Лечебни свойства на смокините

Смокини

Знаете ли, за лечебните свойства на смокините?

Огромно количество хранителни вещества най-често се доставят с храната, а понякога съществуват истински „килери“ със запаси, такива са смокините.

Смокинята е невероятен плод, който се харесва на всеки от дете до възрастен човек.

смокини

История на смокините

Родината на този плод са Мала Азия и Иран. Така плодовете пристигат до нас с различна степен на зрялост. Те се берат малко неузрели, с идеята, че докато бъдат транспортирани вкусът им ще стане наситен. Трябва да сте изключително внимателни, когато избирате плодове. Такива не трябва да имат гнилост, но и да са вече напълно узрели.

Смокини

Как да ядем смокини

Може да ядете смокини в почти всякаква форма. Много хора хапват, без добавки, в изсушен вид или с чай. По този начин голямото количество хранителни вещества, които се съдържат се запазва и дарява с богат вкус. Вторият вариант е да ги добавите към различни ястия. Домакините правят прекрасни пайове със смокини, добавят към сладкиши и много други десерти. Този плод се комбинира перфектно с лимон и орех. Тогава пълнежът придобива най-ярките нюанси на вкуса. Така, дори тези, които са безразлични към този плод, ще го харесат.

Смокини

Полезен материал

Смокините са много калорични плодове, но интересното е, че съдържат правилните калории. Съвсем не като в сандвичите. Повечето калории в смокинята отиват в енергия, а не се съхраняват като мазнини. Смокините, както и много други сушени плодове, са чудесна закуска за здравословна диета. Хората, които следят здравето си, могат да хапват смокини по всяко време  най-вече при пристъпи на глад.

Смокини

Ползите от смокините се осигуряват от следните вещества:

Витамините от група А, В, С, които поддържат организма и изграждат имунитет. Те се борят с различни заболявания;

Въглехидратите, мазнините и протеините, които осигуряват енергия за активен начин на живот и предотвратяват преумората;

Калий, който укрепва сърцето;

Рутин за нормализиране на кръвното налягане;

Етерично масло – използва се за грижа по кожата.

Смокини

Още ползи от смокините:

В наши дни има огромен брой народни рецепти, различни от простото хапване на плодове.

Полученото масло от смокини, например е най-добрата маска за суха, възпалена кожа.

Смокини

Ако от пресни смокини може да се изцеди сок, това ще помогне, срещу камъни във вътрешните органи, както и премахва различни инфекции и вируси по кожата.

Огромната полза от смокините е, че редовното му използване предотвратява ракови тумори, а също така премахва токсините от тялото. Последните са навсякъде – в храната, водата и дори въздуха.

Смокини

Категорично този плод не може да се консумира само при диабет, панкреатит, затлъстяване и подагра. Също така, трябва да запомните съдържанието на калории в една смокиня. Добре е този плод и да не се превръща в основна храна, а само да се добавя към диетата.