Миризмата на дома: как да създадете оазис в апартамента

Миризмата на дома: как да създадете оазис в апартамент

Миризмата в дома

Понякога ви се иска да се приберете у дома и да почувствате приятен примамлив аромат. Може да се отпусне или да се ободрите, да се тонизирате или да ви обземе приятна еуфория.

Днес ще ви кажем, на какво трябва да мирише къщата тази есен и какви аксесоари ще помогнат за това. Когато знаете тези неща може да си организирате премяната в дома, да планирате ремонт и извозване на стари мебели.

Още от древни времена тамянът бил изпълван в домовете на хората, давайки им страхотно настроение и подобрявайки благосъстоянието им. Има много традиционни начини за пръскане на масла. Ароматите били използвани в различни култури за церемонии и хората натрупвали това знание от векове. Днес, обаче ще разгледаме десет модерни начина да напълните дома си с ароматни ухания, както и ще се запознаем с тенденциите на ароматите от този сезон.

Ето как да създадете оазис в апартамента

Концепцията за мода в домашните аромати е малко размазана. Има класика, която винаги е на мода, независимо от сезона. В магазини с добра гама от домашни аромати класиката може да се намери по рафтовете целогодишно. Такава включва: лавандула, ванилия, аромат на свежест.

  1. Ароматизирани свещи

Ароматните свещи ще ви помогнат майсторски да създадете романтично и дори интимно настроение. В такава атмосфера на изкушение можете да медитирате, да водите вяли разговори и да правите други, по-интересни неща. Идеален за използване в спалнята или банята по време на водни процедури.

Трябва да се има предвид, че е по-добре е да не се пали нова свещ непосредствено преди пристигането на гостите, защото повърхността й няма да има време да се стопи, което означава, че ароматът няма да се усети. Направете това предния ден, час или два преди уговорката. И тогава, ако запалите свещ дори за кратко, ароматът бързо ще се възстанови и ще бъде доста богат.

  1. Саше и попури

За тези, които са забравили: сашето е малка торбичка, която се поставя в спалното бельо и служи за придаване на последните приятни свежи аромати. Най-често се пълни с твърди ароматни вещества и се прави главно от естествена тъкан, която запазва аромата си дълго време.

Въпреки, че трябва да се отбележи, че днес сашетата се правят от най-различни съвременни материали, например от специална хартия, а вместо билки може да се използва минерален прах, напоен с масла. Използвайте сашето в съблекалните, гардеробите и скриновете, така прането Винаги ще има отлична, ненатрапчива миризма.

Създайте цели ароматни композиции, наречени „попури“, като смесвате подправки, ароматни билки и етерични масла. За да направите това, просто изберете подходящия контейнер, който ви харесва, като например кошница, широка ваза или дори поднос. И тогава експериментирайте и създайте, сега ароматните ухания за вашия дом със собствените си ръце.

  1. Дифузьор

Дифузьорът е доста модерна тенденция и може би най-удобният начин да запълните стаята с любимия си аромат. Всичко, от което се нуждаете, е бутилка с аромат и комплект пръчки, които да вмъкнете в нея. Между другото, сред холивудските звезди има немалко почитатели на този метод, сред които Камерън Диас и Мадона.

– Домашните аромати винаги имат няколко опции за „носители“, но дифузорите са на мода днес, защото това е най-лесният и удобен начин за ароматизиране на стая. Не е необходимо дифузорът да се запалва, да се гаси, не е нужно да го следвате, поставяте го в ъгъла и забравяте за него, усещате само аромата.

Ако е силен и натрапчив, той премахнете няколко пръчки. Ако не сте сложили всички пръчки и ароматът изглежда слаб – добавете пръчките. Ако всички пръчки са там, но ароматът не е достатъчен, обърнете пръчките. Това, обаче не трябва да се прави всеки ден, достатъчно е да се прави веднъж. Дифузор с обем от 200 ml ще престои, около три месеца.

  1. Аромалампи с открит огън

Това е най-популярният и широко разпространен тип аромалампи, които са известни още като арома горелки. Има екземпляри от стъкло, порцелан, керамика и дори камък, но всички те работят по един и същ принцип. Съдът за вода отгоре се загрява със свещ. Към тази вода се добавят няколко капки етерично масло или се поставят специални ароматни кубчета, за които ще говорим по-късно.

  1. Електрически ароматни лампи

Такива модели са по-рядко срещани, но по-технологично напреднали. Те са разделени на два вида: водни и безводни. Първите са подобни на ароматните горелки, но не свещта действа като нагревателен елемент, а лампата с нажежаема жичка, която работи от мрежа, USB или батерии. Безводните действат като инхалатор, когато двигателят изпомпва въздуха, но не го загрява, като същевременно запазва почти всички полезни свойства на етеричните масла. Единственият им недостатък е в процеса на почистване. Той не толерира забавяне и изисква използването на разтвори, съдържащи алкохол.

