Колко вида сълзи има

сълзи

Знаете ли защо плачем и колко вида сълзи има?

Питали ли сте се, защо само човешкото око може да отделя сълзи, в резултат на чувства и емоции?

Нека разбулим някои тайни сега

Колко вида сълзи има

Съставът на трите типа сълзи, които според специалистите са в пропорции 98% вода и количествата, които се отделят са различни. В зависимост от това, какви количества от тях се отделят и как менят функциите си. Сълзите, с които хората плачат биват – механични, емоционални и рефлекторни.

Сълзи – механичните

Te се отделят постоянно и по всяко време. В състава им има мастен елемент, протеин и слуз, както и антибактериални агенти. Тяхната роя е да дезинфекцират и да бранят очите от всякакви външни фактори, попаднали в окото в това число и инфекции. Това обяснява и защо, когато имаме хрема, често очите са насълзени.

Сълзи в резултат на емоции са наситени и солени

Те са често наричани „тъжни сълзи“, защото се образуват, когато страдаме. В съдържанието им може да има и хормона на стреса.

Според специалистите, по тълкованието ни, именно „емоционалната сълза“ ни помага да изтрием тъжното усещане.

Видове сълзи

Проведени изследвания показват, че голяма част от жените и по-малка от мъжете преодоляват проблемите, точно като плачат, след емоционален шок. Към емоционалните сълзи се отнасят и сълзите на радост, мъка, умиление, страдание. Те извеждат ролята на адреналина, въпреки, че не могат да избавят напълно от емоционалното състояние. В тази група сълзи се вписват успешно и сълзи от смях.

Рефлекторни сълзи

Третата група са рефлекторни. Те са точно тези водни капчици, с които окото се опитва да се избави, когато външен дразнител попадне в очния контур. Дразнителите могат да са, както прах, мушичка, така и химични вещества, както и отделените миризми от лук и някои препарати. Ролята на рефлекторните сълзи е да измие обилно окото.

Общото количество сълзи, които очите на човек произвеждат се равнява на 14 грама.

Сълзите се формират в очните канали всеки ден!

сълзи

Съществуват много симптоми, при които може да се прецени здравословното състояние на човек от очите.

Съществува и известна сухота на очите, която много хора днес изпитват. Тя е в резултат прекалено стоене пред екрана на монитора, работата на климатика през всеки сезон. Сухотата в окото може да предизвика парене, болка, бърза уморяемост, както и честа нужда от премигване, с цел навлажняване на окото.