Къде живеят троловете

Троловете

Знаете ли, кои са троловете?

Под небето на Скандинавия, сред скалите, надвиснали над фиордите, някога се се появили митове за троловете. Те били мистериозни същества, обитаващи земите, но какво не знаем, вижте сега…

Местните ги наричали тролове, което в превод от шведски означава магия, магьосничество. Тези легенди са се появили се в древността, са оцелели и до днес.

В наши дни такива свръхестествени герои се срещат в произведенията от жанра фентъзи, във филми и карикатури. И все пак, нека разберем малко повече за тях:

Трол

Къде живеят троловете, как изглеждат и какво не знаем за тях?

Древните вярвания описват ужасни планински духове, които израстват до 8 метра височина и са здраво свързани с камъка. Те се отличавали с рядката си грозота и характерно дълъг нос. Тези духове живели в подземия, предпочитали самотата и старателно избягвали слънчевата светлина.

Основната им храна била месото, понякога човешко

Планинските тролове се страхували най-много от слънчевите лъчи, които ги превръщали в камъни.

Споменати в митове и легенди планински тролове, предпочитали да живеят под мостове и да взимат такса. Тези същества били алчни за пари и човешки жени, но не нападали хората и не се страхували от слънцето. И днес в Норвегия е невъзможно да не забележите, колко имена на места са свързани с тролове. Има езеро, път и дефиле на тролове. И забележителностите не разочароват никого.

Тези същества са сред важните в норвежкия фолклор

Местните гиганти живеели в планините и приличали на огромен камък, покрит с мъх и хедър. Характерът им също не е бил меден

Те се отличавали с жестокост и свирепост

Основните врагове на тези гиганти били хората и боговете, с които се биели до смърт. До настъпваме на годините след Христа, бог Тор бил главният враг на троловете и с идването на християнството това място е заето от църквата.

Сред норвежките тролове имало и такива, които помагали на хората

Шведските гиганти не се откроявали с прекомерна доброта. Основната им задача била да нанесат, колкото се може повече вреда на хората. Те често замествали своите бебета с новородени бебета. Външно шведските тролове изглеждали като съседите си – същия огромен размер и грозен дълъг нос.

Способности на троловете

Основните способности на троловете били невероятна сила и изострено обоняние. Те можели да хвърлят огромни камъни и цели скали. И тяхното незабавно регенериране можело само да се завиди.

Не без слабости: някои от тях се страхували от слънчевата светлина, а други били ужасени от биенето на църковните камбани.

Някои легенди описват древните тролове като малки същества, подобни на гноми. За много скандинавци тролът отдавна е почтен член на семейството.

Много се говори за тях и в митологията на страни като Англия, Германия, Исландия.

Къде може да срещнете тролове днес

Навсякъде: в литературата, киното, карикатурите, илюстрациите. Те са засегнати, както в книгите за Хари Потър, така и в произведенията на Толкин. Клифорд Симак и Астрид Линдгрен пишат за тях. Не бройте карикатурите, в които тези герои играят важна роля. Тролски скулптури украсяват улиците и площадите на скандинавските градове. Местните майстори отдавна са се специализирали в производството на дървените фигури на тези гиганти. Митовете и легендите отдавна са останали в миналото, но паметта за приказни създания все още е жива.