Най-добрата диета „Афродита“

диета „Афродита“

Най-добрата средиземноморска диета се нарича диета „Афродита“. С помощта й можете не само да отслабнете, но и да подмладите тялото, да подобрите зрението, да понижите нивата на холестерола в кръвта, да увеличите тонуса и еластичността на кожата, да укрепите ноктите и косата.

По право средиземноморската диета е обичайният начин на хранене на жителите по крайбрежието на Средиземно море. Тя изобилства от пресни зеленчуци, плодове и билки, риба и морски дарове, зехтин и червено вино. Тези основни съставки присъстват постоянно в големи количества всеки ден.

Самата концепция за „средиземноморската диета“ е въведена през 50-те години от Ансел и Маргарет Кийс с тяхната книга „Вкусна и здравословна храна: средиземноморско решение“.

И през 70-те години, когато учените доказват ползите за здравето от подобна диета, тя станала още по-популярна.

диета „Афродита“

 

 Хранителна пирамида в диета „Афродита“

  • 60% въглехидрати (зърнени храни, тестени изделия, хляб, всякакви зърнени храни, зеленчуци). Позволени са ядки боб, ориз, макаронени изделия от твърда пшеница. Те удължават живота с 2,5 години. Препоръчва се за закуска мюсли, зърнени храни. По право въглехидратната храна дава енергия в началото на деня. Тя може да е от сандвичи или кифли с домашно сладко. За обяд може да ядете тестени изделия, зеленчуци и супи. Брашното за целия ден се абсорбира от тялото, преработва се в енергия и не позволява да се съхранява под формата на излишни килограми.

диета „Афродита“

Зелените подправки, плодове, зеленчуци

Един килограм зеленчуци всеки ден се счита за норма за възрастен и ако искате да отслабнете, трябва да ядете възможно най-малко нишестени зеленчуци. Средиземноморските хора ядат зеленчуци в големи количества сурови, на пара или варени и във всякаква комбинация. Десертите от средиземноморската кухня са леки, плодови. Препоръчва се да се ядат до 3-5 порции на ден. И, разбира се, за обяд или вечеря може да си позволите чаша червено вино.

диета „Афродита“

  • 30% мазнини (почит се дава на зехтина). Маслините и зехтинът са основна част от храната на испанците, италианците, гърците и французите. Благодарение на тези продукти жителите на Средиземно море страдат по-малко от сърдечно-съдови заболявания. Ежедневната консумация на зехтин намалява риска от развитие на злокачествени тумори (особено на млечните жлези). Това е научно доказано. Високото съдържание на витамини А и Е допринася за красотата и здравето на кожата и цялото тяло. Полиненаситените киселини имат положителен ефект върху сърдечната дейност, премахват депресията, предотвратяват стареенето и намаляват когнитивните и умствени способности с възрастта. В същото време количеството червено месо и млечни продукти в диетата се намалява. С тях, обаче, както с всичко друго, не бива да се прекалява.
  • 10% протеин (месо, риба и сирене). Въпреки факта, че протеинът в тази най-добра диета е незначителен, на месото се отрежда голяма роля. Постното месо трябва да се яде всеки ден, но не повече от 100 гр. Рибата и морските дарове (калмари, скариди, миди и миди) трябва също да присъстват в диетата поне 5 пъти седмично. Те трябва да са чисти, на скара или в супи с малко зехтин. Препоръчват се млечните продукти, които да се консумират умерено, с изключение на сирена и натурално кисело мляко и не повече от 2-4 яйца на седмица.

диета „Афродита“

Меню на деня

За закуска, чай или сок със зърнен хляб със сладко или масло, или порция мюсли без захар. За обяд, зеленчукова супа или пълнозърнести тестени изделия със смляно пилешко или телешко и домати. Билков или зелен чай, или плодова напитка. Зеленчукова салата. За вечеря спагети със сирене или зеленчукова яхния с месо. Чаша вино. Зеленчукова салата със зехтин.

Най-добрата диета на Афродита стана популярна в много отношения благодарение на френския парадокс. Нейната същност е, в това, че въпреки високата консумация на мазни храни, французите имат по-ниски нива на сърдечно-съдови заболявания и затлъстяване, отколкото жителите, например, на САЩ. Според учените прословутият парадокс е станал възможен чрез редовната консумация на умерено количество сухо червено вино. Виното съдържа антиоксиданти и насърчава освобождаването на ензими, които регулират чревната функция. Наред с това е доказано, че дневната чаша вино удължава живота на човека средно с 5 години, укрепва сърдечно-съдовата система, предпазва от рак и диабет и в комбинация с риба произвежда лечебен ефект.

диета „Афродита“

Плюсове и минуси на най-добрата диета „Афродита“

Най-големият плюс на този хранителен комплекс е неговата строгост, или по-скоро при липсата, на каквито и да било забрани. Това на практика е обичайната ни диета, само добре балансирана. Тук няма нужда да броите калории, а разнообразието от средиземноморска кухня предлага цял набор.

Единственият недостатък на подобна „диета“ е, че не може да се използва за драстично отслабване, а само до 1 килограм на седмица. Този принцип на хранене е подходящ за онези, които искат да коригират фигурата си или да поддържат загубените килограми за дълго време. Отслабването се дължи на отхвърлянето на скорбялни и неестествени продукти.