Най-популярните ядки за тялото

Ползите от ядките

Ползите от ядки

Ядки – те са продукт, който предизвиква разгорещен дебат. Докато за някои думите „мазнини“ и „холестерол“ са еквивалентни и следователно ядките са опасност за здравето за, по-напредналият здравословен начин на живот, веганите и вегетарианците се опитват да ядат ядки ежедневно. Чии действия имат повече логика? Нека заедно разберем, какви са ползите от ядките и кои трябва да се предпочитат.

Ядки и техните видове

В момента има повече от 10 вида различни ядки, подходящи захапване. Въпреки всички вкусови и хранителни разлики, ядките имат сходни характеристики. Най-важното е хранителната и енергийната стойност: висококалорични да ги различават по балансиран състав. И затова са толкова ценени. Високият дял на протеините (от 15 g), здравословните мазнини и ниското ниво на въглехидрати правят ядките уникален продукт, тъй като умерената им употреба гарантира дълго насищане.

Фъстъци

Това са едни от най-популярните видове ядки в нашите географски ширини. С участието на високо съдържание на различни витамини (особено Е и В3), фолиевата киселина, манганът и, разбира се, протеините, фъстъците са пълна и много по-евтина замяна на скъпите ядки. Малките хранителни магазини се продават предимно пържени и осолени. Трябва обаче да се разбере, че топлинната обработка с голямо количество масло и сол пречи на усвояването на всички полезни вещества, намиращи се в фъстъците. Затова е по-добре да купите сурови ядки, а ако желаете, винаги може да го изсушите и сами.

Предимствата на повечето ядки (включително фъстъците) са, че те са източници на мононенаситени и полиненаситени мазнини. Тези мазнини са от съществено значение за поддържане на здравото сърце. По-специално, Омега 9 (полиненаситени мастни киселина), понижават нивото на „лошия“ холестерол в кръвта.

Друго важно свойство на фъстъците, на което обикновено не се обръща внимание, е нормализирането на метаболизма от мазнини и въглехидрати и регулирането на кръвната захар. Това е възможно благодарение на мангана в състава: 100 г фъстъци съдържат 97% от дневния му прием.

Фъстъците, подобно на орехите, не без основание се считат за добра „храна за мозъка“. Високите нива на витамин В6 и В3 повишават мозъчната функция и подобряват паметта.

Ползите от ядките

Орех

Орехът е шампион по съдържание на полиненаситени мастни киселини и особено алфа-линоленова. Значението на тези киселини, станало оясно още по време на правени опити с плъхове. Преди киселините животните били слаби и страдали от болести. След появата на киселини в диетата им, ситуацията се е променила значително. Ползите от орехите са очевидни. Те са отлични помощници по пътя към здравето на сърдечно-съдовата система.

Те защитават здравите клетки от свободните радикали и инхибират растежа на раковите клетки.

Ползите от ядките

Бадеми

Орех, чиято мисия е да защитава костите. Порция от 30 g съдържа 9% от препоръчителната норма на калций и 27% магнезий. Освен това бадемите са богати на цинк и витамин Е – което означава, че косата и кожата ще са в отлично състояние. Този орех е особено обичан от вегетарианците, тъй като служи за източник на растително мляко. Между другото, бадемовото мляко е полезно и за тези, които искат да отслабнат или просто не понасят лактозата.

Ползите от ядките

Бразилски орех

Ползите от бразилските ядки в мононенаситените им мазнини, протеини, калций, магнезий, витамини В и Е и др.

100 g съдържа 2709% от дневната доза селен. Селенът е необходим на организма. Той помага в борбата със свободните радикали и предотвратява появата на възпаление в организма. Предозирането на селен води до неприятни последици: гадене, диария, кашлица и др. Спорният бразилец е важен, именно защото повече от 100% от дневната норма на селен е се съдържа в една ядка. Това не е онзи орех, който трябва да е избран за обикновена закуска.

The benefits of nuts

Кашу

Чудесен източник на лесно смилаемо желязо. Ядките кашу също имат мек аромат, което прави опитите да се остави настрана торба с лакомства неуспешни. За по-добро усвояване на желязо е по-добре да пиете ядки с прясно изцеден портокалов сок или да комбинирате с всеки продукт, съдържащ витамин С. Така може да извлечете максимална полза от този тип ядки.

Ползите от ядките

Лешник

Подобно на орехите, лешниците растат в нашите географски ширини без никакви проблеми. Привлекателността и ползите от тези ядки обаче не се ограничават до това. Разнообразие от витамини и минерали в състава на лешници. Те са в комбинация с ярък богат вкус, което ги прави любима закуска за мнозина. Лешниците често присъстват в специалитетите на сладкарите.

Що се отнася до витаминно-минералния състав, лешниците са богати на витамин Е и, подобно на други ядки, мононенаситени мазнини. Всичко това, съчетано с високо ниво на биотин – витамин за красота – помага за поддържане на кожата, косата и ноктите в отлично състояние.

Ползите от ядките

Шам-фъстъци

Калций, желязо, магнезий, цинк – всичко това може да се намери в една малка ядка. Никакви други ядки не могат да се сравнят с шам-фъстък по съдържание на калий: в количеството на този минерал част от 30 г шам-фъстък е равна на портокал. Това е важно, защото калият, подобно на магнезий, помага на сърцето да работи. Не забравяйте за фибрите: една порция шам-фъстък ще задоволи дневните нужди с 12%. Може би шам-фъстъкът има само 2 отрицателни свойства. Първо, почти невъзможно е да ги откажете. Второ, при закупуване на пакетирани шам-фъстък в опаковка може да се натъкнете на празни черупки.

Отхвърлянето на ядки може да бъде оправдано само в случай на алергии. Във всички останали ситуации няма смисъл да се лишавате от подобно лакомство. Важното тук е да спазвате мярката във всичко.