Кой е цветар

цветар

Кой е цветар?

Искате ли, да украсите празника с цветя, ако отговорът е да, то добре е да знаете и кои е цветар? Или може би да украсите стаята с домашни растения? Може пък да искате да дадете любимото си момиче не баналните рози, а оригинално декориран букет? Ако отговорът ви на тези въпроси е да, тогава не може да се справите без цветар.

Кой е цветар? Нека разберем в тази статия.

Каква е тази професия, от колко време съществува и с какво се занимава цветарят? Нека разберем по ред.

букет

История на флористиката

Известно е, че аранжировките с цветя са правени и използвани от древните египтяни. Изкуството да се създават цветни гирлянди и венци е високо ценено по това време. Първите египетски цветари били много уважавани хора. Това не е изненадващо, защото тогава цветните аранжировки били използвани само по време на религиозни ритуали.

Няколко века по-късно възниква традиция къщите да се украсяват със свежи цветя. Археолозите са открили специални съдове, благодарение на дупките, в които било възможно да се направят интересни композиции.

Древна Гърция също не останала по-назад. По-специално там били използвани цветя по време на спортни и масови шествия.

Римляните също украсявали къщите и обществените си сгради с растения. Самото име на професията – цветар, идва от римската богиня Флора, която олицетворява природата и покровителства растения, по-специално цветя.

букет

През 14 век във Франция се появявала добре познатата дума букет.

По-специално, това било името на отрязани цветя, събрани в куп. Между другото, цветните декорации били използвани през Средновековието, макар и само в храмовете. Ренесансовата ера дава на флористиката нов разцвет.

цветар

Декорирането на интериора с цветя и зеленина идва на мода

В края на 17 век буйните букети стават популярни, а за благородната дама познаването езика на цветята се превръща в правило на добрия вкус. По-късно флористиката се превръща в един вид декоративно изкуство.

Днес има огромен брой техники, които позволяват да създаваме цветни композиции от голямо разнообразие и стилове.

цветар

Какво прави цветарят?

Помислете само, букет, какво толкова сложно има в него? Всеки може да го състави. Много хора мислят по този или онзи начин. Защо да плащате много пари за нещо, което можете да направите сами?

Истината е, че правенето на букет е изкуство, което се подчинява на определени правила. Не всеки ги познава и знае как да ги прилага. Така че, цветарят е специалист, който знае как да работи с цветя, да прави композиции и букети от тях, участва в декорирането на помещения и украсява различни тържества с помощта на растения.

В работата си майсторът използва, както живи, така и сухи растения и други естествени материали. За да може един букет да радва окото, професионалистът трябва да знае всичко за цветята, да комбинира различните им видове и цветове и да владее изкуството на композицията.

Сред основните области на работа: дизайн на букети – съставяне според желанията на клиента; интериорен дизайн – създаване на комфорт и атмосфера в кафенета, ресторанти, хотели, офиси; ландшафтен дизайн – помощ при избора на подходящи зелени площи и създаването на цялостна картина за тях.

Сред цветарите има майстори по декориране на сватби, траури и протоколни събития. Между другото, такива специалисти са необходими и при провеждане на изложби, концерти и фестивали. Обикновено за такива събития се използват растения в саксии и вази, като при необходимост се добавят отрязани цветя.

цветар

Цветар: какво трябва да знаете за тази професия

Привидно лесна професия поставя доста изисквания към кандидатите. Желаещите да станат цветари трябва да имат: чувство за стил; познания за дизайн, изкуство на композиция, цвят, цветарство; способност за грижа за растенията; творческо въображение; внимание и точност; развита фина моторика.

Наред с това добрият цветар винаги е малко психолог. По-специално, улавя желанието на клиента и, ако е необходимо, насочва го в правилната посока. Това е едно от най-важните задължения на професионалиста.

цветар

Как да станете цветар

Може да получите специалност, след завършване на курсове или училище по цветарство, както и съответните колежи или техникуми. Майсторските класове на известни хора в професията също ще помогнат за професионалното развитие. Популярността на тази дейност непрекъснато расте. В нея, все повече хора използват услугите на цветарите не само по време на празнични събития, но и в ежедневието. Конкуренцията в бизнеса с цветя нараства и добрите специалисти винаги са в голямо търсене.

букет

Преминават от проект на проект!

За тях винаги имат работа и следователно заплата. За тези, за които тепърва започва професионалния живот е много важно да имат добро портфолио. На тази основа, работодателите избират. За хора с непосилни амбиции флористиката не е подходяща, тъй като кариерният растеж тук е труден.

И така, ако ви харесва да работите с цветя, а не да управлявате хората, трябва да се примирите с това. Цветарят, който обича работата си, е малко вероятно да стане директор на компания, но може да си изгради име. Известните майстори нямат проблеми с липсата на клиенти, което означава, че всичко е в ред с доходите.