Лечебните свойства на елховото масло

масло от ела

Елховото масло се прави от млади трънчета на ела. Маслото е предимно безцветно, понякога светло или с леко жълтеникав цвят. Има характерна миризма на игли. Цената му в дрогерия е доста ниска.

Повечето хора изобщо не знаят, какво да правят с него, как да го използват правилно и защо изобщо да го купуват. Някой може да си спомни, че изглежда и може да се използва по време на лечение на настинки.

Знаете ли какво прави с маслото?

Може да поръсите масло, върху изкуственото си коледно дърво, за да му придаде естествена миризма.

Лечебни свойства на масло от ела

Лечебните свойства на маслото от ела са много То служи като инструментът и много широко използван в традиционната медицина. Елховото масло позволява да се справите с множество заболявания.

Обхватът на приложения е много широк. Започвайки от най-често срещаната назална конгестия и завършвайки с намаляване на развитието на туморни образувания, със злокачествен характер.

Нека ви разкажем за този невероятен и прекрасен инструмент, неговите полезни свойства и как да го използвате правилно.

Елхово масло при обикновена настинка

Вземете 3-4 капки масло и капнете, върху езика си. Процедурата трябва да се повтаря 5 пъти на ден. Използва се за лечение на тонзилит и стафилококи.

Ако детето има възпалителен процес в ухото, вземете пръст и навлажнете с масло. След това намажете отвътре, може също да смажете около ушната мида. Облекчението няма да закъснее.

Ако ви мъчи кашлица, вземете от маслото и започнете леко да го втривате в кожата на гърдите до шията. След процедурата не забравяйте да носите топла дреха от истинска вълна. Това ще ви помогне бързо да се отървете от болезнена кашлица.

С диагнози от пневмония и остър бронхит, изкуственото може да е възможно, чрез вдишване на маслото. За целта, вземете 3-4 капки етерично масло и капнете във вряща вода на печката. След това извадете тигана от печката, покрийте главата си с кърпа и дишайте на пара, много внимателно. Процедурата трябва да се извърши, докато водата напълно се охлади.

При настинки и грип втривайте в тялото си масло, 5-7 пъти на ден. Може също да капете 1 капка масло в носа.

Кожни заболявания

Ако имате остро възпаление на космения фоликул – цирей, вземете елхово масло и го смесете с маз, в две до една пропорция. Сложете малко приготвено от сместа, върху превръзка и я притиснете към засегнатата област. Фиксирайте с помощта на лепенка или го навийте отново с превръзка. Превръзката трябва да се сменя 3 пъти на ден.

Елата има антисептичен ефект. Следователно, може да бъде полезна при лечение на малки рани, за да се избегне нагниването. Също така, маслото може да смазва увредена и засегната кожа по време на псориазис и диатеза.

Свойствата на ела се използват в народната медицина за лечение на мокра екзема. За да направите това, трябва да направите терапевтичен мехлем. Разтопете гъша мазнина или свинска мас (най-вече не солена) и я смесете с ела в равни пропорции. Трябва да намажете всички увредени участъци 3-4 пъти на ден.

Ишиас и ставни заболявания

Вземете елховото масло и намажете мястото, където боли. Увийте го и легнете малко. След известно време болката непременно трябва да отстъпи.

При дистрофични разстройства в ставния хрущял, първо направете терапевтичен масаж, а след това втрийте масло от ела в гърба.

Ако се притеснявате от ишиас или междупрешленни хернии, втривайте масло всеки ден преди лягане. Не забравяйте, че преди процедурата се оправи след горещ душ или вана.

Високо кръвно налягане, сърдечни проблеми

За да понижите кръвното налягане, вземете 5 капки олио и капнете лъжица захар за 1 час. Изяжте го. Това е ефективно и доказано средство за защита.

Ако се притеснявате от болката в гръдната кост (ангина пекторис), сложете 6-7 капки масло на ръката си и започнете да ги втривате в гърдите. Повторете процедурата няколко пъти на ден.

Проблеми със съня, главоболие

Ако ви боли главата, вземете елхово маслото и го намажете с уиски и задната част на главата. По-добре е да омотаете шал на главата. По време на процедурата трябва да се появи приятно усещане и леко изтръпване. След това болката отминава.

Ако се притеснявате от упорито безсъние, препоръчват се вани с добавяне на масло от ела във водата. Добавете 10 капки олио към водата и останете в отпуснато състояние за около половин час. Процедурата трябва да се извърши преди лягане. Не злоупотребявайте с такива бани. По-добре е да правите малки почивки, между процедурите поне за 1-2 дни.

Лечебните свойства на елховото масло

Противопоказания

За периода на лечение с елхово масло е забранено приемането на всякакви алкохолни напитки. Също така, маслото е противопоказано за хора с язви на стомаха.

 

След като, знаете вече толкова много за лечебните свойства на масло от ела може сами да намерите подходящото приложение.

Елховото масло може да заеме своето заслужено място, сред лекарствата в аптечката на всеки дом.

Желая ви здраве и дълголетие!