Най-големите мостове в света

най-големите мостове на света

Ако има водна бариера, тогава трябва да има мостове. Хората са разбирали това в древността. Първите примитивни мостове били правени от дървета, хвърляни от единия бряг на другия. По-късно дърветата били заменени от трупи. С развитието на обществото се развива и изграждането на мостове.

Най-големите мостове в света

най-големите мостове на света

Вместо трупи човечеството започнало да използва камък. Днес най-големите мостове в света са огромни структури, които имат впечатляващ вид и размери.

Разбира се, науката пристъпила доста по-напред и сегашните мостове изумяват въображението ни с дължина, височина, форма.

Те служат като примамка за туристите, улесняват живота на автомобилистите и просто украсяват нашите градове.

най-големите мостове на света

Малко история

В началото само стълбовете били правени от камък, но постепенно цялата конструкция се превърнала в камък. През Средновековието, обаче хората се научили да покриват големи и широки разстояния.

През 18 век металът е използван за изграждане на мостове. Развиването на инженерната мисъл дало възможност да се създават все по-дълги и интересни структури.

най-големите мостове на света

Видове мостове

Нека да видим, какво се нарича мост в наше време. Това не е само структура, свързваща различни брегове на резервоари. Има и доста повърхностни мостове, които приличат на път. Днес може да намерите мостови конструкции, които не пресичат реката, а са разположени по нея.

най-големите мостове на света

Мостове по света

Най-дългият мост на планетата е виадукът Данянг-Куншан. Той е част от железопътната линия от Пекин до Шанхай и се простира на 164,8 км. Повърхността му е 9 км. За изграждането на тази грандиозна структура на Китай струвало 10 милиарда долара.

Тауър Бридж

Сред сухопътните гиганти се откроява магистрала Bang Na в Тайланд. Дължината на шестлентовата магистрала е 54 км, а цената на строителството надхвърля 1 милиард долара. Между другото, с помощта на този маршрут искали да намалят броя на задръстванията на входа на Банкок.

Преминаването, през залива Хангжу пресича Жълто море. Дължината на тази структура е 36 км. В допълнение към дължината си, този S-образен мост е известен със своята необикновена красота. Между другото, появата на прелеза намалило пътя от Нингбо до Шанхай със 120 км. В средата на моста е построен остров, където може да си починете, да хапнете и да се заредите с гориво. Общата цена на съоръжението е 1,42 милиарда рубли.Заливът Хангжу е пуснат в експлоатация през 2009 година.

Мост Циндао

Друг скъпоценен камък в Китай е мостът Циндао, петият по дължина в света. Минава през залива Джаджоу и свързва град Кингдао със северното предградие Хуангдао. Дължината на конструкцията е 42,5 км, което я прави първата по дължина над водата. Между другото, минималният експлоатационен живот на това „чудовище“ е сто години и той лесно може да издържи земетресение с магнитуд осем. Китай държи лидерството в изграждането на най-големите мостове в света, но има и достойни конкуренти.

Мостът Васко да Гама

В Европа това е мостът Васко да Гама, който се простира на 17,2 км и се намира близо до Лисабон.

Pontchartrain Lake

В Северна Америка – язовир Pontchartrain Lake. Простира се на 38,35 км и е смятан за най-дългата повърхностна структура в света, но през 2011 г. титлата е прихваната от моста на залива Джаджоу. Няма съмнение, че рано или късно Китай или някой друг ще ни изненада с друг гигант. Каквото и да си говорим или да предполагаме, днес тези невероятни структури са променили облика на света.