Най-големите столици в света

столици в света

Знаете ли, кои са най-големите столици в света?

През последните петдесет години нивото на урбанизация се увеличи няколко пъти, така са се оформили големите столици по света. Днес градското население е над 55%. Градовете се разрастват, като постоянно разширяват границите си и поглъщат близките селища. Агломерациите се появяват стъпка по стъпка на мястото на бившите големи градове.

Столиците по света

Най-големите столици и столични райони в света са нараснали толкова много, че тяхното население надвишава населението на голям брой държави.

Какво е агломерация

Самият термин произхожда от латински, където „agglomero“ означава прикрепям. По този начин градската агломерация е тясно свързан град и околните му селища.

столици в света

Каква е тази интимна връзка?

Първо, транспортна достъпност. Жителите се придвижват лесно в агломерацията с обществен и частен транспорт.

Второ, голям брой хора пътуват до града всеки ден, за да работят, учат или пазаруват. Трето, голям процент от населението е заето в промишлеността, а не в селското стопанство. Характерна особеност е и високата гъстота на населението.

Границите на агломерацията са трудни за определяне, обикновено са много замъглени. За това всяка страна има свои собствени критерии.

Учените смятат, че най-добре е да се определят границите на непрекъснатото развитие, като се използва светлинно изображение. За целта направете нощна снимка на града отгоре и наблюдавайте къде свършва твърдата светлина. Този метод е използван за идентифициране на най-големите градски формации в света.

Най-големите агломерации

Първото място е заето от столицата на Япония, Токио. Той е най-големият културен и финансов център, разположен на остров Хоншу. Населението му е над 37 милиона. Това е полицентрична агломерация (тя включва не един голям град, а два), по-точното му име е Токио-Йокохама.

Второто място се пада на Джакарта, столицата на Индонезия. Тя има, около 32 милиона жители.

Делхи се отрежда сред първите три столици. Днес най-големият град в Индия е дом на 27 милиона души. Това е мощен културен център с над 60 хиляди паметници от световно значение.

Един от най-гъсто населените райони в света е Филипинската Манила. Тя е четвъртата в нашия списък. В нея живеят близо 25 милиона жители. Южнокорейският Сеул затваря първите пет с 24 милиона население. Той е голям индустриален и финансов център със световно значение.

В челната десетка влизат още Шанхай, Мумбай, Ню Йорк, Пекин и Сао Пауло. Всяка от тези агломерации има над 20 милиона души. Москва се нарежда на петнадесето място, сред тези гиганти. В нея има 16,85 милиона жители. Общо на планетата има 37 такива асоциации с население над 10 милиона души. Това добро или лошо ли е?

Основни плюсове и минуси на агломерациите

Основната полза е, че инфраструктурата и транспортните връзки бързо се развиват в такова образование. Тук управлението и администрацията са по-ефективни. Сред недостатъците са доминирането на бюрокрацията, загубата на индивидуалност, идентичността на всяко малко населено място, затварянето на местни предприятия. Всичко това принуждава жителите да търсят работа в ядрото (града). Каквото и да мислим за това обаче, процесът на формиране на агломерации протича с все по-голяма скорост и можем само да наблюдаваме.