Продължете към съдържанието

Опасни ли са слънчевите очила

слънчевите очила

Доколко са ефективни слънчевите очила

Единствената ефикасна защита за ретината от вредните UV лъчи са слънчевите очила. Ако не ги подберем правилно, обаче рискуваме да увредим зрението си трайно.

 

слънчевите очила

Стъкло или пластмаса

Най-важната част на слънчевите очила са стъклата, които всъщност освен от стъкло, могат да бъдат и от поликарбонатна пластмаса. Стъклото предпазва от U V лъчите, не изкривява предметите, към които е отправен погледът, може да е фотохромно (т.е. да реагира на изменението на светлината), устойчиво е на драскотини, но за съжаление лесно се чупи. И още нещо — стъклото е материал, който по-трудно може да приема различните причудливи форми, които измислят дизайнерите.

Пластмасовите лещи пък са устойчиви на удар, осигуряват добра защита срещу U V лъчите, леки са, но доста изкривяват гледаните предмети.

Главното правило

Когато избирате очила, най-важно е те да са ви удобни.

Качествените очила стоят и изглеждат симетрично. А колкото по-качествено е покритието на стъклата, толкова по-малко драскотини, пукнатини и следи от пръсти остават по тях.

слънчевите очила

Да живеят цветовете

Бутиците, оптиките, онлайн магазини за слънчеви и диоптрични очила, дори супермаркетите предлагат изобилие от модели очила. Вариантите им са многобройни — като се почне от стъкла в класическите черни и тъмнокафяви багри, та се стигне до розови, лилави или жълтеникави окраски.

Офталмолозите са категорични: оптималният цвят – и за жени, и за мъже, е сивият, защото съхранява естественото възприятие на цветовете и пропуска най-равномерно светлинните вълни.

Зелените и тъмнокафявите стъкла изпълняват не само защитна функция, но и действат стимулиращо върху определени зони на мозъка. Ето защо, когато се гледа през зелени очила, се засилва концентрацията и се предпазват очните нерви от свръхнапрежение.

Тъмнокафявите лещи увеличават контраста на обектите и добре неутрализират отразяването на светлината – ето защо са много подходящи за използване по време на шофиране.

Жълтите стъкла пък са идеални за спортни занимания на открито, защото осигуряват минимално затъмняване. Що се отнася за розовите очила, бъдете много внимателни с тяхната употреба — те силно променят възприятието на цветовете.

слънчеви очила

Рамката

Преди всичко, обърнете внимание на детайлите. И по-точно — на тяхното количество: колкото повече винтчета има, толкова по-добър е моделът. Ако обаче на пипане винтчета та са меки или имат дефекти, то има риск рамката на очилата да се счупи по-лесно.

Неправилно избраните слънчеви очила могат да провокират различни заболявания на очите, най-безобидното сред, които е конюнктивитът.

Според някои проучвания 50% от случаите на късогледство, далекогледство, катаракта и глаукома у хора, родени с нормално зрение, са именно заради неправилно избрани очила (в това число и слънчеви). А ако рамките са направени от токсични материали, може да се развие и алергична реакция. И още една сериозна опасност – ако носите очила с неудобна за вас рамка, може да навредите на кръвообращението на лицето и главата си. В резултат може да се появят бърза уморяемост, нарушена концентрация и намалена работоспособност.

слънчевите очила

Скъпи или евтини

Специалистите са единодушни: не бива да се пести за сметка на зрението. По-евтините модели слънчеви очила, предлагани на улични сергии или в супермаркети, обикновено са направени от нискокачествена пластмаса.

Съществува сериозен риск само след 10 мин носене на такива очила при ярко слънце да получите изгаряне на ретината. Когато избирате слънцезащитния аксесоар, добре е да направите проверка доколко лещите му изкривяват предметите.

слънчевите очила

Има един много лесен тест за това:

Вземете очилата в ръка, обърнете се към предмет или част от обзавеждането с прави линии (перваз, рафт), изпънете ръката напред и погледнете рафта.

Наблюдавайте изображението и преценете доколко вълниста се вижда през очилата правата линия, която наблюдавате.

слънчевите очила

 

Светите на специалистите:

ЗА ДЕЦАТА: много често на тях им купуваме очила като играчки, но това може да е много вредно за очите им. Според изследвания очите са най-чувствителни в периода от раждането до 20-ата година.

ПРИ ПРИЕМ НА НЯКОИ ЛЕКАРСТВА: противозачатичните хапчета, антибиотиците, диуретиците и транквилантите увеличават чувствителността на организма към UV лъчите. Ако приемате някои от тези средства, носете задължително слънчеви очила.

ПРИ МИГРЕНА: ако страдате от нея, добре е винаги да носите слънчеви очила. Те ще ви защитят от ярката светлина и по този начин ще избегнете неприятните пристъпи на мигрената. Ако болката в главата вече е факт, носенето на тъмни очила ще облекчи състоянието ви.

ПРИ ОБЛАЧНО ВРЕМЕ: UV лъчите проникват дори през плътни облаци, ето защо е добре във всеки сезон да носите предпазващите очите аксесоари. Най-опасни са часовете между 10 и 14. п

Copy link