Косопад – какво не знаем за него

hair

Косопад, оплешивяване, алопеция – какъв риск се крие!

Имате красива и безупречна коса, никога не сте предполагали, че с  нея могат да изникнат проблеми, но уви и вие сте застрашена от косопад.

Какво не знаем за него и как да реагираме, когато сме застигнати от окапването на коса, на тези въпроси избрахме да се спрем обстойно, поради факта, че не само есента е сезонът на косопада, но и пролетта. В тези два етапа от годината косата, както и козината при животните, и листата по дърветата търпи своите аномалии.

косопад, оплешивяване, алопеция

Окапването на коса в рамките на 50-100 косъма не трябва да е стряскащ фактор, но често, както мъжете, така и жените страдат от по-големи % на косопад. Започне ли процесът вземете мерки на време, това може да е първият сигнал на тялото ви за помощ.

Какво е оплешивяване и кой е застрашен от него

Мъжете са тези, които страдат по-осезаемо от косопад. В 8% от случаите те са по-застрашената част на човечеството от това заболяване. Тези данни обаче не изключват риска за жените от окапване на косите. Съществуват много видове косопад и повечето от тях не са смятани за болестно състояние. Едни типове са свързани със смяната на сезони, други с напредване във възрастта, те се смятат за нормални процеси. В най-съществената си роля, косопадът не бива да се пренебрегва, независимо от причините. Специалистите са на мнение, че без значение от характера му трябва да се потърси мнение на професионалист – дерматолог, фризьор, козметик, лекар.

оплешивяване

Известно като алопеция, заболяването започва от генетичният корен. То зависи от действието и броя на мъжки хормони. Когато са произвеждани в големи количества те се натрупват в луковицата и ограничават фоликулата. Това влияние най-често води до задушаване, спиране на растежа и умиране на косъма.

От какво зависи косопада

Границата между лекият и засилен косопад е много малка, това налага вземане на мерки или поне консултация при съмнения. Растежът и здравината на косата зависят от мастните жлези и тяхната дейност. Всеки специфичен етап от живота на жената – тийнейджърска възраст, бременност, кърмене, раждане, климактериум, водят до аномалии в косата. Не по-малко влияние може да окаже стреса, преумората, напрежението. Установено е, че жена, която е претърпяла шок в минал период страда от загуба на коса, месеци по-късно, дори след като първопричината е вече забравена.

косопад

Мерки срещу косопад

В най-честите случаи при окапване на косата се налага да бъде лекуван целият организъм.

Косата има уникално и неповторимо качество да отразява цялото състояние на тялото. Тя сигнализира за множество болести сред, които болки със стомаха, отслабен имунитет, инфекции и т.н. Тогава лекарската намеса е задължителна.