Направи чистка в дома и ума

Направи чистка

Когато у дома се затрупаш с невъзможни неща, какво правиш – навярно чистка? И съвсем нормално е да разчистваш.

Ето за такава чистка става дума и в душата в даден момент от живота. Прекалената обремененост, размива представата ни за валидни и невалидни ценности и тогава душата страда. За да се справиш с подобно усещане, научи се да правиш чистка на това място.

Както чистката у дома, научи се коя фирма за преместване на покъщнина ще ти е т полза.

Да, именно като чистката на дома, да направиш обиск на всяко чекмедже, рафт, шкаф и да изхвърлиш всичко непотребно от там. И много моля, без това да е свързано с поредица ридания и колебания. Ето, за какво говоря:

 1. Научи се да вземаш поука от живота. Всички правим грешки, но всяка вина си има обяснение и всеки се старае да поправя грешката. Така, че вади си поука от всяка грешка и продължавай смело напред.
 2. Отучи се от навика да завиждаш на всеки. Помниш ли онази приказка дето Вуте, место да си поръча магаре, той пожелал комшийското магарето да умре. Е, не бъди толкова злобна, а се научи да мечтаеш и да следваш мечтите си. Не само да завиждаш на чуждите.
 3. Спри и да се смяташ за творение на природата – не че не си, но и останалите са точно толкова, колкото и ти самата. Ако не се научиш да оценяваш хората, рискуваш да загубиш и малкото приятели, които имаш.
 4. Спри да се тръшкаш за дреболиите – е, излязла ти е пъпка на челото, но само ти я забелязваш. Едва ли си единствената, че да се подлагаш на такова заточение и то в рамките на поне 3 дни.
 5. Спри и да говориш само за себе си. Едва ли ще се чувстваш по-добре, ако се окаже, че след вечерята с новото момче, не си запомнила дори името му. Да не говорим и, че от разкази около твоето Аз нищо не научи за него.
 6. Спри и да мечтаеш за голямата любов – може тя да е около теб, но от идеализиране на твоето съвършенство, дори не си забелязала момчето, което с месеци ти прави намеци.
 7. Спри и да следваш безропотно всичко, което четеш за секса. По-добре се отдай на личностни изживявания. Така сама направи заключения, кое ти харесва и кое не, вместо да си блъскаш главицата, защо така пише, а така се получава на практика.
 8. Спри и да се срамуваш от това, че си сама. Да, вярно няма да има, с кого да танцуваш на партито, на което си канена, но кой знае, може най-готиното момче да покани точно теб. При това не защото си единствена, а защото си единствената сама. Приеми го, че с този ход си елиминирала конкуренцията.
 9. Не се радвай и на чуждото нещастие – това, че колежката ти ридае за личен проблем не е повод да тържествуваш. Не знаеш утре как ще се завърти колелото на живота и от коя страна ще се озовеш ти самата.
 10. Спри да мразиш бившия – по-добре седни, анализирай грешките, неговите и твоите и осъзнай на какво се дължи това, че така безцеремонно те изостави на рождения ден на майка ти.
 11. Не се нагърбвай повече от това, което можеш да носиш. Навярно знаеш приказката за дините под една мишница? Е, няма да ти припомняме, но както с тях, така и с двата стола може да се озовеш изведнъж на земята. Насочи цялата си енергия в една цел и ще видиш, че е правилната.
 12. Спри да налагаш мнението си – няма да станеш по-харесвана, най-много да отблъснеш някого с това.
 13. Научи и, че всеки има право на собствено мнение, а само неуверените до болка хора опитват да наложат своята гледна точка над околните. И то не заради друго, а защото се чувстват слаби.

Напълно ясно е, че чистката не може да стане за ден и за два, както би я направила с гардероба си. Живота ти се е задръстил не са броени часове, а с годините. Като цяло двата случая си приличат много, така, че време е да запретнеш ръкави и да започваш.

Всичко ненужно, излишно, развалено да отиде на боклука. От теб се иска да направиш чистка и разбор, кое присъства, с кое искаш да се разделиш окончателно и кое смяташ да задържиш.

И не забравяй, че за кантар могат да ти служат навиците, а те се наричат така, защото са онова, с което сме свикнали.

Ако вземеш решение за нещо не го отлагай за утре и в никакъв случай не го слагай на кантар. Бъди крайна, бъди категорична, бъди истинска жена!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *