Коя е най-бързата кола в света

Усещането за скорост и за най-бързата кола, отдавна привлича човек по същия начин, както усещането за полет. През последните векове рекордите за скорост са били поставяни много пъти и скоростта, достъпна за хората, непрекъснато нараства.

И така, коя кола може да се нарече най-бързата днес, през второто десетилетие на 21 век?

Автомобилите са различни

Рекордът за скорост за автомобил с двигател с вътрешно горене е много различен, от рекорда за скорост за реактивен автомобил, който също е автомобил и също така поставя рекорди. Затова отговорите на въпроса „Коя е най-бързата кола в света?“ са няколко.

най-бързата кола

Най-бърз сериен автомобил

Най-бързият лек сериен автомобил е Bugatti Veyron Super Sport, с максимална скорост от 431,072 км/ч на специална тестова писта. Дори самите създатели на суперавтомобила, които при разработването на свръхмощното си творение се надявали, че той може да ускори до максимум 425 км/ч, не очаквали, такъв зашеметяващ резултат.

В идеалния случай, след тестване, просто намерете Bugatti Veyron и поставете нов мълниеносен рекорд. Мощността на двигателя за това чудо на автомобилната индустрия e 1001 к.с. сек., до един километър, който се ускорява за 2,5 секунди.

най-бързата кола

 

Wikimedia Commons / calflier001 ( CC BY-SA 2.0 )

Рекордът за скорост, постигнат в сериен дизелов лек автомобил, беше 320 км/ч. Той бил поставен от BMW 330 TDS, оборудван с 6-цилиндров, 3-литров турбодизелов двигател. Мощността на този двигател не е толкова голяма, той е само 300 к.с. от. Най-бързият пътен автомобил в момента е Ford Badd GT, ускоряващ до скорост от 455,8 км / ч. Това е модифициран модел, така че не повлия на рекорда, сред серийните автомобили, което не му попречи да попадне в Книгата на рекордите на Гинес като най-бързата кола в света. Той е подходящ за движение по обществени пътища. Електроцентралата на този рекордьор е способна да развие мощност от над 1700 литра. С това, той поставя рекорд за скорост на реактивен автомобил

Най-бързата наземна скорост на превозното средство в света е постигната от британския реактивен автомобил Thrust SSC при 1229,78 км/ч.

Най-бърз сериен автомобил

Wikimedia Commons / Cmglee ( CC BY-SA 3.0 )

Рекордът е поставен на 15 октомври 1997 г. в дъното на пресъхналото солено езеро Black Rock. Ненадминатата кола е дълга 16,5 метра, широка 3,7 метра и тежи 10,5 тона. Thrust SSC се задвижва от два турбовентилаторни двигателя Rolls-Royce Spey с обща мощност 110 000 к.с.

През последните години всички притежатели на абсолютни рекорди на сухопътна скорост се захранват от ракетни или турбореактивни двигатели. В рекордния клас за превозни средства. Двигателят трябва да може да върти колелата и използването на реактивна тяга е неприемливо. Настоящият световен рекорд в този клас е поставен от американеца Дон Веско в турбинатор с газови турбинни двигатели с мощност 3750 конски сили на пресъхналото солено езеро Бонвил в Юта, САЩ. Това се случило на 18 октомври 2001 г., скоростта на рекордьора била 737.395 км/ч.

Рекорд за скорост на електрическо превозно средство

Всяка година автомобилите, задвижвани от електрически двигатели, набират все по-голяма популярност по целия свят. Електрическите автомобили, все още не са успели да се сравнят с колегите си по гориво нито по мощност, нито по скорост, но могат да се похвалят с известен успех и в тази област.

Най-бързият до електрическия автомобил Drayson B12 69/EV, достигащ скорост от 333.271 км/ч. Британският политик, бизнесмен и аматьорски претендент Пол Дрейсин карал колата и започна да подобрява предишния рекорд от 328,6 км/ч. Електрическите автомобили ще се развиват по-бързо, така че този рекорд, също може да бъде счупени, доста скоро.