Най-красивите породи котки

Най-красивите породи котки

Котки … Тези независими, но такива пухкави същества, обичащи господарите си и оставят малцина безразлични. И това важи както за чистокръвните котки, така и за котките със синя кръв.

Ако смятате себе си за естет и при избора на домашен любимец и се ръководите от неговата красота, не на последно място, ще се интересувате от породите котки, които са признати за най-привлекателни.

Най-прекрасните породи котки

  1. Бомбейска котка

Благородният външен вид на това животно е в състояние да покори от пръв поглед. Чистокръвните породи котки имат характерен едноцветен черен цвят и зашеметяваща красота с огромни жълти очи. Между другото, първоначално животновъдите си поставили задача да получат порода, която да прилича на дива индийска котка – пантера. Те успели да създадат такава порода. Бомбейските котки са грациозни, скачащи, но за разлика от дивите им колеги са доста привързани. Козината им е гладка, лъскава и копринена.

Най-красивите породи котки

  1. Абисинска котка

Това животно, преди всичко привлича вниманието с необичайния си благороден червеникаво-карамелен цвят. Удължените уши и леко наклонените очи правят тази порода уникална. Абисинските котки могат да изглеждат величествено и грациозно, но в сърцето си са много общителни, лесно се разбират с други домашни любимци и се отличават с любопитство и висока интелигентност. Това им позволява да бъдат тренирани успешно. Също така абисинците, за разлика от повечето други породи, много обичат водата.

  1. Бенгалска котка

Особеността на тези котки трябва да се вземе предвид при покупката й. Тази порода, разви ловен инстинкт. Характерна особеност на външния вид, благодарение на която котката е лесно разпознаваема са петната по козината. Те наподобяват леопард. Основният цвят е златист с червеникав оттенък. Бенгалска котка се счита за полудива порода. Някога е развъдена, чрез кръстосване на дива котка и домашна котка с черен цвят. Тази мацорана се нуждае от много свободно пространство, за да играе, да скача и да бъде активна по всякакъв начин.

  1. Манчкин

Просто е невъзможно да не разпознаем представителя на тази порода, дори и защото сладките, къси крака я раздават. Манчкин е дакел в котешкия вариант. Те имат мека, приятна на допир козина със средна дължина. Самите те са игриви и имат развита интелигентност. Не могат да скачат високо поради скъсени крайници. Дори, когато тичат, го правят много смешно и сядат на опашката си.

Най-хубавите породи котенца

  1. Канадски сфинкс

Любителите на котки спорят за привлекателността на тази порода. За привържениците на този невероятен домашен любимец, който няма никаква козина, красотата му дори е в повече. Характерно за сфинксове, в допълнение към гладката кожа са големите изпъкнали уши. Това придава на котката някаква прилика с прилеп или дори извънземно. Независимо от това, сфинксовете са приятелски настроени и много добре общуват с хората. Не изискват много внимание по отношение грижата за кожата и са много чувствителни към студ.

  1. Шотландска котка

За разлика от повечето породи, шотландците котки могат да имат, както дълга, така и къса козина. Независимо от това, няма как да объркате тази котка, с която и да е друга. Външният й вид е присъщ. Тя е със сладка широка муцуна и невероятни малки уши, които се огъват напред. Поради това отдалече може да изглежда, че ушите й са подрязани. Но това съвсем не е така. Малките шотландски котенца имат правилни ушите. Когато достигнат едномесечна възраст, те започват да придобиват характерната за породата форма. За почитателите на тази порода, добре е да знаят, че са леко мързеливи животни и гънките им прилягат перфектно.

  1. Персийска котка

Това е изключително котка, предназначена за отглеждане в дома. Персийките имат невероятно красиво дълго палто, което изисква старателни грижи. Характерна е и много късата муцуна, която създава впечатление за плоскост. Персийските котки с охота прекарват време със стопанина си и са лоялни. Препоръчва се да бъдат гледани само от опитни собственици. Котките са доста причудливи, изискват специално внимание и грижа за здравето.

Вижте и: Защо котките мачкат с лапи стопанина.