безопасен начин.
 • Водата при изпиране не трябва да е над 30 градуса по Целзий, за да не повреди тъканта. За пране може да използвате, както машината, така и ръчния метод, като използвате подходящия прах за пране.
 • Не използвайте центрофугиране, за да не повредите влакната – оставете водата да се отцеди по естествен начин. Това ще отнеме малко време.
 • Не използвайте ютията – при изсушаване на рокли от креп, оставете на закачалка. Така ще поемат първоначалната си форма.

Тъканта се изсушава и изсъхва бързо, така няма да се налага да използвате химическо чистене или перални услуги. Грижа за тъкан от креп, може да се прави и в домашни условия, колкото и официални рокли да имате.

Щом вече сте запознати със същността на креп материята, то знаете какво ще ви подхожда. Няма как да объркате в избора на официални рокли. Най-красивите модели и стилни рокли ще откриете на Ree.bg. Поръчайте сега!