Най-красивите планини на планетата

красиви планини

Знаете ли, кои са най-красивите планини на планетата?

Без изключение всички планини и планински структури на Земята са възникнали под влияние на латентните вътрешни сили на планетата. Там, където кората се разпада на гигантски гънки, растат мощни планински вериги и хребети.

Хиляди метра издигат суровите си колосални върхове, поразявайки въображението с величие и красота. И така, ето най-грандиозните и красиви планини на планетата, които са впечатляващи дори на снимките:

  1. Ама Даблам (Хималаи, разположен в Непал)

Този „Матерхорн от Хималаите“ е с височина 6812 метра. Върхът е част от защитено съоръжение – Национален парк Сагармата. Югозападното планинско спускане е много популярно като експедиционен маршрут. Между другото, хората за първи път завладели недостъпния Ама двойник през далечната 1961 г. на 13 март. Така планината има характерна и много необичайна форма. Щом човек я зърне веднъж, помни Ама-Даблам завинаги.

  1. Table Mountain (намира се в Кейптаун, Южна Африка)

„Основният момент“ на Table Mountain е неговият нетрадиционен абсолютно плосък връх. Височината му, в сравнение с други красиви върхове на света, е малка – 1084 метра. Но външният вид е толкова живописен, че планината е една от най-посещаваните атракции в цяла Южна Африка. Този каменен колос е включен в зоната за опазване – национален парк, наречен самата планина. Между другото, може да стигнете до върха с въжена линия, от там има шанс да се насладите на спиращия дъха градски пейзаж на Кейптаун. За пътуващите, които искат да се изкачат, има и специални пешеходни маршрути. В допълнение, Table Mountain е изненадващо с това, че се смята за малка родина на ендемиците. Само на това място са намерени представители на ботаниката и зоологията на Южна Африка.

  1. Асинибоин (намира се в Канада, Северна Америка)

Срещата на върха е разположена в южната част на Канадските скалисти планини. „Растежът“ на този пирамидален връх е 3 618 метра. Поради визуалното си сходство с европейския връх, той получил ласкателният прякор Матерхорн на Скалистите острови. И също така, с право се счита за една от най-красивите планини на Земята.

  1. Айгер (разположен в швейцарските Алпи)

Планината има „височина“ от 3970 метра. Прави ярко и незабравимо впечатление от всякакъв ъгъл. Северният склон на Айгер е много популярен сред катерачите, въпреки факта, че планината се смята за една от най-опасните на планетата. Освен това маршрутите, положени до върха, са невероятно трудни – затова Айгер е толкова любима на почитателите на екстремния туризъм.

  1. Tre Cime di Lavaredo, или „Три зъба” (намира се в Италия)

Планината е естествен състав от три върха и е разположена в Доломитите. Върховете са живописно издигнати на един вид пиедестал с височина 2999 метра. Пътят с различна трудност са разписани до Симе ди Лаваредо. Наред с това, планината е известна със своите зашеметяващи гледки, които се отварят към околностите.

Красиви планини

  1. Фуджи (намира се в Япония)

Височината на най-високия връх на Земята на изгряващото слънце е 3776 метра. Фуджи е от вулканичен произход: последното изригване е регистрирано през 1707 г. В допълнение, пикът, разпознат във всички фотографии под формата на обикновен конус, се счита за един от репликираните символи на Япония . Както чуждестранните туристи, така и самите японци постоянно се изкачват на върха. Според статистиката над 200 хиляди души изкачват Фуджи годишно. Сезонът на катерене продължава през юли-август. Поради доста нежните склонове, изкачването не е трудно и е по силите на всеки човек.

красиви планини

  1. Серо Торе (намира се в Патагония, Южна Америка)

Живописната планина се издига на територията на защитения парк Лос Гласиарес. Серо Торе е част от планинска верига, състояща се от четири върха. Този най-висок връх в планинската система се издига на 3128 метра. Тесния Серо Торе се разбива в небето. Несъмнено изкачването е трудно дори за най-опитните катерачи.

красиви планини

  1. Денали (разположен на полуостров Аляска)

Издигащ се 6194 метра, върхът се счита за най-високата точка в цяла Северна Америка. Намира се в рамките на резервния парк, кръстен на този планински връх и служи като негова основна атракция. В допълнение, това е третият изолиран връх на планетата след Chomolungma в Азия и Аконкагуа в Южна Америка. Прави впечатление, извивката му над дивия и мрачен северен пейзаж.

Най-красивите планини на планетата

красиви планини

  1. Матерхорн (разположен в Алпите, швейцарско-италианската граница)

Върхът се издига на 4478 метра – това е една от най-високите планини в Швейцария. Върхът има уникална пирамидална конфигурация, което затруднява изкачването на Матерхорн. Той се счита за най-красивата планина на нашата планета.

Красивите планини

До колосалните планински вериги, човек изглежда просто незначително пясъчно зърно. Тези върхове са толкова недостъпни и велики. Можем само с благоговение да се възхищаваме на тяхната монументална и мълчалива красота. Всеки, който някога е видял в действителност поне една от тези планини, никога няма да я забрави.