Куркумата ефективен продукт за отслабване

куркума

Някой твърдят, че Куркумата е ефективен продукт за отслабване. Дали е така, решихме да вдигнем кулисите и да надникнем зад твърденията на експерти.

Факти за куркумата:

Знаете ли, че жълтата подправка, която свързвате с добрия вкус, е отговорна за намаляването на мазнините и стимулира процеса на отслабване. Докато учени и лекари по целия свят изучават естествено срещащи се вещества като подправки, зеленчуци и билки за изгаряне на мазнини, куркумата вече се използва пълноценно за премахване на този неприятен проблем.

куркума

Куркума – чудо подправка

Куркумата се използва в кухните в Индия и други части на света, заради своя аромат и жизнен цвят. Тя има различни ползи за здравето и отслабването е едно от тях.

Куркумата ползи за здравето:

Тази подправка има противовъзпалителен характер.

Куркумата помага при болезнени стави и свързаните с артрит състояния.

За разлика от противовъзпалителните лекарства, куркумата няма странични ефекти. Тя има антисептични и антимикробни свойства.

Ето защо, ако имате наранявания, куркумата може да ускори лечебния процес. Последните изследвания показват, че в куркумата всъщност има много химикали, които могат да се отдадат на защита, срещу болестта на Алцхаймер.

Куркумата дава на вашата имунна система здравословен тласък. Тя, дори защитава и се бори с някои видове рак като рак на гърдата и меланом.

От векове, Curcuma се използва като антидепресант. Тя помага за премахване на токсините, които се натрупват в черния дроб.

куркума

Как Curcuma спомага загубата на тегло

Има много теории, които обясняват как куркумата е полезна за отслабване. Има два начина, по които хората напълняват. Един от тях е свръхрастежът на мастните клетки по размер.

Другото е прекомерното размножаване на мастоцитите, тоест клетките растат на брой. Ако някой от тези процеси не може да бъде забавен, загубата на тегло ще стане нереалистична.

Curcuma съдържа куркумин, който инхибира разделянето на адипоцитите (мастните клетки), като намалява количеството кръв, постъпващо в тези клетки. Поради липсата на входящи хранителни вещества от прясна кръв, мастните клетки не се увеличават.

Друг начин, по който куркумата може да помогне при отслабване е, чрез регулиране нивата на захар и предотвратяване на инсулинова резистентност в организма.

В резултат на това излишните мазнини не се задържат в тялото. За хората с диабет и склонност към наднормено тегло – употребата на куркума е задължителна. Вижда се, че редовната консумация на куркума увеличава присъствието на жлъчка в храносмилателния тракт. Жлъчката е храносмилателен сок, който насърчава емулгирането на мазнините и следователно ускорява метаболизма им. Така, това е друг начин, по който куркумата е ефективна при отслабване.

куркума

Куркумата понижава нивата на холестерола

Изследователите директно свързват по-ниските нива на холестерол в кръвта с редовната консумация на куркума. Куркуминът в куркума влияе, върху липидите с ниска плътност (холестерола).

В научно проучване направено със зайци, станало ясно, че редовната консумация на куркума понижава нивата на LDL холестерол и триглицериди в кръвта, а също така предотвратява окисляването на LDL.

Оксидираният LDL холестерол може да причини атеросклероза, заболяване, при което кръвоносните съдове се стесняват от отлагането на холестерол по стените им. Тези експерименти и проучвания са проведени при плъхове и зайци, но не и при хора.

Това, което работи при един бозайник, може да не е толкова ефективно при друго бозайник. И, така, дори да приемем вероятността за успех, проблемът не може да бъде напълно елиминиран. Някъде между половината и една трета от изследваните животни показват значителни резултати. На различни животни се давали различни дози. Така при плъхове и зайци различните дози действат по различен начин. По този начин няма начин да се определи, каква доза куркума на ден ще доведе до полезни резултати у хората.

куркума

Как да използваме куркума за отслабване

Има два начина да направите това:

  1. Подправки и добавки

Куркумата е добре позната подправка, използвана в Индия, Бангладеш, Шри Ланка, Пакистан, Мароко и др. Не е трудно да я включите в редовната си диета. Достатъчно е да добавете малко куркума на прах към сместа от подправки и ще видите ярък, оранжев цвят. Може да добавите куркума към обикновените храни (омлет, печени зеленчуци, печени картофи). Може също така да пиете чай от куркума. Ако всичко друго не е достатъчно, може да си купите добавки с куркума. Опитайте да комбинирате куркума с чушки, тъй като пиперът увеличава бионаличността на куркума.

  1. Напитки

Можете да направите зелен енергиен шейк като кейл или броколи и просто да добавите малко куркума към него. В Индия куркумата се добавя към млякото и се дава на бебета, за да укрепи и развие добре новороденият организъм.

CURCUMA

Предпазни мерки

Хубаво е, преди да купите и започнете да приемате добавки с куркума, преди това да сте опитали органично веществото. Всяка добавка, в една или друга степен, е химия и естественият продукт ще действа по-бързо. Вторият ще даде на тялото повече хранителни вещества. Наред с това, трябва да внимавате с дозата.

Препоръчително е да ограничите дневния прием на куркума до 1500 mg. За най-добри резултати са достатъчни 500 mg.

Освен това много хора страдат от алергични реакции към куркума и реакциите могат да варират от леко възпаление и сърбеж до силни пристъпи на диария, лошо храносмилане и гадене.

Както вече споменахме, куркумата увеличава производството на жлъчни сокове. Повишената жлъчна секреция може да изостри проблемите с жлъчния мехур и да допринесе за образуването на камъни в пикочния мехур или неговия канал.

Известно е, че противовъзпалителните свойства на куркумата могат да действат като стимулатор за секрецията на стомашна киселина. Ако вече страдате от киселини или киселинност, леко киселата куркума може да влоши ситуацията.

Ако почувствате някакъв дискомфорт или болка, след прием на Curcuma, консултирайте се с лекар или потърсете медицинска помощ.

Опитвали ли сте някога куркума за отслабване? Колкото и да е трудно да повярвате, тази билка може да ви помогне в целта за отслабване!