Отказ от алкохол – предпоставки и последици

Отказът от алкохол

Какво ще се случи с тялото, при отказ от алкохол

Отказ от алкохол – възможен ли е и до какво води?!

В нашето общество е обичайно да се пие по празници, на срещи с приятели, при мъка и радост, по време на ваканция и след работа. Като цяло, достатъчно често. Мнозина не забелязват как животът им се променя с постоянното присъствие на алкохол. Или може би дори не помнят какво е да живееш и да се забавляваш без него.

Говорим за хора, в чийто живот алкохолът присъства по-често, отколкото в петък вечер. Въпреки че седмичното пиене е повод за размисъл. Избягването на алкохол ще даде на тялото ви огромни ползи. В тази статия сме съставили основните!

Отказ от алкохола

  1. Кожата ще бъде по-свежа и по-чиста

Ако не пиете много, най-вероятно няма да забележите драматични промени, но все пак цветът ще се избистри, подуването и сухотата ще отминат. Хората, които злоупотребяват с алкохола ще видят промяната веднага. Първо, зачервяването, подуването ще спаднат, кожата ще стане по-гъста и овлажнена. И второ, възпалението ще премине (ако има такова) и изразените кръвни капиляри ще намалеят.

  1. Общото състояние ще се подобри

Представете си, че вече нямате махмурлук, сухота в устата, гадене, виене на свят и тъмни кръгове под очите. Нивата на кръвната захар и холестерола са регулирани. Ще има повече енергия и тон през целия ден. И изобщо не можете да говорите за концентрация и производителност. Главата ви ще стане по-ясна и бърза.

Дори да пиете няколко чаши вино, всяка вечер или да се забавлявате в бара през уикендите, това може да се отрази негативно на вашето здраве и умствени способности. Въздържанието ще ви позволи да видите, по друг начин своето ежедневие.

  1. Психиката ще стане по-здрава

Въпреки, че в по-голямата си част хората пият, за да се разсейват от проблемите, да се отпуснат, да се забавляват и т.н., алкохолът може да задълбае депресията и тревожността. Честото пиене разклаща психиката. А хората, които се стремят да подобрят състоянието си чрез пиене, се влошават. Те стават по-податливи и нервни.

Алкохолът е депресант, който нарушава химическия състав на мозъка и може да ни направи емоционално небалансирани. За хора, които вече имат психични проблеми (например депресивно разстройство или генерализирано тревожно разстройство), алкохолът е просто противопоказан, тъй като може да има трагични последици. Намалените нива на серотонин, след употреба на алкохол изострят депресията. Промените в настроението, свързани с алкохола, могат да предизвикат болезнени спомени, заради които ще искате да пиете още повече. Образува се порочен кръг.

  1. Вашето тяло ще стане по-хармонично и по-стройно

Хората, които пият често, могат да консумират стотици (ако не и хиляди) допълнителни калории всяка седмица. Алкохолът няма хранителна стойност, така че всичко, което пиете, се превръща в мазнини, което добавя излишни килограми. Също така алкохолните напитки стимулират апетита и човек в нетрезво състояние може да яде много повече, отколкото в съзнателно състояние. И често това далеч не е здравословна храна.

Намаляването консумацията на алкохол или елиминирането й, може значително да намали консумираното количество калории и да помогне да намерите по-добра форма.

  1. Нормализира съня

Алкохолът помага на много хора да заспят, но не допринася за добрия сън. Доказано е, че пиещите страдат от нарушения на съня много по-често от тези, които не пият. Липсата на подходящ сън причинява проблеми с паметта и концентрацията. Води до намаляване на когнитивните способности и повишена умора, през деня.

Дори ако в началото на отказа си от алкохол ви бъде трудно да заспите, повярвайте, след няколко седмици цикълът ви ще се възстанови. И въпреки че няма да изключите моментално, сънят ще бъде дълбок, а на следващия ден ще се чувствате освежени.

  1. Намалява риска от рак

Вероятно сте чували, че пиенето на малко количество алкохол, предотвратява сърдечните проблеми и появата на злокачествени тумори. Изключването му, може да направи същото и дори повече.

Алкохолът сам по себе си не е канцерогенен, но когато попадне в тялото се разгражда до ацеталдехид, а след това до оцетна киселина, която разгражда белите кръвни клетки и променя последователността на ДНК, което може да причини рак. Алкохолът се свързва главно с рак на черния дроб, червата, панкреаса, устата, гърдата.

  1. Ще имате повече свободно време

Не е нужно да прекарате цялата сутрин или цял ден, за да се справите с махмурлука и да влезете в ред. Или да отделите няколко вечери за още едно питие в бара. Вместо това може да инвестирате енергията си в това да прекарвате време със семейството и приятелите си, да правите това, което обичате и да намирате нови хобита, да се развивате като личност, да посещавате фитнес, за да правите тренировки, да пътувате и много други интересни неща.

  1. Подобрен сексуален живот

Честата консумация на алкохол може да е вредна за сексуалното здраве. Например пиенето е изпълнено с намаляване чувствителността. Също така, жените крият риск от проблеми със зачеването на дете (при прекомерно пиене). За мъжете, алкохол не се препоръчва, поне 3 месеца, преди зачеването.

  1. Повишена ефективност на мозъка

Честото пиене влияе негативно на нашите познавателни способности. Следователно трезвият начин на живот може да доведе до по-добра концентрация, производителност и цялостно развит, разнообразен живот.

Отказът от алкохол, може да отнеме 3 или повече години за възстановяване на мозъчните клетки. Това е сложен и отнемащ време процес. Когато мозъкът се „събуди“ и е възстановен да живее, без алкохол, ще започнете да забелязвате как се подобрява паметта. Настроението ще стане по-стабилно. Броят на емоционалните експлозии ще намалее и ще се появят нови начини за решаване на проблеми.

Вижте и статията ни: 9 най-чудати спиртни напитки по света.