Лилаво в интериорния дизайн

лилаво в интериорния дизайн

Красив, луксозен, загадъчен или „най-двусмисленият цвят“, разбира се става дума за лилаво в интериорния дизайн…

Лилаво в интериорния дизайн

„Аз съм само цвят лилав… Люляк съм, люляк съм“ – така се пееше в песента на Ирина Флорин.

Съдържание:

Справочна информация

Значение на лилав цвят

Интересни факти за лилавото

Различни нюанси на лилаво

С какво можете да комбинирате лилаво?

Лилава всекидневна

Кралска спалня

Люлякова кухня

Лилаво в детската стая

Лилаво, несъмнено е най-загадъчният и противоречив цвят

Той има много нюанси и още повече имена. Аметист, лавандула, ирис, виолетка, люляк, смокини, сини сливи. Колко неща в природата имат този прекрасен и толкова многостранен цвят!

През 2018 г. ултравиолетовото беше обявено за цвят на годината на Pantone. Ние не останахме настрана и решихме да проучим използването на лилавото в интериора. Предлагаме ви с любезното съдействие на dream-home.bg, заедно да надникнем зад кулисите. Ще бъде информативно и интересно!

Справочна информация

Виолетово в RGB (цветовия модел) и в ръцете на художника се получава, чрез смесване на червени и сини бои. То съответства на най-късата дължина на вълната, която човешкото око може да възприеме.

Значение на лилав цвят

В психологията на цвета на виолетовото се приписват следните свойства: чувственост, мистерия, сила и дълбочина. Смята се, че лилавото успокоява и ви помага да се съсредоточите. Предпочитан цвят е от творчески натури и изключителни личности.

Лилавият цвят предизвиква асоциации с думите „мистика“, „вдъхновение“ и „необичайно“. Наричат ​​го още кралски цвят. Работата е там, че по времето на Византия е било много трудно и скъпо да се получи пурпурната боя. За тридесет грама боя били необходими да се използват 250 хиляди редки мекотели с мастилена секреция. Боята се оказала много ярка и устойчива, но само истински могъщи и кралски личности можели да си позволят такъв лукс. През 19 век, с появата на синтетични багрила, ситуацията се променя, но лилавото все още се наричано „цветът на монарсите“.

Най-мистичният цвят е от голямо значение в различните религии

В индуизма седмата чакра, която е отговорна за „връзката с космоса“ и „осъзнаването“, се приписва на виолетовия цвят. Във Фън Шуй той символизира духовността и аристократичния дух. В ранното християнство лилавото е цветът на тъгата и обичта. Днес за тайни знания и мълчание. В исляма лилавото е отговорно за съзерцанието и миража, а в будизма е цветът на духовен баща, наставник.

Интересни факти за лилавото

Прието е лилавият цвят да се нарича „студен“.

В средновековна Европа, когато крал или член на кралското семейство умирали, придворните носели лилави дрехи в знак на траур.

През 2003 г. в аржентинския зоопарк лекар дал на бяла мечка експериментално лекарство за дерматит, след което бялата мечка променила цвета си в лилаво. Както се оказа по-късно, това била алергична реакция.

В нодуларната писменост на инките кипу пурпурният цвят (наричан още тъмно лилав) – означава началникът, който ще управлява селото, територията, хората.

Различни нюанси на лилаво

Говорейки за лилаво, не пренебрегвайте различните му вариации. Разгледайте по-отблизо разнообразието на виолетовата гама и определете сами онези нюанси, които ви хващат вниманието. Полезно е да вземете примери за любимите си нюанси със себе си в магазина или на среща с дизайнера. Може да ги изтеглите на телефона си или да вземете със себе си нещо от любимия си цвят, защото при различни условия на осветление очите ни възприемат цветовете по различен начин. Ще бъде жалко да не съответства на тона или температурата на цвета.

 

С какво може да комбинирате лилаво?

Можете да разгледате общите правила за комбиниране на цветове в интериора.

Имайте предвид, обаче, че лилавото е доста сложен цвят. Той ще изглежда добре сам по себе си без допълнителни акценти. Изгоден „фон“ за лилаво е бял или сив.

Ако се чувствате комфортно в тъмно пространство, дълбоката тотална виолетка ще дойде на помощ. Кадифените кресла и тежките завеси ще придадат тежест в настроението. Ако търсите това, просто няма да искате да отидете в друга стая!

Може да е светло в интериор с лилави акценти!

За любителите на контрастите има безплатни комбинации. Виолетовото е подчертано благоприятно от различни нюанси на жълто. Тази цветова схема ви създава положително настроение и ви зарежда с добро настроение за целия ден!

Комбинацията от приглушено лилаво и лазурно изглежда интересно. Напомня за Прованс-Алпи-Лазурен бряг във Франция и дава усещане за лекота и спокойствие.

Ако се чувствате комфортно в тъмно пространство, дълбоката виолетка ще дойде на помощ. Кадифените кресла и тежките завеси ще създадат обгръщащо мрачно настроение. Няма да отидете в друга стая! Ако харесвате „естествените“ тонове, погледнете билковите и заглушени тонове – маслинени и охра.

Чистото лилаво не върви добре с топли и ярки цветове – червено, оранжево, синьо. Комбинирайки лилаво и златно, лесно можете да прекалите и вместо луксозна дворцова атмосфера, може да получите „вулгарен интериор“.

Лилав цвят в интериора

  • Лилава всекидневна

Лилавият цвят в хола изглежда представително, ако не и луксозно. Изберете заглушени, дълбоки тонове, ако искате да създадете странна, но уютна обстановка.

Ярките крещящи нюанси в комбинация с контрастни цветове ще подхождат на любителите на кича и ще превърнат хола в истински празник!

лилава спалня

  • Кралска спалня

Ароматът на лавандула има релаксиращ ефект върху човек, а лавандуловият цвят в спалнята гарантирано ще отпусне, преди лягане.

Ако се страхувате, че лилавото в спалнята бързо ще ви отегчи, използвайте го в дозировка, в елементи на декора.

лилаво в интериорния дизайн

  • Люлякова кухня

Лилаво в кухнята създава Прованс стил. Живите теменужки или лавандула в саксии ще са повече от полезни.

  • Лилаво в детската стая

Лилаво в детската стая – защо не? За момичета са подходящи по-спокойни тонове. За момчета – ярки акценти и „карикатурен“ декор. Във всеки случай не забравяйте да се консултирате с детето си. Какъвто и да е вашият апартамент, ако наистина обичате лилаво, то определено трябва да се използва в интериорния дизайн! Чувствайте се свободни да експериментирате.

И ако искате интересни неща за цвят, светлина, зониране, като цяло, за всичко свързано с дизайна, споделете дизайн на страниците на DREAM-HOME.BG, където да почерпите и вдъхновение за дизайн на интериора.

Станете наши приятели!