Отглеждане на Алстромерия

Отглеждане на Алстромерия

Цветовете на красивото декоративно растение Алстромерия, наподобяват пеперуда и ухаят много приятно. Въпреки че, е препоръчително да го отглеждате в оранжерия, то е подходящо и за градината ви.

Алстромерията е предпочитана и за направата на красиви булчински букети!

Отглеждане на Алстромерия

Откъде произхожда?

Родината на това многогодишно цъфтящо растение е Южна Америка. В природата са известни около 80 вида, които са разпространени в различни зони, освен в Южна и в Централна Америка. У нас най-често се среща алстромерия с розови цветове.

Отглеждане на Алстромерия

По какво да я познаем?

Култивираните форми на алстромерията се различават от диворастящите по разнообразието на багрите и размерите на цветовете. Те имат месесто разклоняващо се коренище, с вретеновидна форма, стебла са изправени, неразклонени, облистени.

Цветовете са събрани на върха в чадъровидно съцветие, съставено от 4 — 11 разклонения, всяко с по З- 4 цвята в розово, жълто, червено или бяло.

Къде да я разположим?

Засажда се в остъклени оранжерии на лехи с разстояния между растенията 40 — 60 см и при температура 20 градуса.

Каква температура обича?

Алстромерията се развива чудесно при умерена температура – около 15 – 20 градуса и при редовно проветряване.

Как трябва да се полива?

Редовно, с умерено количество вода. След цъфтежа настъпва период на покои, когато необходимо да прекратите с подхранването и да намалите поливките.

Каква почва предпочита?

Растението вирее най-добре в песъчлива и дренирана почва, с добавени към нея неразложени борови иглички. Задължително трябва да следите за РН нивото й, което трябва да е 6,5.

Освен това е препоръчително да обогатявате почвата с минерални торове.

Как се размножава?

Чрез делене на коренищата. Най-подходящото време за това е през юли и септември.

Храстът внимателно се изкопава, като корените се разделят с помощта на нож. Хубаво е всяка една част да има минимум по десетина пъпки, за да се развият новите растения. Преди да се посадят, е добре да се дезинфекцират корените.

Алстромерия

Колко цвята се получават от 1 кв. м?

Приблизително около 80 — 100 отрязани цвята. Те запазват декоративната си стойност във ваза около 15 дни.