Невероятни открития в генетиката, които ще променят човечеството

открития в генетиката

Топ класация на откритията в генетиката, които ще променят бъдещето на човека

Днес можем да предотвратим развитието на много опасни заболявания благодарение на генетиката. Можем, да прогнозираме рисковете от наследствени сериозни заболявания, да диагностицираме синдрома на Даун при неродени деца, да изчислим сърдечните проблеми, да спрем смъртоносните инфекции. Тези открития в генетиката завинаги ще променят бъдещето ни. Кои са те, предлагаме ви да узнаете сега:

  1. Ген за разузнаване

Това е открито от американски учени, които обърнали внимание на способност на гена KL-VS да повишава IQ на човек до 9 точки. Естествено, тези данни все още не са напълно проучени. И все пак, лекарите се надяват да приложат откритието, върху деца със забавяне в развитието. Активирането на този ген няма да направи гении от тях, но поне ще увеличи потенциала, определен от природата. Последното, дори не е никак лошо.

  1. Генът за глупостта

За разлика от горното, учени от Тексаския университет открили обективно обяснение за ниския коефициент на интелигентност, което може да провокира генетична аномалия с код RGS14. Именно този ген е открит при лабораторни плъхове и когато бил неутрализиран, хипокампусът започнал да работи няколко пъти по-активно. Това помогнало на малките субекти да се адаптират по-бързо към външната среда и по-добре запомнят моделите на лабиринта. Така учените стигнали до извода, че има гени, които ни пречат да трупаме знания, но елиминирането им ще помогне за укрепване на интелектуалните способности.

  1. Генът на старостта

Темата за здравето и дълголетието тревожи съзнанието на хората от хилядолетия. Едва през 2017 г. получава нов поглед над нещата. Открити са стареещите гени. Субектите са на хора от амишката общност, чиито представители рядко боледували и живеели средно с 15 години по-дълго от обикновено. С тяхно разрешение учените взели информация за ДНК и добили представа за мутациите в растежния хормон и интелигентността. Оказало се, че тези показатели са пряко обвързани със здравето, което означава, че ако се справим с тях правилно, ще е възможно забавянето на стареенето.

  1. Генът на щастието

Ако смятате, че настроението ви зависи само от скок на хормоните, житейските постижения или времето извън прозореца – грешите. Изследователи от Лондонската школа по здравеопазване открили гена 5-HTTLPR. Той е в състояние да ускори доставката на серотонин до мозъка, като по този начин кара човек да се чувства по-щастлив. Най-интересното е, че „генът на щастието“ (както го наричат учените) разделил хората на позитивисти и негативисти. Онези, при които той бил активен, по-често изразявали, че са доволни от живота си. Тези, при които той бил пасивен, при тестове показали повишена тревожност и дали повече песимистични оценки. Кой знае, може би това откритие в генетиката ще помогне за по-ефективно лечение на депресията?

  1. Ползи от вирусите

И какво, ако вирусите са не само заплаха, но и източник на нови гени за всички живи видове? Учените стигнали до това откритие преди година. Тогава открили, че именно вирусите, могат напълно да променят структурата на ДНК, въвеждайки в тях напълно нетипични комбинации от гени. По този начин ще допринесат за еволюцията. Кой знае, може би човек е станал такъв, какъвто е сега, благодарение на влиянието на едноклетъчните организми, чиято роля е подценявана твърде дълго? Не е просто, че нашите ДНК имат толкова много съвпадения … Учените планират да проучат по-подробно това откритие, за да разкрият всички възможности на такъв обрат.

  1. Ген с наднормено тегло

Наблюдавайки поведението на лабораторни мишки, учените си задавали въпроса: Защо експерименталните субекти се хранят по един и същ начин и всички тежи по различен начин? Тази особеност е обяснена с откриването на гена IRX3. Оказало се, че при мишки, които не са склонни към наддаване на тегло, този ген е повреден, за разлика от по-добре хранените им колеги. Последното, дало основание да се обясни, че затлъстяването може да се излекува по революционен начин. Така може да се направи мутацията на IRX3 в човешката ДНК. Тогава тялото ще престане да реагира на висококалорични храни, като наддава на тегло, а проблемът с диабета ще се реши от само себе си.

  1. Лечението на Алцхаймер

Друго проучване, проведено от японски учени, обяснява за откриване на гена klc1. Той е в състояние да удвои бета-амилоидния протеин в мозъчната тъкан. Това провокира развитието на сенилност. Има предположение, че това е блокиран, опасен протеин, който ще престане да трови мозъка и това ще помага да се излекуват болните от Алцхаймер. Експериментите все още са в ход и се надяваме да са успешни.

открития в генетиката

  1. Създаване на ДНК телепорт

Наскоро Джон Вентър доказал, че е напълно възможно да се отпечатват живи молекули от вируси и бактерии, като се създаде първият в света 3D принтер от света на генетиката. Какво ни очаква след това ли? Учените вече говорят за колонизиране на други планети, чрез този апарат. Например, изпратен ДНК принтер на Марс, с помощта на радиосигнали ще може да отпечатва различни щампове бактерии. Това ще са тези, които се обитават тамошната околна среда. Това ще позволи на човечеството да направи тази или онази планета по-подходяща за обитаване.

Ако смятате, че подобен сценарий е утопичен, тогава научете и за новината: Илон Мъск, който вече се заинтересува от този проект. Самият той отдавна смята, че на този свят нищо не е невъзможно!