Нова година във Финландия

Коледа във Финландия

Нова година е приказка във Финландия. В буквалния смисъл, по Коледа и Нова година на това място реалността е тясно свързана с митове, легенди и магия, в които само децата вярват.

Истина е обаче!

Коледната магия, сякаш оживява с всеки детайл!

Светлината от белия сняг, светлините на празничните илюстрации, общото веселие. Човек трябва само да се потопи в тази атмосфера и да замечтае.

Коледа във Финландия

Зимната ваканция във Финландия традиционно започва по Коледа, когато се празнува 25 декември. Финландците започват да се приготвят за този празник от октомври. Самата почивка минава тихо и спокойно. Основното занимание, което финландците отделят на 25 декември, е участието в службата в църквата. Тази традиция е спазвана отпреди. Тези, които не ходят на църква, но са решили да прекарат този ден у дома с роднини, следват службата по телевизията.

На следващия ден, 26 декември, също е почивен ден. В по-стари времена е бил посветен на игри с шейни, но сега най-често се провежда в срещи с приятели в дома или в ресторант.

Празничното настроение остава до 7 януари, което дава възможност да се празнува православната Коледа.

Честване на Нова година във Финландия

Нова година за тази скандинавска страна е един вид повторение на Коледа. Нова година, а и Коледа най-често се превръща в причина да се забавляваме. Така че, за финландците. На новогодишната нощ цялото семейство се събира на празничната трапеза.

Основният ритуал на последната вечер на годината е изобилието. За да разберат бъдещето си, финландците имат традиция да крият предмети под чашите, разтопен восък или калай, които след това се хвърлят в студена вода, а след това получената фигурка се държи срещу стената, а отразената от нея сянка се предсказва какво обещава бъдещето.

Нова година по цял свят е преди всичко семейна почивка. Във Финландия тя попада в Коледния сезон, който продължава от Коледа до Богоявление (5 януари). В тези дни се проявяват фамилни ценности, които се превръщат във фонов режим. Цялата суматохата на ежедневния живот се превръща в празничен обичай.