Най-студените и горещи места на планетата

места на планетата

Интересни места на планетата

Имаме късмет: живеем в умерени географски ширини, за разлика от някои места на планетата, които не могат да се похвалят със същото. През лятото например можем да се наслаждаваме на плаж, на слънчеви бани и да се насищаме с полезния витамин D.

Това, обаче не типичният климат за всички места на Земята. Не всяко кътче на планетата е надарено с толкова приятна слънчева топлина.

Планетата изобилства и от региони, където температурите достигат невъобразимо ниски нива. Наред с това климатът там е толкова суров, че дори метеорологичните станции, камо ли хората, не оцеляват.

Следователно температурите в най-горещите места на планетата се измерват с помощта на сателити, а не на наземни инструменти.

Най-горещите места на планетата

места на планетата

  1. Пустинята Деште-Лут в Иран

НАСА измерва температурата в пустинята Деште Лут с помощта на спътници в продължение на седем години. Веднъж, дори американската космическа агенция регистрирала най-високата температура в историята на човечеството: 70,5 градуса по Целзий.

Така безжизнената пустиня, известна с богатото разнообразие от впечатляващи форми на релефа, се простира на 322 000 км. Освен това в цялата тази обширна територия няма нито един жив организъм, дори бактерии. Между другото, оттам идва и името на пустинята: на персийски „плячка“. Името й означава гола земя, без вода и растителност.

  1. Долината на смъртта, Калифорния

Долината на смъртта е най-големият национален парк (с изключение на Аляска), разположен в пустинята Мохаве в Калифорния. Гъмжи от планински пясъчни дюни, солени площи, мистериозни скали и цветни каньони. Районът на парка обаче е необитаем. На това място змиите и мишките се изкачват на повърхността, през нощта.

През 1913 г. Националният парк регистрира най-високата температура, срещана някога. Тя била 56 градуса по Целзий. Така средната температура днес достига 47 градуса.

  1. Пустинята ал-Хали в ОАЕ

Rub al-Khali е най-голямата пясъчна пустиня в света. Тя е напълно необитаема и почти не е изучавана от никого. Въпреки това, тя е известна с това, че под пясъците й са скрити огромни запаси от нефт и природен газ.

Пустинята обхваща една трета от Арабския полуостров. Климатът тук е невероятно суров: горещина, сух въздух, годишни валежи под 3 см. Но най-високата температура, срещана някога тук, е 55 градуса по Целзий.

Най-студените места на планетата

места на планетата

И сега е време да се „охладите“

Време е да научите за най-студените места на Земята, където дори пет пласта дрехи няма да ви спасят от напукани устни и „хрупкащи“ стави.

  1. Станция „Восток“ в Русия

Това е руска изследователска база, разположена над най-голямото подледниково езеро в Антарктида. Тя е изолирана от външната среда в продължение на милиони години. Учените успешно са пробили няколко дупки в езерото и са установили, че то е изпълнено с повече от 3500 вида микроорганизми, които са се развили отделно от цялото човечество и в период от дълго време. Освен това гара Восток е най-студеното място на планетата. Там температурата е под нулата и достига 89 градуса по Целзий.

  1. Eismitte, Гренландия

Полярната станция на арктическата експедиция е скрита в дълбините на остров Гренландия. По време на тази експедиция починал известният немски геофизик и метеоролог Алфред Вегенер. Той е създателят на теорията за континенталния дрейф. И така, годишните доклади съобщават, че най-ниската температура в тази област на Северното полукълбо е минус 85 градуса по Целзий, а средната температура е 33 градуса със знак минус.

  1. Нортйс в Гренландия

Бивша изследователска станция, разположена в Северна Гренландия. Принадлежала е на британска експедиция, водена от Джеймс Симпсън (1952-1954). Между другото, районът Northyce е известен като най-студената точка в Северна Америка. Най-ниската температура е била 66 градуса по Целзий със знак минус.

Тези места на Земята с техните температури са толкова ненормални, че изследванията продължават и в момента. Интересно е да се знае за тях. Но със сигурност не всеки би се осмелил да ги посети!