От какво се състои персоналният компютър?

персонален компютър

Практически всеки днес има за една от най-важните джаджи в дома – персоналният компютър. Той е същата необходима единица за съвременен човек като хладилник, телевизор или мобилен телефон…

След него с не по-малка важност се нареждат tableti, геймърски компютри, принтери и други, както и аксесоарите за тях. Всички те, лесно могат да бъдат закупени от магазин за компютри.

Ако все още търсите свята модерна визия с таблет или смартфон, вижте в посочения линк.

От какво се състои персоналният компютър?

За разлика от останалата битова и офис техника, компютърът се състои от отделни части. Те, при необходимост могат да бъдат заменени с по-удобни, мощни и / или високоскоростни устройства с подобни функции.

Персонален компютър – специфики и същност

Тази статия ще се занимава само с настолния компютър. Структурата на лаптопите е почти същата, но те имат всички устройства в един пакет и не винаги са заменими.

Персоналният компютър обикновено включва следните устройства:

– системното устройство, което е основното и най-скъпо устройство;

– монитор – устройство за показване на изображения и текстове. Днес то може да бъде направено на базата електроннолъчева тръба, като стар телевизор (SVGA), течен кристал или плазма;

– говорители – има поне два от тях, но може и много повече да използват слушалки вместо високоговорители;

– сканиращи и печатащи устройства – принтер, скенер или многофункционално устройство (MFP);

– клавиатура и мишка;

– други устройства – четец на карти, външен ТВ тунер, външен твърд диск и др.

Както вече споменахме, системната единица е най-сложната част на компютъра, която от своя страна се състои от няколко основни части или блока.

Процесорът е един вид мозък на всеки компютър, където се изпълняват всички основни операции. Команди се дават на други единици и устройства, работата им е синхронизирана. Основните индикатори на процесора са тактовата честота, т.е. броят на операциите в секунда, броят на битовете (в съвременните процесори – 64 бита, но 128-битови вече са се появили) и броят на „ядрата“, в най-модерните модели вече достига 8 или дори 16. Колкото по-високи са тези характеристики, толкова по-продуктивни и мощни ще бъдат процесорите.

От какво се състои персонален компютър?

Процесорният охладител е мощен вентилатор, който служи за охлаждане на процесора по време на работа. Охладител в комбинация с голям алуминиев радиатор е необходим за отстраняване на излишната топлина, така че процесорът да не прегрее по време на работа.

В някои съвременни компютри вместо охладител се използва течна охладителна система, която е по-ефективна и напълно безшумна. Тя има един недостатък – високата цена.

Дънната платка (системната платка) е основната платка, благодарение, на която се осъществява взаимовръзката между всички части и блокове на компютъра. За да направите това, той съдържа подходящи съединители за свързване на блокове и устройства. Именно тези конектори определят възможността за замяна на старите блокове с нови, които имат по-добри характеристики.

От какво се състои персоналният компютър?

RAM (RAM) – една или повече „линии“, малки дълги дъски с твърди устройства за съхранение. RAM се използва за обработка на текущите операции и е за компютър нещо като чернова, данните от които не се запазват, когато се изключи. Колкото по-голям е размерът на RAM, толкова повече операции може да извърши компютърът. Но и тук има ограничение: огромната RAM със слаб процесор няма да бъде изцяло използван, а инсталирането му няма да увеличи скоростта на компютъра.

Видеокарта – единица, чиято мощност е постоянна грижа на запалените геймъри. Видеокартата е необходима за преобразуване на сигналите на процесора в луксозни графични изображения, които виждаме на монитора. За да се справи успешно с това, моделите с модерни видео карти имат своя собствена RAM, а някои дори имат свой собствен графичен процесор. В така наречените „офис“ компютри видеокартата често е вградена в дънната платка, тъй като мощните графики не са необходими за обработка на офис програми.

Твърд диск или твърд диск – устройство, необходимо за съхраняване на цялата компютърна информация: системни програми, приложения, текстови файлове, снимки и снимки, музика, видео и др. Тази информация се съхранява на твърдия диск, дори след прекъсване на захранването. Когато прехвърляте твърд диск от стар компютър на нов, ще намерите в него всичко, което сте събрали от много години. Така нито един байт няма да бъде загубен, докато не решите да го изтриете. Колкото по-голям е размерът на паметта на твърдия диск, толкова повече информация може да бъде записана в нея.

От какво се състои персоналният компютър?

Захранващото устройство е устройство, което преобразува променливо напрежение 220 V в постоянно напрежение. Това е с такъв размер, който е необходим за работата на блоковете на системните единици. Неговата мощност трябва да покрива общата консумация на енергия от всички компоненти на системната единица.

DVD-ROM е устройство за четене и писане на CD и DVD дискове. В съвременните компютри се използва все по-малко и по-малко, тъй като ролята му се изпълнява успешно от „флаш-памет“ – сменяем твърд диск. Разбира се, това са само основните компоненти на компютъра. Има много по-специализирани устройства и устройства, които могат да се използват като части от системния модул и периферни устройства за вашия настолен компютър.