Най-уникалните мостове по света

Може да сте слушали безкрайно за необичайните и уникалните мостове, но истинската реализация на най-невероятните архитектурни идеи по света е събрана тук в идните няколко реда.

По-долу ще откриете списък с не само невероятни, но и вълнуващи дизайни. И така, представяме ви най-красивите мостове в света!

Най-уникалните мостове по света

Стъклен мост

Китай спокойно може да бъде наречен рекордьор по брой уникални мостове. Например стъкленият мост, който се простира между скалите в Съчуан е много популярен, сред туристите. Височината му достига до 1880 метра над морското равнище. Разстоянието от него до дъното на дерето, над което се намира е цели 185 метра. Дължината, до която достига е почти половин километър! Този мост определено не е за всеки. В някои части от него има вградени екрани, които включват изображението на напуканото стъкло в непредсказуеми времена. Подобна гледка шокира мнозина. И въпреки разбирането за нереалността на случващото се, някой може дори да припадне от страх.

уникални мостове

Мост в Сарагоса

Най-уникалните и необичайни мостове в света не спират да учудват с функционалността си. Нетизените наричат ​​този мост в Испания, един от най-необичайните. От далеч изглежда като огромен космически кораб, кацнал на река. От 2008 г. блясъкът на огромна метална кутия очарова и привлича вниманието на хиляди туристи, които искат да направят снимка на фона на извънземна структура. Вътре, в моста има места за забавление, изложби и лекционни зали, където може да се запознаете с новостите от света на модерната архитектура и дизайн.

Сан шан

Сан шан

Мостът Сан Шан е сгушен над река Гай и се намира в северната част на Пекин. Той е проектиран да улесни и скъси пътя за гостите на Олимпийските игри през 2022 година. Архитектите са създали наистина уникална структура, която прилича на ДНК спирала. Самото име на моста „Три планини“ говори за очертанията на структурата, като повторение на местния планински пейзаж. И също така в силуета на моста, който все още е в процес на изграждане, олимпийските пръстени са недвусмислено загатнати. Това е основният символ на предстоящото грандиозно събитие в света на спорта. Особено впечатляващо е, че ако погледнете моста от различни страни, няма веднага да забележите, че той има една и съща конструкция.

Кръгъл мост

Кръгъл мост

Подобно на други необичайни мостове, невъзможно е да се игнорира тази структура. Тя се намира по уругвайското крайбрежие. Дизайнът е забележителен, не само с външния си вид, но и с историята на създаването си. Архитектът Рафаел Виньоли вдъхновен от пейзажите на лагуната Гарзон, решава, че кръговото движение естествено ще забави скоростта на автомобилите. По този начин хората, пътуващи с кола ще могат да се наслаждават на красивите гледки към залива за по-дълго.

Моисеев мост

Моисеев мост

Говорейки за невероятни мостове, трудно е да пропуснем „Мостът на Мойсей“ в Холандия. Дизайнът му е наистина уникален и напомня на всички за добре познатата библейска история. Външно, мостът изглежда доста прост. Създателите му, обаче трябвало да се постараят усилено, за да го построят. Като начало те източили малка част от реката и монтирали два язовира. Идеята им била да поддържат необходимото ниво на водата. Също така в конструкцията на моста са вградени специални помпи, които изпомпват вода от дъното, която по естествен път се събира по време на дъждове или идва отвън. Интересен момент е, че туристите, които се разхождат до моста, не го виждат, докато не се доближат до прелеза. И бидейки на него, те изпитват странни чувства от необичайното местоположение на пешеходната част в дъното на резервоара.

Бридж от Хари Потър

Бридж от Хари Потър

Най-красивият мост, през който е пътувал измисленият герой Хари Потър и който мнозина наричат ​​най-загадъчно красивия в света е съвсем реален. Разположен е в долината Гленфинан в северната част на Шотландия и е част от участък от железопътната линия West Highland Line. През нея, в топлия сезон на годината се движи известният „Хогуортс Експрес“. Всеки, който е пътувал по този огромен виадукт от 21 арки, ще запомни завинаги спиращите дъха пейзажи, част от които е и самият известен мост.

Златен мост

Златен мост

Хиляди туристи са посещавали на изток от Виетнам до град Да Нанг. Те са пътували, не само за да посетят красивите му плажове, но също и да снимат невероятния Златен мост. Той представлява две огромни каменни ръце, които нежно придържат привидно безтегловния проход, от който се разкриват хълмисти пейзажи с неописуема красота. Много потребители на интернет наричат ​​тази структура една от най-красивите и вдъхновяващи, заедно с многото други невероятни мостове по света.

Виадукт Danyang-kunshan

Виадукт Danyang-kunshan

Още един мост несъмнено заслужава специално внимание. Вписан е в Книгата на рекордите на Гинес заради невероятните си размери. 164,8 км – това е дължината на виадукта Danyang-Kunshan, разположен в Китай. Дълъг е 9 км, които преминават изцяло над водата. Стоманеният път се състои от редуващи се тунели и отворени участъци. Най-дългият мост над водата се намира в Китай и свързва Хонконг с Макао. Дължината му е 38 км, към което можете да добавите още 7 км път под вода!

Нищо чудно, че казват, че пътуването е кратък живот. Това, което пътуващият вижда е толкова удивително, че тези емоции завинаги остават в сърцето. И така, геният на човешката мисъл възбужда въображението, вдъхновяващ, светъл и изпълнен с живот.