Научни въпроси, на които всеки търси отговорите

Научни въпроси

Топ научни въпроси, чиито отговори са тук

Съществуват редица научни въпроси, за които забързани в ежедневието, рятко отдаваме значение. И, ако помните детската поредица от анимирани филмчета „Семейство Защо-Защо“, то тук и за малки и за големи сме подготвили полезна информация на всички тези питанки…

Защо небето е синьо? Ще грее ли винаги слънцето? Откъде идва дъгата? Какво представляват облаците?

Тези въпроси са от областта „защо?“

Децата, особено тези дето опознават тепърва света не спират да задават въпроси. Те могат да объркат дори и най-образованите хора, затова сега за вас подбрахме и ще се постараем да дадем прости отговори.

Защо небето е синьо

Едно от най-красивите феномени в света е ясното, ярко и синьо небе!

Но какво го прави толкова прелестно? Какво му придава този цвят?

Оказва се, че това е смисълът. Слънчевата светлина, преминавайки през прозрачната, но плътна атмосфера на Земята. Тя се разпръсква в няколко различни спектъра (цветове). Не всички те достигат до земната повърхност, тъй като всеки цвят има различна дължина на вълната. Червеният спектър в буквалния смисъл не може да пробие плътната атмосфера към нас, докато синьото, зеленото и виолетовото по-лесно преминават тази „бариера“. Изобщо не виждаме червено сияние и синьо идва при нас, придаващо на небето своя оттенък.

Европейските изследователи открили, че светлината на синята част от спектъра предизвиква положителни емоции у хората и помага да се адаптираме по-лесно към емоционалните промени.

На колко години е земята

Учените спорят от векове за това, каква е възрастта на нашата планета!

Някои изследвания се базират на четене на библейски книги, а други – на напълно безумни експерименти. Какво обаче показват отговорите на тези научни въпроси, разберете от тук:

Още през 1654 г. английският изследовател Джон Лайтфут направи изчисления, базирани на Книгата на Битие. Той твърди, че Земята е създадена на 26 октомври 4004 г. пр.н.е. в 9 ч. месопотамско време.

По по-интересен начин граф Жорж-Луи Леклерк де Буфон се опитал да открие епохата на планетата. Той създал миниатюрно копие на Земята, загрял я и след това наблюдавал скоростта, с която тя се охлажда. Така въз основа на изследването предположи, че Земята е на около 75 000 години.

През 19 век известният физик Келвин, използвайки множество формули и уравнения, установил, че възрастта на нашата планета е от 20 до 40 милиона години.

Всички тези цитирани по-горе твърдения по-късно бяха опровергани. След провеждането на експерименти с радиоактивен уред, учени успели да направят изчисления и да определят приблизителната възраст на Земята. Според тях тя е 4,54 милиарда години. Допуска се грешка в изчисленията по-малко от 1 процент.

Любопитни въпроси…

Ще грее ли слънцето винаги

Прогнозите за края на света за един здрав човек, довчера предизвикваха усмивка…, а сега може би страх и всеобща паника!

Толкова пъти е била прогнозирана смъртта на нашата планета. Но този въпрос може да бъде разгледан от научна гледна точка. Някои учени вярват, че краят на света ще дойде от факта, че някой ден слънцето просто ще изгасне. След много милиарди години, ядрото на Слънцето ще се свие и външните слоеве ще се разширят значително. Светилото ще се превърне в червен гигант. Тогава, в буквалния смисъл ще изпържи всички планети в нашата галактика. От друга страна, ако хората успеят да колонизират слънчевите системи на други звезди, тогава човечеството ще може да оцелее от този катаклизъм.

Учените изчисляват, че след милиард години, слънцето ще стане по-ярко с 10 процента. Това ще доведе до отводняване на почти цялата вода по нашата планета.

Какво предизвиква появата на дъга

На феноменът дъга се възхищава хората още от древни времена!

Този научен въпрос, вълнувал хората от древни времена. Още древните гърци вярвали, че дъгата е богинята Ирида. От векове велики умове от Аристотел до Декарт се стремели да обяснят това прекрасно явление.

Научното решение се оказало доста просто. Най-малките капчици вода са във въздуха, след дъжд и остават там за дълго време. Дъгата възниква поради факта, че слънчевата светлина се пречупва и отразява от тези капки, разпадащи се в няколко цвята, като в призма. Цветовете на спектъра са червено, оранжево, жълто, зелено, циан, синьо и виолетово. Ако погледнете дъгата от летящ самолет, ще видите диск, а не дъга:

Какво представляват облаците

Облаците са ключова част от водния цикъл в природата!

В този цикъл, водата непрекъснато се движи, променя състоянието си от течно в газообразно и обратно. Облаците са съставени от водни капчици и ледени кристали. Те се образуват, когато водните пари се повишат. Щом достигне желаната височина, парата се охлажда и се превръща обратно в капчици вода. Тези капчици и кристали са привлечени една от друга и, както може би се досещате, образуват облак. През 1803 г., метеорологът Люк Хауърд създава четири основни класификации на облаците. Според научната му теория те са: кумулус, цир, слоест и слоест дъжд. Най-често на небето виждаме точно кумолни облаци.

Защо водата се изпарява

Свикнали сме да мислим, че светът ни е стабилен и нищо не се променя, без наше участие…

Но дори и в чаша вода няма въпрос за стабилност. Молекулите в нея са в непрекъснато движение. Те се сблъскват една с друга, отлитат се и се „натрупват“. Някои от тях надхвърлят общата маса, оставяйки завинаги под формата на изпарения. Колкото по-силно загряваме водата, толкова по-бързо се движат молекулите и толкова повече оставят по чашата.

Топ научни въпроси, на които всеки трябва да знае отговорите

Какво е естествен подбор

Естественият подбор е оцеляването на най-добрите организми!

Теорията на еволюцията е разработена за първи път в средата на 1800 г. от биолога Чарлз Дарвин. Естественият подбор е основният фактор за еволюцията. Дължи се на влиянието на околната среда, върху живите организми.

Представете си, че зеленината стане кафява, поради мутационните процеси. Кафявото е по-малко забележимо в местообитанието му. По този начин вероятността птиците да изядат нещо зелено е много по-ниска. С течение на времето, цялото потомство ще придобие по-благоприятен цвят за оцеляване. Нека поне малко повярваме, че и с човечеството ще се случи така.

Надяваме се, тази информация да ви е била полезна и поне мъничко да ви е разведрила, на фона на световната криза!

Предлагаме ви, още да се разведрите с тези Послания от музиката!