Опасностите от боклука – почиствай със smetishte

почистване на мазета и тавани

Опасностите от боклука – почиствай със smetishte

Къмпингът е една от любимите дейности на почти всеки гражданин на страната ни. През лятото искаме по-често да пътуваме извън границите на града. През уикенда всички се стремим да сме по-близо до гори, езера и реки.

Природата в нашия район е много живописна и дава възможност да се наслаждаваме максимално на атмосферата. Но често се случва, след като пристигнахме на познатата поляна край реката, да открием планина от боклук. За съжаление, това не е боклук под формата на паднали листа или сухи клони. Най-често това е резултат от човешкия живот.

По неизвестни причини голям брой хора не смятат за необходимо да почистват отпадъците и остатъците от храна. Ако говорим за храна, тогава част от нея ще бъде изядена от диви животни, а други просто изгниват. Има и множество найлонови торбички, стъклени бутилки и кутии? Този боклук ще лежи години, десетилетия и дори векове. Подобно отношение към околната среда ще доведе до това, цялата ни планета да се превърне в огромна сметище. Също така неизбежно увеличава фактора вреда. Стъклените счупени остатъци от бутилки могат да наранят не само животните, но и децата. Ръждивите кутии не са много по-безопасни от стъклото. Те могат да причинят порязвания и инфекция на тялото.

Всички знаем много добре за опасностите от отломките на природата, така че не забравяйте да вземете няколко пакета и да съберете в тях всички ненужни неща. Не е толкова трудно и не отнема дълго време, особено след като пак ще се върнете в града, където със сигурност ще срещнете контейнера за битови отпадъци.

Същото се отнася и за почистването на домовете. Стари мебели, отломки от строителна дейност и ремонт, битови отпадъци. Това трябва да се изхвърля регулярно на указаните за целта сметища. Вижте за почистване на мазета и тавани в София.

Опасностите от боклука – почиствай със smetishte

Пластмасови бутилки – увреждане на природата

Трудно е да си представим съвременния свят без пластмаса. От една страна, той е удобен, а от друга – проблем за природата. Огромно количество продукти са опаковани в пластмасови контейнери, опаковки, торбички. Това са сокове, алкохолни напитки, месо и сирена. Пластмасата се разлага в продължение на хиляди години, което означава, че оставената около реката бутилка ще оцелее в идните поколения хора. Проблемът за околната среда е не толкова наличието на самия боклук, колкото опасността му за дивите и домашните животни.

Пластмасовите торбички, капачки, бутилки често причиняват отравяне или задушаване на околната среда на милиони животни. Всяка година все повече животни влизат в червената книга, отчасти заради несъзнателното отношение на хората към опазването на околната среда. Не забравяйте за това, събраните отпадъци със сигурност ще бъдат от полза за природата. Повече за стопанисването на битови отпадъци, строителни отпадъци, включително стари мебели може да узнаете на smetishte.com.

Почиствай със smetishte

Още важно по темата: Пожари в горите

Какъв е пикникът без огън и кебапи? Затова излизаме от градската суматоха. Всеки знае за опасността от пожар от ранно детство: пожарите могат да доведат до мащабни бедствия. През лятото може да има забрана за палене на пожари, но ако почивате на място, където е позволено, действайте много внимателно. Преди всичко се уверете, че няма суха трева и клони в близост до огъня. Също така не забравяйте да покриете въглищата с пръст или да ги излеете в земята, където няма да се разпалят наново. Препоръчително е да напуснете мястото за почивка само след като сте напълно сигурни, че пепелта се е охладила и след известно време няма да избухне пожар.

Изгарянето на огън може да бъде помощник при рециклирането на определени видове отпадъци. Ако не искате да опаковате салфетки и други хартиени продукти в опаковки, просто ги изгорете в огън. Може също така да направите с пластмасови опаковки и пластмасови торбички, но трябва да вземете стъкло и метал с вас.

Време е да допринесете за опазването на околната среда. Започнете с лозунга: Почиствай със smetishte!