Най-опасните експерименти в психологията

най-опасните експерименти в психологията

Най-опасните експерименти в психологията познати до сега на историята

Всичко, което знаете за човешката психика се базира на реални и невинаги хуманни изследвания, а тук са 3 от най-опасните експерименти в психологията. Всяка теория се базира на истинска историята, с реални хора. Много пъти истината, за нея може да е шокираща.

Готови ли сте да се запознаете с най-опасните експерименти в психологията, които разтърсиха умовете на обществеността и не оставят безразличен никого и до днес?

Ето 3-те най-тежки психологически експеримента:

Експеримент в затвора

Това била заповед от американския флот и проведена от Филип Зимбардо. Ученият бил помолен да разследва живота в условията на затвора. Той трябвало да проучи причините за конфликти между надзиратели и затворници. Психологът се съгласил и през 1971 г. избрал 24 доброволци, които да участват в експеримента в затвора в Станфорд.

Хората били разделени на две групи – затворници и затворнически ескорт. На всички участници било обещано да им се плати за две седмици игра по правилата. „Пазачите“ получили униформи, палки и харта, забраняваща използването на физическо насилие.

„Затворниците“ били изпратени да живеят в условия, близки тези на затвора. Те били облечени в бельо, хранени с каша, принудени да спят в килии на твърди матраци.

най-опасните експерименти в психологията

Ден по-късно се състоял първият бунт в затвора. Била отбелязана злоупотреба с властта от страна на „тъмничарите“. Имащите власт започнали да прекрачват всякакви граници, да излизат извън контрол, да се държат грубо и садистично, да обиждат затворниците, да ги оставят да гладуват и да ги принуждават да извършват унизителен физически труд.

„Затворниците“ бързо загубили сърце и душа. Започнали да се появяват първите емоционални смущения, чувство на безпомощност, психосоматика. На шестия ден експериментът бил прекъснат по молба на наблюдателя, който бил възмутен от морала на случващото се.

Експериментът в затвора доказал, че хората са слаби пред общата идеология и са готови да се подчинят на исканията на властите. Силата е разрушителна. Тя изважда животинските инстинкти и самият контекст на случващото се, оказва по-голямо влияние от индивидуалните характеристики на човека.

Експеримент за идентичност на пола

Замисляли ли, сте се какво е на първо място: влиянието на околната среда или генетичното предразположение? Учените задават този въпрос от дълго време насам, докато не се появила възможността да проверят предположенията на практика.

най-опасните експерименти в психологията

Родителите на близнаци се обърнали към психолога Джон Мони. Едното от децата имало неуспешно обрязване и било лишено от възможността да бъде мъж. Тогава находчивият психиатър предложи на родителите да отглеждат момчето като момиче. За целта им предписал хормонална терапия и били направени множество операции.

Дълго време Мани публикувал статии за това как израстването на Бренда е перфектно. Тя растяла и се развивала по думите му като истинска жена, весела, обичаща децата. Това обаче се оказало измама. Момчето в тялото на момиче имало много комплекси и психически проблеми. Всъщност, то мразело да носи рокли, да играе с играчките на момичета, често се биело и се карало с връстниците си.

След третия опит за самоубийство, въз основа на дезориентация на пола, родителите не можели да продължат да лъжат детето и признали на момчето, че цялото му детство е експеримент. То винаги е било момче, което е отгледано като момиче, поради грешка на хирург.

Така Бренда преживяла шок, след което се подстригала, започнала да носи мъжки дрехи и се прекръстила на Дейвид. В бъдеще се подложила на операция за възстановяване на мъжките си органи.

Дейвид се оженил, осиновили си деца, но поради психическата травма не бил стабилен. Загубил работата си и се развел. Трагичната история завършила със самоубийство. Така светът на учените получил поредното доказателство, че генетичното предразположение играе също толкова важна роля, колкото и образованието. Не може да вървите, срещу природата, бил изводът от експеримента.

Речевият експеримент на Уендел Джонсън

До петгодишна възраст момчето Уендел било обикновено дете, което говорело плавно и добре. Веднъж учителят намекнал за някои проблеми с речта му, след което малчуганът се затворил в себе си и израснал като заекващ. След като пораства Уендел се обучавал за психолог. Той решил да разследва този феномен, за което през 1939 г. провел експеримент, върху 22 деца от сиропиталище.

най-опасните експерименти в психологията

В продължение на четири месеца, веднъж седмично, на една група съвършено здрави деца била разказвана история за красотата на речта. По същото това време на други (също толкова здрави деца) им се натрапвало, че са заекващи и грубо им били посочвани грешни звуци в речта и думите им. Предсказуемо децата, които били малтретирани, започнали да се страхуват да произнасят думите и в говора им се появили отчетливи дефекти.

В зряла възраст участниците в експеримента не се отървали от проблемите, които получили като малки. Те заеквали до края на живота си и изпитвали трудности в изразяването на думи. Така Джонсън доказал, че предложенията работят.

Децата не могат и не трябва да са обиждани, унижавани, наричани глупави и неспособни. Думите се записват в подкората и се превръщат в самоизпълняващо се пророчество.

Ако искате да отгледате здрав, самоуверен човек, трябва по-често да го хвалите, да говорите за положителни черти на характера му и да вярвате в успеха му.

Шест от участниците в този експеримент, 64 години по-късно, завели дело и се договарили за материално обезщетение за нанесената им психологическа травма. Спечелили делото в размер на 900 хиляди долара. И въпреки това, никакви пари не са успели да им върнат пълноценен живот.