Най-отровните цветя

НАЙ-ОТРОВНИ ЦВЕТЯ

Знаете ли, кои са най-отровните цветя

Цветята разпространяват красота и радост, но сред тях има и списък с най-отровните цветя. Те допълват градината, а някои растения, които градинарите обичат, всъщност се оказват и много токсични.

Никой не казва, че трябва да ги премахнете или изобщо да ги избягвате, но ако имате малки деца, внуци или домашни любимци, трябва да знаете кои цветя са отровни. Познавайки ги ще можете да внимавате и да знаете, какви последствия ще окажат, ако бъдат погълнат.

  1. Хортензия

Бъдете особено бдителни, когато отглеждате хортензии и не ги дръжте на закрито, в случай, че имате котки и кучета. Хортензиите съдържат малки количества цианид и могат да се окажат фатални за домашните любимци, ако се ядат. Само малко количество листа и цветя могат да причинят диария, повръщане и летаргия при домашните любимци.

  1. Келматис

Когато се докосне или консумира, токсинът, наречен анемонин, може да причини дерматит при някои хора. Това леко усещане за парене и рани в устата не е никак приятно.

  1. Олеандър

Олеандрите са очарователни, ароматни и обичани растения от собствениците на къщата. Те могат да са бели, розови, жълти или червени. Ако имате малки деца в дома си, най-добре е да внимавате. Дори малки количества от това цвете могат да са много опасни. Всички части на това растение са изключително токсични при поглъщане и симптомите включват висока температура, дехидратация, забавен сърдечен ритъм, треперене и дори смърт.

  1. Азалия

Тези ярки цветя са красиви, само да ги гледате, но ако цветята, стъблата или листата бъдат погълнати от домашен любимец, могат да причинят болка в стомаха и задух.

  1. Нарцис

Луковиците са отровната част на това популярно и познато цвете. Така, ако имате куче, което обича да копае в цветните лехи, трябва да се погрижите. Приемането на твърде много луковици може да причини повръщане, треперене, диария и неравномерен сърдечен ритъм.

  1. Лантана

Това цвете е известно със своя интензивен аромат и може да се намери в нюанси на бяло, розово, червено, оранжево, жълто и лилаво. Всички части на това красиво цвете са отровни и при поглъщане могат да причинят депресия, умора, повръщане и чернодробна недостатъчност.

  1. Дигиталис (Напръстник)

Понастоящем дигиталис се използва медицински, но ако погълнете определено количество от това растение, това може да причини главоболие, коремна болка и припадък.

  1. Момина сълза

Това дребно и много ароматно цвете съдържа сърдечни гликозиди, които при консумация действат, върху сърцето и причиняват повръщане, илюзия, забавен сърдечен ритъм, замъгляване и дори смърт. За щастие отровата бавно се абсорбира в тялото, така че може да се осъществи медицинска намеса, преди да бъдат нанесени твърде много щети.

  1. Глициния

Това красиво растение е отровно за котки и кучета. Семената му са най-отровни и поглъщането само на няколко семена може да причини леки коремни болки, диария, повръщане и увреждане на централната нервна система.

  1. Асагао (Ipomoea nil)

Не всички видове от това растение са отровни, но има някои, които имат токсични семена. Тези семена съдържат токсични алкалоиди, които причиняват симптоми като диария, загуба на координация и чернодробна недостатъчност, ако са преварени.