Най-малките държави в света

Най-малките държави в света

Най-малките държави в света по площ и население

Питали ли сте се някога, кои са най-малките държави в света?

Всички знаем, че Русия, Канада, САЩ и Китай са на челни места в класацията за най-големи държавите на света по площ. Те са и в челната десетка по брой на населението. Но в света има много държави, които са толкова малки по площ, че е трудно, дори да ги открием на картата.

Най-малките държави в света по площ и население

Има и такива държави, чието население е сравнимо с броя жителите на регионален център или дори малко село. Междувременно, те притежават всички атрибути, необходими за суверенна държава. Те са признати от други държави и международни организации, имат своя парична система, правителство и т.н.

Най-малките страни в света по площ

Списъкът с най-малките страни по света представлява интерес не само от географска гледна точка, но и от гледна точка на обосновката за съществуването на тези независими държави за останалия свят.

Как малките държави успяха да запазят своя суверенитет в епоха на ожесточени войни за територии и ресурси?

Междувременно много от така наречените джуджета страни има значителна тежест в световната политика.

 1. Днес най-малката официално призната държава в света по отношение на площта е резиденцията на папата на Ватикана. Намира се в столицата на Италия, Рим и заема площ от едва 0,44 квадратни километра с население от около 900 души. Влиянието на Ватикана, върху световната политика е несъизмеримо с нейната област. Всъщност това е столицата на католическия свят, в която са включени повече от милиард души от десетки щати на всички континенти.

Най-малките държави в света (по площ и население)

 1. Втори по големина площад с Европейското княжество е Монако. То заема 2,02 квадратни километра и се намира на Лазурния бряг на Средиземно море. Това е най-известната и модерна курортна зона в света. Държавата се управлява от принца на Монако, чиято власт се прехвърля по наследство. Броят на предметите е малко повече от 30 хиляди души. Монако е известен с хазартните къщи и международните банки, носещи основния доход в хазната.

Най-малките държави в света (по площ и население)

 1. Науру е третата по големина официално призната държава. Това е остров, изгубен в Тихия океан. Той се разполага на площ от 21,3 квадратни километра и на него живеят около 10 хиляди души. Науру, дори няма собствен капитал, тъй като територията му може да бъде заобиколена за няколко часа. До 80-те години основният доход на Науру е добивът на фосфорни минерали, поради което екологията на острова е сериозно нарушена. През 90-те години държавата се превръща в офшорна банкова зона и активно търгува в паспортите си. Днес икономиката на Науру се подпомага главно от помощта на Австралия.

Най-малките държави в света (по площ и население)

 1. Тувалу е друга тихоокеанска островна държава, обединяваща 9 коралови острова с обща площ около 26 квадратни километра, където живеят малко по-малко от 10 хиляди души. Това е една от най-бедните страни в света, чийто основен доход се създава, чрез издаване на лицензи за риболов в нейните териториални води. Населението се занимава основно със земеделие, отглежда зеленчуци за собствена храна и кокосова палма за производство на копра, която се изнася.

Най-малките държави в света (по площ и население)

 1. Сан Марино е петата по големина държава. Тя заема 61 квадратни километра в северната част на Апенините и е заобиколена от всички страни от италианска територия. Тази най-стара република в Европа има всички характеристики на реална държава: развита с диверсифицирана икономика, многопартийна система, собствен университет и изследователски център.

Най-малките страни в света по брой на населението

Списъкът на независимите държави с най-малко население почти съвпада с териториалния списък.

 1. Ватикана – 793 души.
 2. Тувалу – 9916 души.
 3. Науру – 10 222 души.
 4. Палау – 21 291 души.
 5. Сан Марино – 31 781 души.

Ако вземем предвид зависимите територии под протектората на по-големите държави, списъкът ще изглежда по следния начин.

 1. Острови Питкерн (протекторат на Великобритания) – 56 души.
 2. Кокосови острови (територия на Австралия) – 550 души.
 3. Ватикана – 793 души.
 4. Токелау (новозеландски протекторат) – 1383 души.
 5. Ниуе (протекторат на Нова Зеландия) – 1610 души.

Княжество Сийланд е непризнат лидер на джуджета.

Недалеч от брега на Великобритания, във водите на Северно море, се намира княжеството Силанд. То съществуващо от 1967 г. Това е платформата Rafs Tower, останала от отбранителните структури на британската армия през Втората световна война. Майорът в оставка Рой Бейтс я обявил за своето княжество, а себе си за самият принц Рой I. Днес в нея живеят 27 души. Всеки от тях има паспорт на морска държава и официално са нейни граждани. На платформа от 550 квадратни метра има само предпазител за смяна. Държавата Sealand не е призната официално за такава, от нито една съществуваща държава в света.

Вижте още и темата:10 МАЛКО ИЗВЕСТНИ ДЪРЖАВИ, КОИТО ТРЯБВА ДА ПОСЕТИТЕ.