  1. Лампа Berger

Изобретена от асистента фармацевт Морис Бергер, тази лампа е проектирана да пречиства и обеззаразява въздуха чрез каталитичен процес. Изобретението веднага придоби широка популярност и стана стабилно на мода, а сред феновете му са Коко Шанел и Пабло Пикасо. Сега изявени дизайнери работят по външния вид на тези лампи, които създават цели колекции от лампи Berger.

Миризмата на дома: как да създадете оазис в апартамент

  1. Стайни растения

По всяко време растенията са дарявали на човечеството чудесни аромати и именно от тях се получават етеричните масла. Но защо да използвате концентрат, ако може да поставите основния източник на приятна миризма в стаята, която освен това естетически ще украси всеки интериор? Изцелявайки от различни заболявания, стайните растения развеселяват и пречистват въздуха. И така, розата помага да се отървете от умората, розмаринът подобрява паметта, а цитрусовите плодове стабилизират кръвното налягане.

  1. Ултразвукова арома лампа

Ултразвукова арома лампа ще ви помогне да напълните стаята с тамян много ефективно и безопасно. Той има регулируем таймер за пръскане и може да действа като овлажнител.

USB дифузорите станаха особено популярни. Свързвайки ги с лаптоп или друга притурка, която поддържа този формат, можете да зададете желаното време за работа и периодично да зареждате касета за многократна употреба. Малък и компактен, това е страхотна мобилна опция, която е лесно да вземете със себе си.

  1. Спрей за стая

По-известен като освежител на въздуха. Това просто устройство вече се утвърди в домовете ни и стана широко разпространено. И дори ако ароматните му свойства не могат да бъдат сравнени с ароматните свещи, ако неканените гости са пристигнали и трябва да освежите въздуха и да убиете миризмите за възможно най-кратко време, просто не можете да намерите по-добър помощник от спрея за стая.

  1. Ароматизирани кубчета

Обичате свещи, но искате да намерите достойна алтернатива на тях? Тогава ароматните кубчета са чудесен вариант. Всичко, което трябва да направите е да ги поставите в помандера и ако миризмата започне да се изпарява с течение на времето, просто извадете и изстържете кубчетата с обикновен нож. Има и восъци с ароматни кубчета, които могат да се използват в аромалампите, без да е необходимо да се добавя вода. Просто трябва да го поставите в купа и когато восъкът започне да се топи, стаята бързо ще се напълни с ароматна миризма.

Съвети за избор на аромат за всяка стая:

Като начало нека ги разделим по територии: в тоалетните препоръчваме използването на дифузори и спрейове, в баните – дифузори и свещи, в спалнята – свещи, в хола – дифузори. За много големи помещения каталитичните ароматни лампи са най-добри, а в гардеробите и дрешниците използвайте ленено саше.

Що се отнася до ароматите, препоръчвам флорални аромати

Те са отличен избор за постоянно използване в банята и успокояваща лавандула или нежна роза за къпане. За процедурата за баня са необходими свещи, за да се създаде релаксираща атмосфера и да ви обгърне с аромат. Дифузорите са подходящи за ежедневна употреба, ароматите могат да бъдат избрани на вкус: една и съща роза, теменужка, портокалов цвят, магнолия, орлови нокти. Всичко това са страхотни опции, които няма да напрегнат, но в същото време ще направят вашата баня прекрасно ароматно място.

В тоалетните препоръчвам да използвате аромати на пресни или плодови цитрусови плодове, дифузьор или спрей, тъй като дифузорът ще мирише постоянно, а спреят е необходим за постигане на незабавен ефект.

Спалнята се нуждае от неутрални, успокояващи или афродизиачни аромати

Лавандулата успокоява, а амбрата е най-силният афродизиак сред домашните аромати, най-често се използва като основа за аромат, тъй като не се отваря веднага, като долните нотки на аромата. Следователно можете да вземете не чист кехлибар, а аромати въз основа на тях.

Ванилия е неутрален аромат

Това е прост сладникав аромат, който е харесван от огромен брой хора. Препоръчвам свещта, защото дифузорът ще мирише през цялото време и хората невинаги обичат да спят на силен аромат. Много хора предпочитат да спят с отворен прозорец. Следователно свещта е идеалният начин да ароматизиране на стая за известно време, преди лягане.

В хола абсолютно всеки аромат ще отговаря на настроението

Аромат с плодове, свежест, цветя, храна и подправки или новогодишни аромати. Всичко това зависи изцяло от човека. По-добре от домакинята или собственика, никой не може да вземе аромат в хола, защото холът е „лицето“ на къщата и само собственикът знае, каква миризма иска за дома си. Мога да кажа, че смокините са много популярни, много хора ги обичат заради екзотичния им вид. В същото време, те имат сладък аромат, близък до нашите хора.

Традиционната отблъскващата молци лавандула, все още е популярна за поставяне в гардеробите

Днес, обаче хората избират голямо разнообразие от сашета, най-често деликатни свежи или флорални аромати: памук, портокалов цвят, орлови нокти или виолетово.