Лещите за очи – истини и заблуди

Лещите за очи

Убедени сме, че с лещите за очи ще преоткрием лицето си и ще се сдобием с неограничена свобода. Въпреки това не се осмеляваме да направим решителната крачка. Всички останали вече ги използват. Тогава защо не и ние?

Лещите за очи – истини и заблуди

Да преминем от очила към лещи ни изправя, пред множество въпроси, за които е трудно да намерим необходимата информация. Ето някои от тях:

Лещите за очи няма да коригират всички проблеми на зрението ни

Заблуда

Без значение дали страдаме от късогледство, хиперметролия (дългогледство) или астигматизъм, днес съществуват лещи, които се адаптират към всеки проблем на зрението и ритъм на живот. Още повече – В наши дни те могат дори да коригират няколко зрителни смущения едновременно. Достатъчно е само, след преглед при лекаря да установим кои са най-подходящи. Това от своя страна е изключително лесно, предвид големия избор, които пазарът предлага.

Всеки от нас може да ги носи

Истина

Те отдавна не са привилегия за няколко „богоизбрани“, точно обратното. Гъвкави или твърди, за еднократна употреба или постоянни, еднодневни или за продължително носене — съществуват модели, адаптирани за всеки вкус и индивидуална нужда. Дори тези от нас, чиито очи са чувствителни, вече можем да ги използваме, без притеснения. Алергии и противопоказания при употребата им се наблюдават изключително рядко.

Носенето им няма да ни понесе

Заблуда

Не можем да знаем, преди действително да сме опитали. За това е достатъчен рутинен преглед при очен лекар — специалист в областта на лещите.

Той ще определи най-подходящите за нас и ще отговори на всичките ни въпроси. Със сигурност, веднъж вкусили от свободата, която малките заместители на очилата ни предлагат, няма да искаме да се разделим с тях за нищо на света.

Правилният начин да поставяме и сваляме лещите

Това съвсем не е толкова сложно, колкото изглежда. Лекарят или хората, които работят в оптиките, ще ни покажат начините. Ще се убедим, че те много бързо ще се превърнат в навик за нас и двата процеса няма да ни отнемат повече време от това да си поставим спирала за очи, например. Единственото изискване е ръцете ни да са чисти. Тук нека не забравяме, колко болести носят мръсните ръце.

Лещите няма да са ни удобни

Заблуда

Новото поколение на това невероятно практично средство за коригиране на зрението е изключително фино и комфортно, което позволява бързата адаптация към него. При някои от нас са достатъчни само минутки, при други този процес отнема едно денонощие, но след това преставаме да ги усещаме. Погрешно е да продължаваме да възприемаме лещите по същия начин, както преди десетилетия.

Ако някога сме опитвали да носим и сме се отказали, защото сме почувствали дискомфорт, сега е моментът да опитаме отново.

Те ще предизвикат замърсяване на очите ни

Заблуда

Днес различните компании, производители на лещи, са разрешили и този проблем. Те ги изработват от специални материи, някои, от които съдържат дори вода и позволяват на въздуха и сълзите да преминават свободно. Това осигурява необходимата хидратация и естествена хигиена на очите. По този начин техните естествена среда и защита се запазват.

Лещи за очи

С лещите ще виждаме по-добре, отколкото с очилата

Истина

Край на ограниченото зрително поле, което очилата ни налагат. Лещите осигуряват панорамна гледка. Да не забравяме и останалите недостатъци на очилата — намокрят се при дъжд и затрудняват визията, изпаренията, които замъгляват стъклата, както и следите от пръсти по тях. С лещите при всички обстоятелства и метеорологични условия обектите, които фиксираме, остават ясни. Видимостта при използването им дори се подобрява, тъй като те са поставени в по-голяма близост до очите ни. И, без да преувеличаваме, можем да кажем, че веднъж започнали да използваме лещи, имаме чувството, че сме се сдобили с нови очи.

Децата и подрастващите също могат да ги използват

Истина

Всяко дете е изпитвало поне веднъж в живота си неудобство да бъде с очила, тъй като е станало жертва на подигравки или пък просто са му пречели в игрите.

Лещите са изключително удобни и в този случаи, тъй като няма възрастово ограничение при използването им и те могат да се носят от всички. Особено предпочитани са и от подрастващите, за които външният вид е от съществено значение. Така че, ако детето ни изпита желание да сложи лещи, не бива да се притесняваме и да отказваме на молбата му.

Лещите са лукс

Заблуда

Не се колебаем да похарчим пари за лакомства, дрехи или техника по последна мода, но често, когато се отнася до здравето ни, ставаме ненужно пестеливи. Лещите отдавна вече не представляват непреодолимо изпитание за семейния бюджет, напротив – осигуряват ни спокойствие, комфорт и свобода на движенията, които нямат цена.

Ако ги използваме няма да можем повече да се гримираме

Заблуда

Сега, когато сме преоткрили лицето и погледа си, ще бъде жалко да не се възползваме от това. Достатъчно е само да поставим лещите, преди да се гримираме, и да ги свалим, преди отгримирането. Така ще избегнем повреждането им. По същите причини е желателно и да поставим лака за коса, преди да сме сложили лещите.